Ontevreden taxichauffeurs eisen 1,3 miljoen euro van Tesla

Ivonne Vermeulen Ivonne Vermeulen
• Laatste update:
Taxibedrijf Bios eist 1,3 miljoen van Tesla. (Foto: Shutterstock)

De Bios-groep, die met zo’n 70 taxi’s rondrijdt op Schiphol, eist 1,3 miljoen euro van Tesla vanwege mankementen. De taxichauffeurs zijn de vele problemen zat en willen compensatie van Tesla. Dat blijkt uit een nonconformiteits-factsheet op de website van de groep.

De taxichauffeurs zeggen nog nooit zoveel problemen te hebben gezien als bij Tesla. Het gaat bijvoorbeeld om stuurbekrachtiging die stuk is, aandrijfassen die het na een paar maanden begeven, een kapotte draagarm of problemen met de navigatie. Daarbij zeggen de taxichauffeurs dat de verplichte rittenstaten uit de boardcomputer zijn, vaak niet kloppen en verspringen zodra de auto wordt gereset of de internetverbinding hapert.

Monopolistengedrag

Woordvoerder Martijn van Leeuwen van de Bios-groep laat Automotive weten dat het taxibedrijf graag de problemen met Tesla opgelost ziet worden. “We hopen met Tesla aan tafel te komen en zien langzamerhand enige beweging”, meldt hij. “We zijn in 2014 een avontuur met elkaar aangegaan en dan verwacht je een duurzame relatie op te bouwen, maar Tesla vertoont monopolistengedrag. De auto’s zijn voor ons van levensbelang; het zijn onze productiemiddelen. Als die stilstaan vanwege pech kost ons dat veel omzet.” Van Leeuwen bevestigt dat de claim inmiddels is omgezet in een juridische procedure. De zaak loopt bij de rechtbank in Amsterdam.

Bios heeft samen met Schiphol Taxi sinds 2014 afspraken met Tesla. Volgens Bios komt de autofabrikant die afspraken niet na. Het taxibedrijf is vooral ook ontevreden over de service van de automaker in geval van mankementen. Slechte bereikbaarheid en wachttijden van 6 tot 8 weken voordat een auto gerepareerd kunnen worden zorgen volgens het taxibedrijf voor veel stilstand en verlies van omzet. Mede op basis daarvan eist de Bios groep 1,3 miljoen euro van Tesla.

Vorig jaar spanden ook andere taxichauffeurs een rechtszaak tegen Tesla aan, om dezelfde reden. Deze chauffeurs werden in het ongelijk gesteld.

Tesla Claim

Eerder dit jaar werd al de Stichting Tesla Claim opgericht die verwacht begin volgend jaar een collectieve rechtszaak te starten namens zo’n 220 gedupeerden, die problemen hebben met de vele mankementen van Tesla. Voorzitter Wouter van Waning is druk bezig om alle aanmeldingen te verzamelen en te bestuderen.

Tesla is om reactie gevraagd.

Geplaatst in rubriek:
Ivonne Vermeulen
Ivonne Vermeulen

Ivonne Vermeulen is redacteur bij Automotive, waar ze onder andere de portefeuilles Schade en Universele markt beheert.

Ontevreden taxichauffeurs eisen 1,3 miljoen euro van Tesla | Automotive Online

Ontevreden taxichauffeurs eisen 1,3 miljoen euro van Tesla

Ivonne Vermeulen Ivonne Vermeulen
• Laatste update:
Taxibedrijf Bios eist 1,3 miljoen van Tesla. (Foto: Shutterstock)

De Bios-groep, die met zo’n 70 taxi’s rondrijdt op Schiphol, eist 1,3 miljoen euro van Tesla vanwege mankementen. De taxichauffeurs zijn de vele problemen zat en willen compensatie van Tesla. Dat blijkt uit een nonconformiteits-factsheet op de website van de groep.

De taxichauffeurs zeggen nog nooit zoveel problemen te hebben gezien als bij Tesla. Het gaat bijvoorbeeld om stuurbekrachtiging die stuk is, aandrijfassen die het na een paar maanden begeven, een kapotte draagarm of problemen met de navigatie. Daarbij zeggen de taxichauffeurs dat de verplichte rittenstaten uit de boardcomputer zijn, vaak niet kloppen en verspringen zodra de auto wordt gereset of de internetverbinding hapert.

Monopolistengedrag

Woordvoerder Martijn van Leeuwen van de Bios-groep laat Automotive weten dat het taxibedrijf graag de problemen met Tesla opgelost ziet worden. “We hopen met Tesla aan tafel te komen en zien langzamerhand enige beweging”, meldt hij. “We zijn in 2014 een avontuur met elkaar aangegaan en dan verwacht je een duurzame relatie op te bouwen, maar Tesla vertoont monopolistengedrag. De auto’s zijn voor ons van levensbelang; het zijn onze productiemiddelen. Als die stilstaan vanwege pech kost ons dat veel omzet.” Van Leeuwen bevestigt dat de claim inmiddels is omgezet in een juridische procedure. De zaak loopt bij de rechtbank in Amsterdam.

Bios heeft samen met Schiphol Taxi sinds 2014 afspraken met Tesla. Volgens Bios komt de autofabrikant die afspraken niet na. Het taxibedrijf is vooral ook ontevreden over de service van de automaker in geval van mankementen. Slechte bereikbaarheid en wachttijden van 6 tot 8 weken voordat een auto gerepareerd kunnen worden zorgen volgens het taxibedrijf voor veel stilstand en verlies van omzet. Mede op basis daarvan eist de Bios groep 1,3 miljoen euro van Tesla.

Vorig jaar spanden ook andere taxichauffeurs een rechtszaak tegen Tesla aan, om dezelfde reden. Deze chauffeurs werden in het ongelijk gesteld.

Tesla Claim

Eerder dit jaar werd al de Stichting Tesla Claim opgericht die verwacht begin volgend jaar een collectieve rechtszaak te starten namens zo’n 220 gedupeerden, die problemen hebben met de vele mankementen van Tesla. Voorzitter Wouter van Waning is druk bezig om alle aanmeldingen te verzamelen en te bestuderen.

Tesla is om reactie gevraagd.

Geplaatst in rubriek:
Ivonne Vermeulen
Ivonne Vermeulen

Ivonne Vermeulen is redacteur bij Automotive, waar ze onder andere de portefeuilles Schade en Universele markt beheert.