‘Turks automerk Togg maakt dit najaar entree op EU-markt’

Togg • Later dit jaar moet de Togg T10X in Duitsland worden gelanceerd.
Redactie Redactie
Togg
De T10X van Togg. (Foto: Shutterstock)

De Turkse EV-fabrikant Togg wil dit jaar nog naar de Europese Unie, te beginnen in Duitsland. Eerder mikte het autobedrijf op 2025, maar dat is nu vervroegd naar het derde kwartaal van 2024, heeft ceo Gürcan Karakas verklaard tegenover diverse media in Turkije.

Togg, een acroniem van Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu, oftewel Turkse automobiel joint venture groep, is in 2018 opgericht door een vijftal grote Turkse ondernemingen. Dit kwintet krijgt steun van de regering in Ankara om Turkije een eigen onafhankelijke autofabrikant te bieden. In 2019 onthulde de Turkse president Tayyip Erdogan het eerste model

In 2022 opende het bedrijf een fabriek in Gebze (een voorstad van Istanboel) met een capaciteit van 175 duizend auto’s per jaar. Het eerste model, de batterij-elektrische suv T10X, kwam vervolgens in maart vorig jaar in Turkije op de markt. Togg behoort op de Turkse thuismarkt inmiddels tot de top 10 meest verkochte merken.

Karakas stelde vorig jaar nog dat het autobedrijf zich eerst wilde concentreren op het eigen land maar is daar nu op terug gekomen. Later dit jaar moet de T10X in Duitsland worden gelanceerd. De EU-prijzen zijn nog niet bekend, in Turkije kost de auto omgerekend zo’n 40 duizend euro. Togg heeft nog niets gezegd over plannen voor andere Europese landen.

AM Powerranking

In de nieuwste AM Powerranking, die volgende week verschijnt, krijgt Togg de slagingskans ‘klein’. Volgens de AM-redactie presenteerde Togg op de CES in Las Vegas een ‘op het oog realistische visie’. Maar, zo vervolgt het commentaar: ‘Tegelijkertijd kent het concern veel opstartproblemen bij de productie. De overheidscommitment zorgt ervoor dat Togg nog niet wordt afgewaardeerd.’ Het volledige overzicht van de 34 toetreders staat in het nieuwe AM Magazine. Deze komt dinsdag 16 april uit. Heeft u nog geen abonnement? Klik hier.

‘Turks automerk Togg maakt dit najaar entree op EU-markt’ | Automotive Online

‘Turks automerk Togg maakt dit najaar entree op EU-markt’

Togg • Later dit jaar moet de Togg T10X in Duitsland worden gelanceerd.
Redactie Redactie
Togg
De T10X van Togg. (Foto: Shutterstock)

De Turkse EV-fabrikant Togg wil dit jaar nog naar de Europese Unie, te beginnen in Duitsland. Eerder mikte het autobedrijf op 2025, maar dat is nu vervroegd naar het derde kwartaal van 2024, heeft ceo Gürcan Karakas verklaard tegenover diverse media in Turkije.

Togg, een acroniem van Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu, oftewel Turkse automobiel joint venture groep, is in 2018 opgericht door een vijftal grote Turkse ondernemingen. Dit kwintet krijgt steun van de regering in Ankara om Turkije een eigen onafhankelijke autofabrikant te bieden. In 2019 onthulde de Turkse president Tayyip Erdogan het eerste model

In 2022 opende het bedrijf een fabriek in Gebze (een voorstad van Istanboel) met een capaciteit van 175 duizend auto’s per jaar. Het eerste model, de batterij-elektrische suv T10X, kwam vervolgens in maart vorig jaar in Turkije op de markt. Togg behoort op de Turkse thuismarkt inmiddels tot de top 10 meest verkochte merken.

Karakas stelde vorig jaar nog dat het autobedrijf zich eerst wilde concentreren op het eigen land maar is daar nu op terug gekomen. Later dit jaar moet de T10X in Duitsland worden gelanceerd. De EU-prijzen zijn nog niet bekend, in Turkije kost de auto omgerekend zo’n 40 duizend euro. Togg heeft nog niets gezegd over plannen voor andere Europese landen.

AM Powerranking

In de nieuwste AM Powerranking, die volgende week verschijnt, krijgt Togg de slagingskans ‘klein’. Volgens de AM-redactie presenteerde Togg op de CES in Las Vegas een ‘op het oog realistische visie’. Maar, zo vervolgt het commentaar: ‘Tegelijkertijd kent het concern veel opstartproblemen bij de productie. De overheidscommitment zorgt ervoor dat Togg nog niet wordt afgewaardeerd.’ Het volledige overzicht van de 34 toetreders staat in het nieuwe AM Magazine. Deze komt dinsdag 16 april uit. Heeft u nog geen abonnement? Klik hier.