Noord-Holland, Flevoland en Utrecht verwelkomen 600 snellaadstations

Laadinfra • Shell Recharge, Total Energies en NXT 50five plaatsen de snelladers de komende zeven jaar.
Sander Van Vliet Sander Van Vliet
• Laatste update:
Shell wint samen met Total Energies en NXT 50five de aanbesteding. (Foto: Shell).

In Noord-Holland, Flevoland en Utrecht worden de komende zeven jaar zeshonderd snellaadstations aangelegd. Dat is geregeld in één aanbesteding. De eerste snelladers worden volgend jaar in gebruik genomen, zo meldt het ANP.

Shell Recharge, Total Energies en NXT 50five gaan de snelladers plaatsen, beheren en exploiteren. Het is voor het eerst dat gemeenten in Nederland een gezamenlijke aanbesteding voor snelladers deden. Ruim driekwart van de 74 gemeenten in de drie provincies bundelden hiervoor hun krachten.

Gemeenten hebben 176 locaties aangewezen waar snel kan worden gebouwd, zowel op “strategische” locaties buiten de bebouwde kom, maar ook bij winkelgebieden, sportcentra en bedrijventerreinen. De brede samenwerking moet ervoor zorgen dat de snellaadplekken goed worden gespreid.

Netcongestie

Op locaties waar sprake is van verstopping van het energienet nemen de drie bedrijven die de aanbesteding hebben gewonnen technische maatregelen om het snelladen toch mogelijk te maken, bijvoorbeeld met batterijkasten. De tarieven gaan variëren. Tijdens daluren of als er veel zonne- en windenergie wordt opgewekt, is laden goedkoper. De actuele prijs is te zien via een app en op een scherm bij de snellader.

“Samen realiseren we zo een hoogwaardig en toegankelijk basisnetwerk van publieke snelladers”, zegt de Noord-Hollandse gedeputeerde Jeroen Olthof (mobiliteit, PvdA). “Dat is precies waar met de groei van het elektrisch rijden steeds meer behoefte aan is.” Olthof wijst erop dat een “explosieve” groei van elektrisch rijden wordt verwacht, die gepaard gaat met een sterk toenemende vraag naar snellaadpunten. “Op die verwachte groei spelen we in. En daarom hebben de aanbesteding ook niet aan slechts een partij gegund, maar aan drie. Zo spreiden we het risico en stimuleren we een gezonde marktwerking.”

Pionieren voorbij
Uit een EV-onderzoek van Shell Recharge in samenwerking met LCP Delta, blijkt dat de consument steeds meer vertrouwen heeft in de actieradius van elektrische auto’s. Lees hier meer. 

Geplaatst in rubriek:
Sander Van Vliet
Sander Van Vliet

Sander is vaste redacteur van Automotive en Fleet & Mobility. Na omzwervingen in de sportjournalistiek streek hij in 2023 neer op de Automotive-redactie. In zijn vrije tijd houdt hij zich bezig met wielrennen, voetbal en goed eten.

Noord-Holland, Flevoland en Utrecht verwelkomen 600 snellaadstations | Automotive Online

Noord-Holland, Flevoland en Utrecht verwelkomen 600 snellaadstations

Laadinfra • Shell Recharge, Total Energies en NXT 50five plaatsen de snelladers de komende zeven jaar.
Sander Van Vliet Sander Van Vliet
• Laatste update:
Shell wint samen met Total Energies en NXT 50five de aanbesteding. (Foto: Shell).

In Noord-Holland, Flevoland en Utrecht worden de komende zeven jaar zeshonderd snellaadstations aangelegd. Dat is geregeld in één aanbesteding. De eerste snelladers worden volgend jaar in gebruik genomen, zo meldt het ANP.

Shell Recharge, Total Energies en NXT 50five gaan de snelladers plaatsen, beheren en exploiteren. Het is voor het eerst dat gemeenten in Nederland een gezamenlijke aanbesteding voor snelladers deden. Ruim driekwart van de 74 gemeenten in de drie provincies bundelden hiervoor hun krachten.

Gemeenten hebben 176 locaties aangewezen waar snel kan worden gebouwd, zowel op “strategische” locaties buiten de bebouwde kom, maar ook bij winkelgebieden, sportcentra en bedrijventerreinen. De brede samenwerking moet ervoor zorgen dat de snellaadplekken goed worden gespreid.

Netcongestie

Op locaties waar sprake is van verstopping van het energienet nemen de drie bedrijven die de aanbesteding hebben gewonnen technische maatregelen om het snelladen toch mogelijk te maken, bijvoorbeeld met batterijkasten. De tarieven gaan variëren. Tijdens daluren of als er veel zonne- en windenergie wordt opgewekt, is laden goedkoper. De actuele prijs is te zien via een app en op een scherm bij de snellader.

“Samen realiseren we zo een hoogwaardig en toegankelijk basisnetwerk van publieke snelladers”, zegt de Noord-Hollandse gedeputeerde Jeroen Olthof (mobiliteit, PvdA). “Dat is precies waar met de groei van het elektrisch rijden steeds meer behoefte aan is.” Olthof wijst erop dat een “explosieve” groei van elektrisch rijden wordt verwacht, die gepaard gaat met een sterk toenemende vraag naar snellaadpunten. “Op die verwachte groei spelen we in. En daarom hebben de aanbesteding ook niet aan slechts een partij gegund, maar aan drie. Zo spreiden we het risico en stimuleren we een gezonde marktwerking.”

Pionieren voorbij
Uit een EV-onderzoek van Shell Recharge in samenwerking met LCP Delta, blijkt dat de consument steeds meer vertrouwen heeft in de actieradius van elektrische auto’s. Lees hier meer. 

Geplaatst in rubriek:
Sander Van Vliet
Sander Van Vliet

Sander is vaste redacteur van Automotive en Fleet & Mobility. Na omzwervingen in de sportjournalistiek streek hij in 2023 neer op de Automotive-redactie. In zijn vrije tijd houdt hij zich bezig met wielrennen, voetbal en goed eten.