Met spoed gezocht: goede automonteurs

Steven Don Steven Don

Wilt u dit artikel lezen?

Word nu Automotive Premium abonnee en krijg toegang tot vakinformatie over de automotive sector.

Abonneren

Bent u al abonnee?

Inloggen

Heeft u een abonnement en u kunt niet inloggen? Of heeft u een abonnement en kunt u wel inloggen maar niet dit artikel lezen? Neem dan contact met ons op via klantenservice@promedia.nl of telefonisch via 010 280 1000. Vermeld hierbij uw abonneenummer.

 
 

Reacties

  • techniekgek

    Is helemaal waar wat hier staat! Vooral bij het stukje “nauwe samenwerking” schort er heel veel denk ik… Veel leidinggevenden denken het vaak beter te weten en laten de mening van de monteur/personeel vaak gelijk achterwege waardoor de samenwerking geleidelijk aan nihil wordt en dus gaat ook de motivatie omlaag met als gevolg dat de inkomsten dalen.

  • kb

    Ik vind dat ze de monteurs zoiezo niet goed behandelen heb zelf 18 jaar in de werkplaats gestaan en na een operatie word ik zo weggeveegd van zoek maar ander werk je bent beperkt terwijl ik nog genoeg kan doen. Heb een collega die is 57 en ze hebben hem zo gedemotiveerd je bent te oud niet productief en blabla maar dat is toch niet menselijk als je jong en sterk ben je goed en daarna wegwezen ik zou niet willen dat mijn kinderen automonteur worden ik adviseer ze andere beroep een cao die wat beter betaalt en respecteerd

  • Automonteur

    Wat hierboven staat is helemaal waar, ook de 2 reacties. Het is een heel mooi vak met een mooie toekomst maar bij veel bedrijven ben je gewoon een nummertje en word je ook zo behandeld en dus word je niet gemotiveerd en het betaald ook nog eens slecht. Ik vind het niet raar dat er weinig jongeren zijn die voor dit beroep kiezen! Veel leidinggevenden hebben geen idee hoe ze de monteurs moeten motiveren. Denk kortgezegd dat het grootste probleem ligt aan de vele leidinggevenden die zichzelf liever machtig zien dan dat ze ervoor zorgen dat deze branche interessant blijft.