Een op zeven Nederlanders op wintersport zonder sneeuwkettingen

Paul van den Bogaard Paul van den Bogaard
• Laatste update:
Thuis oefenen en de passing controleren scheelt ergernis onderweg. (Foto: Shutterstock)

Van de circa 1 miljoen Nederlanders die jaarlijks op wintersport gaan, vertrekken er bijna 120 duizend zonder sneeuwkettingen. Nog eens 160 duizend vakantiegangers nemen wel kettingen mee, maar weten niet of ze wel op hun auto passen. Ruim 50 duizend automobilisten rijden de bergen in op zomerbanden. Dat constateert Bovag op basis van onderzoek onder 1.002 autobezitters die deze winter op skivakantie gaan.

Commerciële kans

De branchevereniging adviseert consumenten om een autobedrijf te laten controleren of ze de juiste banden hebben en of er nog voldoende profiel op zit. In de meeste alpenlanden is minimaal 4 millimeter profiel vereist. Even informeren naar sneeuwkettingen en controleren of die ook passen door auto- en bandenbedrijven lijkt op basis van de onderzoeksresultaten geen overbodige luxe en een commerciële kans voor de branche.

Naast een boete die kan oplopen tot 5.000 duizend euro riskeren hiermee zo’n 300 duizend autobezitters ongevallen of ernstige vertraging, aldus de branchevereniging. Van de 14 procent die reist zonder kettingen, denkt 70 procent ze niet nodig te hebben of heeft ze nog nooit eerder nodig gehad. 11 procent geeft aan dat er toch niet op gecontroleerd wordt. Van de wintersporters die wel sneeuwkettingen meenemen, weet ruim 1 op de 5 niet (zeker) of deze wel passen op de wielen van de auto waarmee ze op reis gaan. 

Winterbanden

Bijna driekwart zegt winterbanden te hebben gemonteerd en ruim een vijfde vierseizoenenbanden. Maar 33 procent van de ondervraagden weet niet of de banden zijn voorzien van het ‘alpine’ of ‘sneeuwvlokjessymbool’, hetgeen bijvoorbeeld in Duitsland verplicht is bij winterse omstandigheden. Meer dan de helft (53 procent) weet ook niet of de aanduiding M+S (‘mud and snow’ op de banden staat.

BOVAG adviseert wintersporters die binnenkort met de auto op vakantie gaan tijdig de banden te controleren op aanwezigheid van de vereiste markeringen en op voldoende profiel, aangezien in de meeste Alpenlanden minimaal 4 millimeter profieldiepte is vereist voor winterbanden. Daarnaast moet gecontroleerd worden of de sneeuwkettingen corresponderen met de bandenmaat. 

Geplaatst in rubriek:
Paul van den Bogaard
Paul van den Bogaard

Paul ('77) werkt sinds 2011 bij Automotive en richt zich in het bijzonder op Automotive Werkplaats. In zijn vrije tijd sleutelt hij aan klassiekers.