Onafhankelijke aftermarket wil snel toegang tot data

Data • De EC heeft zelf erkend dat nieuwe regels nodig zijn om ervoor te zorgen dat wetgeving geschikt is voor het digitale tijdperk.
Redactie Redactie
Foto: Shutterstock

Negen organisaties voor onafhankelijk onderdelen- en equipmentleveranciers in Europa roepen de Europese Commissie op om snel met sectorspecifieke wetgeving te komen voor de toegang tot voertuigdata. De organisaties nemen met die gezamenlijke verklaring, die valt te lezen op de website van Clepa, nadrukkelijk afstand van de organisatie van autofabrikanten Acea die juist afstel van dergelijke regelgeving heeft bepleit.

Belemmeringen

Acea betoogde vorige week dat die data al vrijelijk beschikbaar zijn, dat leveranciers moet wachten op informatie over de werking van de Data Act en dat sectorspecifieke regels niet meer kunnen bereiken dan die wet. Maar de aftermarketorganisaties spreken dat tegen. In de eerste plaats blijkt uit een reeks studies van de Europese Commissie zelf dat er ‘systematische belemmeringen’ zijn voor eerlijke toegang voor de aftermarket tot voertuigdata.

Ook heeft de EC zelf erkend dat nieuwe regels nodig zijn om ervoor te zorgen dat wetgeving geschikt is voor het digitale tijdperk. Verder stelt de koepel dat zonder duidelijk omschreven regels de aftermarket niet in staat zal zijn om een eigen digitale dienstverlening te ontwikkelen.

Geplaatst in rubriek:
Redactie
Redactie

De redactie van Automotive is dagelijks op zoek naar het laatste nieuws uit de autobranche. Heeft u een tip voor ons? Stuur dan een mail naar redactie@automotive-online.nl, of bel 010 - 280 1000.

Onafhankelijke aftermarket wil snel toegang tot data | Automotive Online

Onafhankelijke aftermarket wil snel toegang tot data

Data • De EC heeft zelf erkend dat nieuwe regels nodig zijn om ervoor te zorgen dat wetgeving geschikt is voor het digitale tijdperk.
Redactie Redactie
Foto: Shutterstock

Negen organisaties voor onafhankelijk onderdelen- en equipmentleveranciers in Europa roepen de Europese Commissie op om snel met sectorspecifieke wetgeving te komen voor de toegang tot voertuigdata. De organisaties nemen met die gezamenlijke verklaring, die valt te lezen op de website van Clepa, nadrukkelijk afstand van de organisatie van autofabrikanten Acea die juist afstel van dergelijke regelgeving heeft bepleit.

Belemmeringen

Acea betoogde vorige week dat die data al vrijelijk beschikbaar zijn, dat leveranciers moet wachten op informatie over de werking van de Data Act en dat sectorspecifieke regels niet meer kunnen bereiken dan die wet. Maar de aftermarketorganisaties spreken dat tegen. In de eerste plaats blijkt uit een reeks studies van de Europese Commissie zelf dat er ‘systematische belemmeringen’ zijn voor eerlijke toegang voor de aftermarket tot voertuigdata.

Ook heeft de EC zelf erkend dat nieuwe regels nodig zijn om ervoor te zorgen dat wetgeving geschikt is voor het digitale tijdperk. Verder stelt de koepel dat zonder duidelijk omschreven regels de aftermarket niet in staat zal zijn om een eigen digitale dienstverlening te ontwikkelen.

Geplaatst in rubriek:
Redactie
Redactie

De redactie van Automotive is dagelijks op zoek naar het laatste nieuws uit de autobranche. Heeft u een tip voor ons? Stuur dan een mail naar redactie@automotive-online.nl, of bel 010 - 280 1000.