De vraag naar gebruikte delen groeit

Dossier Duurzaamheid | Gebruikte plaatdelen zorgen voor scherpere schadetarieven

Redactie Redactie
• Laatste update:

Naast nieuwe plaatdelen en matching quality (origineel gelijkwaardig) levert Geevers Auto Parts sinds 1 juli ook gebruikte onderdelen voor schadeherstel. Het bedrijf wil zich in eerste instantie op plaatwerk richten. Hans Klein Gunnewiek, met zijn broer Jos directeur van het gelijknamige demontage- en revisiebedrijf uit Groenlo, zag het nieuwsbericht voorbij komen en dacht: veel succes. “Ik denk dat het tegenvalt. Het aanbod van achterkleppen en portieren valt nog mee, maar onderdelen aan de voor- en achterkant van demontageauto’s, zoals koplampen, bumpers en spatborden, zijn vaak al stuk en juist daar is de meeste vraag naar.”

Commercieel directeur Ger Vissers van Geevers Auto Parts laat zich er in ieder geval niet door ontmoedigen. “Natuurlijk vallen de meeste schades aan de voorkant en de rechterzijde en is het aanbod van plaatwerk voor links en achter dus ruimer. Het plan is juist om relatief kostbare delen zoals portieren en achterkleppen aan te bieden”, zegt hij. “Die zijn in voldoende mate beschikbaar en er bestaat geen matching quality voor als alternatief.”

Vissers verwacht met gebruikt plaatwerk in te spelen op de behoefte van zijn afnemers, die hun klanten reparaties tegen een aantrekkelijk tarief willen bieden. “Uiteraard moeten opdrachtgevers – waaronder verzekeraars – ermee instemmen en er de potentiële voordelen ervan zien. Maar het past in de vraag naar duurzame oplossingen.” Vissers spreekt van een kip-eisituatie, waarin Geevers de rol van kip op zich wil nemen om de boel in gang te zetten.

Prijsverschil

Voor een gebruikt portier uit 2017 rekent Klein Gunnewiek gemiddeld twee derde van de nieuwprijs. Dit daalt tot circa 20 procent bij een deur uit 2002, tenzij die schaars is en niet langer leverbaar. Dan kan hij zelfs meer kosten dan wat de OEM er ooit voor rekende. Gebr. Klein Gunnewiek verkoopt rond de 90 tot 95 procent gebruikte onderdelen. De overige 5 tot 10 procent is, uit serviceoogpunt, nieuw: “Dan kun je complete setjes leveren. Maar ik verwacht dat Geevers het precies andersom gaat doen.” Vissers wil daar niet op vooruitlopen, evenmin als op p24 gebruikte plaatdelenhet prijsverschil: “Daar studeert nog iemand op.” Punt is, zo zegt hij, dat een gebruikt portier in principe kant-en-klaar is, terwijl een nieuwe deur helemaal opgebouwd moet worden. Het inkoopvoordeel hangt verder af van de partij waar Geevers zaken mee doet. Hij verwacht dat de vraag aanvankelijk uit de hoek van WA-schadeherstel zal komen en van de bijna total loss-gevallen.

Het grote voordeel Geevers ten opzichte van bijvoorbeeld demontagebedrijven, zit volgens Vissers in de bestaande infrastructuur en de omvang van het bedrijf. “Omdat we een internationale speler zijn, hoeven de delen niet per se uit de directe omgeving te komen”, zegt Vissers. “We kunnen ook in andere landen inkopen. Daarnaast kunnen we onze afnemers one-stop-shopping aanbieden. Meerdere bedrijven afbellen is dan niet meer nodig.”

Op voorraad

Aan vraag naar gebruikte delen is in elk geval geen gebrek. Klein Gunnewiek heeft nu 45 man in dienst en zou gemakkelijk kunnen doorgroeien. De verkoop gaat voor een deel via de website en verder via de telefoon. “Vooral nieuwe klanten komen ­allereerst op de website uit. Maar wie precies weet wat hij zoekt, belt meestal.” De afnemers zijn traditioneel universele autobedrijven maar het aantal dealers stijgt. “De auto­sloper van weleer is een professioneel demontage- en ­revisiebedrijf geworden dat garantie geeft op de geleverde producten; dat geeft ook dealerbedrijven vertrouwen. En ze proberen steeds meer de eigenaren van oudere auto’s ­binnen hun eigen werkplaats te houden.”

Maar waar nieuwe delen gewoonlijk binnen een etmaal besteld en geleverd worden, moet er voor gebruikte delen een voorraad komen. Geevers heeft voldoende ruimte beschikbaar in het warehouse en zowel beheer als levering en facturatie kunnen worden ondergebracht in de bestaande systemen. Vissers: “Wij zien het als een aan­vulling. In eerste instantie zullen we alleen onderdelen leveren die op voorraad zijn. Is het onderdeel er niet, dan gaan we ook niet op zoek. Dat zou te lang duren. Als een afnemer voor meerdere dagen vervangend vervoer moet inzetten, dan is het voordeel zó verdwenen. Het is immers de totaalprijs die bepaalt of dit een interessant alternatief is voor de schadeherstelmarkt of niet. Daarom ook willen we ook onafhankelijk zijn van derden.”

Gevraagd

Bij Raben Autoschade in Didam is de vraag naar gebruikte delen bij schadeherstel niet groot, maar wel constant. Is er iets nodig, dan belt hij meestal met Klein Gunnewiek, vertelt Joris Raben. “Die heeft meestal wel wat ik zoek en anders kopen we het alsnog nieuw. Vooral moderne koplampunits met leds zijn nog schaars.”

Bij Rida Selekta, een schadehersteller met drie vestigingen in Zeeuws-Vlaanderen, worden wel regelmatig gebruikte delen verwerkt. “Als een voertuig anders total loss zou zijn, maar ook als een klant zelf voor de schade opdraait en het bedrag omlaag wil brengen”, zegt teamlid Coen de Rijke. Hij gaat allereerst op zoek bij enkele vaste adressen. Levert dat niets op, dan volgt een zoektocht via telefoon en internet. Grootste nadeel is dat dit veel tijd kost, zegt De Rijke, die het initiatief van Geevers daarom toejuicht. “Wij kopen nu al regelmatig bij Geevers. Het gaat dan om MQ-onderdelen, maar gebruikt zou een mooie en praktische aanvulling voor ons zijn.”

Geplaatst in rubriek:
Redactie
Redactie

De redactie van Automotive is dagelijks op zoek naar het laatste nieuws uit de autobranche. Heeft u een tip voor ons? Stuur dan een mail naar redactie@mobilitymedia.nl, of bel 020-5800974.

Dossier Duurzaamheid | Gebruikte plaatdelen zorgen voor scherpere schadetarieven | Automotive Online
De vraag naar gebruikte delen groeit

Dossier Duurzaamheid | Gebruikte plaatdelen zorgen voor scherpere schadetarieven

Redactie Redactie
• Laatste update:

Naast nieuwe plaatdelen en matching quality (origineel gelijkwaardig) levert Geevers Auto Parts sinds 1 juli ook gebruikte onderdelen voor schadeherstel. Het bedrijf wil zich in eerste instantie op plaatwerk richten. Hans Klein Gunnewiek, met zijn broer Jos directeur van het gelijknamige demontage- en revisiebedrijf uit Groenlo, zag het nieuwsbericht voorbij komen en dacht: veel succes. “Ik denk dat het tegenvalt. Het aanbod van achterkleppen en portieren valt nog mee, maar onderdelen aan de voor- en achterkant van demontageauto’s, zoals koplampen, bumpers en spatborden, zijn vaak al stuk en juist daar is de meeste vraag naar.”

Commercieel directeur Ger Vissers van Geevers Auto Parts laat zich er in ieder geval niet door ontmoedigen. “Natuurlijk vallen de meeste schades aan de voorkant en de rechterzijde en is het aanbod van plaatwerk voor links en achter dus ruimer. Het plan is juist om relatief kostbare delen zoals portieren en achterkleppen aan te bieden”, zegt hij. “Die zijn in voldoende mate beschikbaar en er bestaat geen matching quality voor als alternatief.”

Vissers verwacht met gebruikt plaatwerk in te spelen op de behoefte van zijn afnemers, die hun klanten reparaties tegen een aantrekkelijk tarief willen bieden. “Uiteraard moeten opdrachtgevers – waaronder verzekeraars – ermee instemmen en er de potentiële voordelen ervan zien. Maar het past in de vraag naar duurzame oplossingen.” Vissers spreekt van een kip-eisituatie, waarin Geevers de rol van kip op zich wil nemen om de boel in gang te zetten.

Prijsverschil

Voor een gebruikt portier uit 2017 rekent Klein Gunnewiek gemiddeld twee derde van de nieuwprijs. Dit daalt tot circa 20 procent bij een deur uit 2002, tenzij die schaars is en niet langer leverbaar. Dan kan hij zelfs meer kosten dan wat de OEM er ooit voor rekende. Gebr. Klein Gunnewiek verkoopt rond de 90 tot 95 procent gebruikte onderdelen. De overige 5 tot 10 procent is, uit serviceoogpunt, nieuw: “Dan kun je complete setjes leveren. Maar ik verwacht dat Geevers het precies andersom gaat doen.” Vissers wil daar niet op vooruitlopen, evenmin als op p24 gebruikte plaatdelenhet prijsverschil: “Daar studeert nog iemand op.” Punt is, zo zegt hij, dat een gebruikt portier in principe kant-en-klaar is, terwijl een nieuwe deur helemaal opgebouwd moet worden. Het inkoopvoordeel hangt verder af van de partij waar Geevers zaken mee doet. Hij verwacht dat de vraag aanvankelijk uit de hoek van WA-schadeherstel zal komen en van de bijna total loss-gevallen.

Het grote voordeel Geevers ten opzichte van bijvoorbeeld demontagebedrijven, zit volgens Vissers in de bestaande infrastructuur en de omvang van het bedrijf. “Omdat we een internationale speler zijn, hoeven de delen niet per se uit de directe omgeving te komen”, zegt Vissers. “We kunnen ook in andere landen inkopen. Daarnaast kunnen we onze afnemers one-stop-shopping aanbieden. Meerdere bedrijven afbellen is dan niet meer nodig.”

Op voorraad

Aan vraag naar gebruikte delen is in elk geval geen gebrek. Klein Gunnewiek heeft nu 45 man in dienst en zou gemakkelijk kunnen doorgroeien. De verkoop gaat voor een deel via de website en verder via de telefoon. “Vooral nieuwe klanten komen ­allereerst op de website uit. Maar wie precies weet wat hij zoekt, belt meestal.” De afnemers zijn traditioneel universele autobedrijven maar het aantal dealers stijgt. “De auto­sloper van weleer is een professioneel demontage- en ­revisiebedrijf geworden dat garantie geeft op de geleverde producten; dat geeft ook dealerbedrijven vertrouwen. En ze proberen steeds meer de eigenaren van oudere auto’s ­binnen hun eigen werkplaats te houden.”

Maar waar nieuwe delen gewoonlijk binnen een etmaal besteld en geleverd worden, moet er voor gebruikte delen een voorraad komen. Geevers heeft voldoende ruimte beschikbaar in het warehouse en zowel beheer als levering en facturatie kunnen worden ondergebracht in de bestaande systemen. Vissers: “Wij zien het als een aan­vulling. In eerste instantie zullen we alleen onderdelen leveren die op voorraad zijn. Is het onderdeel er niet, dan gaan we ook niet op zoek. Dat zou te lang duren. Als een afnemer voor meerdere dagen vervangend vervoer moet inzetten, dan is het voordeel zó verdwenen. Het is immers de totaalprijs die bepaalt of dit een interessant alternatief is voor de schadeherstelmarkt of niet. Daarom ook willen we ook onafhankelijk zijn van derden.”

Gevraagd

Bij Raben Autoschade in Didam is de vraag naar gebruikte delen bij schadeherstel niet groot, maar wel constant. Is er iets nodig, dan belt hij meestal met Klein Gunnewiek, vertelt Joris Raben. “Die heeft meestal wel wat ik zoek en anders kopen we het alsnog nieuw. Vooral moderne koplampunits met leds zijn nog schaars.”

Bij Rida Selekta, een schadehersteller met drie vestigingen in Zeeuws-Vlaanderen, worden wel regelmatig gebruikte delen verwerkt. “Als een voertuig anders total loss zou zijn, maar ook als een klant zelf voor de schade opdraait en het bedrag omlaag wil brengen”, zegt teamlid Coen de Rijke. Hij gaat allereerst op zoek bij enkele vaste adressen. Levert dat niets op, dan volgt een zoektocht via telefoon en internet. Grootste nadeel is dat dit veel tijd kost, zegt De Rijke, die het initiatief van Geevers daarom toejuicht. “Wij kopen nu al regelmatig bij Geevers. Het gaat dan om MQ-onderdelen, maar gebruikt zou een mooie en praktische aanvulling voor ons zijn.”

Geplaatst in rubriek:
Redactie
Redactie

De redactie van Automotive is dagelijks op zoek naar het laatste nieuws uit de autobranche. Heeft u een tip voor ons? Stuur dan een mail naar redactie@mobilitymedia.nl, of bel 020-5800974.