Focwa Garantiefondsen begraven strijdbijl

Redactie Redactie
• Laatste update:

“We zijn hier erg blij mee”, zegt Mathijs van Leeuwen, bestuurslid van Focwa Automotive Garantiefonds. “Alle zaken zijn in harmonie opgelost. De lopende procedures worden gestaakt.” Focwa Schadeherstel lanceerde op 1 januari 2016 het Focwa Automotive Garantiefonds als vervanger van de al jaren bestaande Stichting Focwa Garantiefonds. Dit vanwege een meningsverschil tussen Focwa Schadeherstel en het garantiefonds.

Strafrechtelijke vervolging

Focwa Garantiefonds deed in maart 2016 aangifte tegen Focwa Schadeherstel. Het garantiefonds verdacht Vereniging Focwa Schadeherstel ervan voor ruim een half miljoen euro te hebben gefraudeerd.

Uit een forensisch accountant-onderzoek door onderzoeksbureau Grant Thornton kwam volgens het Garantiefonds naar voren dat de Federatie Focwa, dat de garantiekas beheerde, ongeautoriseerd geld overmaakte van de rekening van het Garantiefonds naar de Vereniging Focwa Schadeherstel.

“Over deze procedures kan ik geen uitspraak doen, daar gaat het Openbaar Ministerie over”, zegt Van Leeuwen. “We hebben in ieder geval niets meer van officiële instanties vernomen, naar aanleiding van de aangifte. Het OM kan nog altijd een controle uitvoeren.”

Het opheffen van de Stichting Focwa Garantiefonds heeft volgens Van Leeuwen geen gevolgen voor de aangesloten schadeherstelbedrijven. Die gaan automatisch over naar het Automotive Garantiefonds.

Stichting Focwa Garantiefonds bestuurslid Nico van Beveren is om een reactie gevraagd, maar was niet bereikbaar.

Bestuurssamenstelling 

Nico van Beveren, voorzitter van de stichting Focwa garantiefonds, bevestigt dat de strijdbijl is begraven. “Ook wij zijn hier blij om. Nu kan er naar de toekomst gekeken worden.”

Vooralsnog blijft het bestuur van Stichting Automotive Garantiefonds in functie. “Jaarlijks wordt er in het kader van structurele vernieuwing de bestuursleden vervangen”, zegt Van Leeuwen. “Vooralsnog blijft het bestuur van Stichting Automotive Garantiefonds aangesteld.” De drie bestuursleden zijn Carli Pellegrom, Marco Bons en Van Leeuwen zelf. Het bestuur van Stichting Focwa Garantiefonds treedt terug.

Zowel Van Beveren als Van Leeuwen willen geen informatie geven over de (toekomstige) rol van Karel Bukholczer, die naar aanleiding van de beschuldigingen van fraude werd ontslagen bij Focwa schadeherstel, maar de volgende dag aangenomen bij Stichting Focwa garantiefonds.

Geplaatst in rubriek:
Redactie
Redactie

De redactie van Automotive is dagelijks op zoek naar het laatste nieuws uit de autobranche. Heeft u een tip voor ons? Stuur dan een mail naar redactie@automotive-online.nl, of bel 010 - 280 1000.