Gerechtshof verwerpt claim voormalig Focwa-secretaris

Redactie Redactie
• Laatste update:

Dat heeft het Gerechtshof in hoger beroep bepaald, zo blijkt uit het gisteren gepubliceerde rechtbankverslag. Het betreft een voorlopige uitspraak. Er loopt ook een bodemprocedure.

De voormalige secretaris eiste een vergoeding van ongeveer zestig duizend euro voor de periode tussen zijn op non-actief stelling en zijn uiteindelijke ontslag. Het Gerechtshof stelt nu dat Focwa op juiste gronden heeft gehandeld toen de vereniging hem op non-actief plaatste. “Naar het voorlopig oordeel van het hof vormen voornoemde omstandigheden – zeker in combinatie gezien – voldoende grond voor het oordeel dat de vrees dat de voormalige secretaris het onderzoek naar zijn functioneren van het secretariaat in het algemeen en zijn eigen functioneren in het bijzonder zou frustreren, gerechtvaardigd was”, aldus het hof.

Focwa eiste eveneens een schadevergoeding. Ook die heeft het Hof niet toegewezen. Het Hof schrijft: “Nu uit het vorenstaande reeds volgt dat het bestreden vonnis niet in stand kan blijven, komt het hof aan bespreking van de andere door Focwa Schadeherstel aan de voormalige secretaris gemaakte verwijten niet toe. Voor toewijzing van de vordering tot toelating tot het werk bestond gezien de bovengenoemde omstandigheden, onvoldoende grond. Opnieuw rechtdoende zal deze vordering dan ook alsnog worden afgewezen.”

De voormalige secretaris is inmiddels directeur van de Stichting Focwa Garantiefonds. De stichting en Focwa liggen eveens op ramkoers. Deze uitspraak staat daar los van.

Niet gebonden
De advocaat van de voormalige secretaris, Léon Peeters, reageert teleurgesteld op de uitspraak. “Het Hof maakt dezelfde fout als de kantonrechter, namelijk dat het zonder meer vertrouwt op wat Focwa vertelt. Zo zijn er geen getuigen gehoord, terwijl wij daar om hadden verzocht.” Er loopt ook nog een bodemprocedure rond dezelfde zaak; Peeters is ervan overtuigd dat in deze procedure de voormalige secretaris alsnog zijn gelijk haalt. “De rechter in de bodemprocedure is niet gebonden aan de uitspraak van het Hof. De komende maand wordt bepaald of er getuigen gehoord gaan worden.”
De voormalige secretaris vordert in de bodemprocedure onder meer een ontslagvergoeding van 300 duizend euro. Focwa eist onder meer het doorbetaalde salaris terug.

Peeters overweegt ook in cassatie te gaan tegen de uitspraak van het Hof. “Hierover moeten we nog een besluit nemen.”

Focwa ziet zowel een eventuele cassatie als de bodemprocedure met vertrouwen tegemoet. “Deze uitspraak bevestigt dat wij destijds deze onvermijdelijke maatregel op juiste gronden hebben genomen. Wij hopen dat deze onverkwikkelijke zaak snel tot het verleden behoort”, aldus Focwa in een statement.

Geplaatst in rubriek:
Redactie
Redactie

De redactie van Automotive is dagelijks op zoek naar het laatste nieuws uit de autobranche. Heeft u een tip voor ons? Stuur dan een mail naar redactie@mobilitymedia.nl, of bel 020-5800974.

Gerechtshof verwerpt claim voormalig Focwa-secretaris | Automotive Online

Gerechtshof verwerpt claim voormalig Focwa-secretaris

Redactie Redactie
• Laatste update:

Dat heeft het Gerechtshof in hoger beroep bepaald, zo blijkt uit het gisteren gepubliceerde rechtbankverslag. Het betreft een voorlopige uitspraak. Er loopt ook een bodemprocedure.

De voormalige secretaris eiste een vergoeding van ongeveer zestig duizend euro voor de periode tussen zijn op non-actief stelling en zijn uiteindelijke ontslag. Het Gerechtshof stelt nu dat Focwa op juiste gronden heeft gehandeld toen de vereniging hem op non-actief plaatste. “Naar het voorlopig oordeel van het hof vormen voornoemde omstandigheden – zeker in combinatie gezien – voldoende grond voor het oordeel dat de vrees dat de voormalige secretaris het onderzoek naar zijn functioneren van het secretariaat in het algemeen en zijn eigen functioneren in het bijzonder zou frustreren, gerechtvaardigd was”, aldus het hof.

Focwa eiste eveneens een schadevergoeding. Ook die heeft het Hof niet toegewezen. Het Hof schrijft: “Nu uit het vorenstaande reeds volgt dat het bestreden vonnis niet in stand kan blijven, komt het hof aan bespreking van de andere door Focwa Schadeherstel aan de voormalige secretaris gemaakte verwijten niet toe. Voor toewijzing van de vordering tot toelating tot het werk bestond gezien de bovengenoemde omstandigheden, onvoldoende grond. Opnieuw rechtdoende zal deze vordering dan ook alsnog worden afgewezen.”

De voormalige secretaris is inmiddels directeur van de Stichting Focwa Garantiefonds. De stichting en Focwa liggen eveens op ramkoers. Deze uitspraak staat daar los van.

Niet gebonden
De advocaat van de voormalige secretaris, Léon Peeters, reageert teleurgesteld op de uitspraak. “Het Hof maakt dezelfde fout als de kantonrechter, namelijk dat het zonder meer vertrouwt op wat Focwa vertelt. Zo zijn er geen getuigen gehoord, terwijl wij daar om hadden verzocht.” Er loopt ook nog een bodemprocedure rond dezelfde zaak; Peeters is ervan overtuigd dat in deze procedure de voormalige secretaris alsnog zijn gelijk haalt. “De rechter in de bodemprocedure is niet gebonden aan de uitspraak van het Hof. De komende maand wordt bepaald of er getuigen gehoord gaan worden.”
De voormalige secretaris vordert in de bodemprocedure onder meer een ontslagvergoeding van 300 duizend euro. Focwa eist onder meer het doorbetaalde salaris terug.

Peeters overweegt ook in cassatie te gaan tegen de uitspraak van het Hof. “Hierover moeten we nog een besluit nemen.”

Focwa ziet zowel een eventuele cassatie als de bodemprocedure met vertrouwen tegemoet. “Deze uitspraak bevestigt dat wij destijds deze onvermijdelijke maatregel op juiste gronden hebben genomen. Wij hopen dat deze onverkwikkelijke zaak snel tot het verleden behoort”, aldus Focwa in een statement.

Geplaatst in rubriek:
Redactie
Redactie

De redactie van Automotive is dagelijks op zoek naar het laatste nieuws uit de autobranche. Heeft u een tip voor ons? Stuur dan een mail naar redactie@mobilitymedia.nl, of bel 020-5800974.