SP wil debat met premier Rutte over sociaal plan bij VDL Nedcar

VDL • Micky Adriaansens en Mark Rutte ondersteunen VDL bij het zoeken naar nieuwe opdrachten.
Sander Van Vliet Sander Van Vliet
• Laatste update:
Foto: VDL Nedcar

De SP wil een debat met premier Mark Rutte over VDL Nedcar. Op deze manier wil de partij druk uitoefenen op VDL, de eigenaar van Nedcar, om tegemoet te komen aan de eisen van de vakbonden voor een beter sociaal plan in de Limburgse autofabriek. Dit meldt ANP op basis van de toespraak van SP-Tweede Kamerlid Bart van Kent tijdens een actiebijeenkomst van de vakbonden in Holtum, dichtbij Nedcar. Vele honderden stakers luisterden er op de Markt in het Limburgse dorp naar toespraken van onder meer FNV-voorzitter Tuur Elzinga.

Minister Micky Adriaansens van Economische Zaken, verklaart via haar woordvoerder dat zij en Rutte VDL “actief” ondersteunen bij het vinden van nieuwe klanten en opdrachten, om zo werkgelegenheid en bedrijvigheid in de regio te behouden.

Zevende stakingsdag

De vakbonden hebben voor maandag de zevende formele stakingsdag uitgeroepen bij Nedcar. Ook kondigden de bonden maandag een nieuwe 24-uursstaking aan later deze week. De exacte dag werd nog niet bekendgemaakt, volgens FNV-bestuurder Peter Reniers.

FNV-voorzitter Elzinga noemde het in zijn toespraak “schandalig” dat VDL de werknemers in de kou laat staan. Hij benadrukte dat VDL van BMW een financiële bijdrage heeft ontvangen voor het opvangen van de sociale gevolgen van de aangekondigde massaontslagen. Bij Nedcar worden Mini’s voor BMW geproduceerd, maar het contract loopt volgend jaar af. VDL kondigde vorige week aan dat er vanaf 1 november al 1.800 van de 3.950 banen verloren zullen gaan. De vakbonden eisen een beter sociaal plan, maar de onderhandelingen hierover zijn mislukt.

Productieachterstand

Intussen geeft de ondernemingsraad (or) VDL nog één dag de tijd om bepaalde documenten in te zien, waaronder informatie over een dividend van 300 miljoen euro en de bedragen met betrekking tot de mislukte deal met het Amerikaanse autobedrijf Rivian. Tot nu toe heeft VDL niet gereageerd. Voorzitter Abdel Lahssaini van de ondernemingsraad verklaarde maandag dat als VDL maandag niet alsnog over de brug komt, de ondernemingsraad dinsdag naar de Ondernemingskamer zal stappen. Hij begrijpt verder de opstelling van VDL in de onderhandelingen met de vakbonden niet. Hij zei: “Onze voorstellen verschilden minder dan 20 miljoen euro”, en voegde eraan toe: “Als je bedenkt dat elke stakingsdag hen zeker 9 miljoen euro kost, blijkt daaruit dat VDL liever geld verspilt dan het aan het eigen personeel te geven.”

Lahssaini merkte ook op dat de productieachterstand voor de zomer niet meer kan worden ingehaald. Ook maandag lag de productie bij Nedcar stil. VDL heeft eerder aangegeven geen mededelingen te willen doen over productieaantallen.

SP wil debat met premier Rutte over sociaal plan bij VDL Nedcar | Automotive Online

SP wil debat met premier Rutte over sociaal plan bij VDL Nedcar

VDL • Micky Adriaansens en Mark Rutte ondersteunen VDL bij het zoeken naar nieuwe opdrachten.
Sander Van Vliet Sander Van Vliet
• Laatste update:
Foto: VDL Nedcar

De SP wil een debat met premier Mark Rutte over VDL Nedcar. Op deze manier wil de partij druk uitoefenen op VDL, de eigenaar van Nedcar, om tegemoet te komen aan de eisen van de vakbonden voor een beter sociaal plan in de Limburgse autofabriek. Dit meldt ANP op basis van de toespraak van SP-Tweede Kamerlid Bart van Kent tijdens een actiebijeenkomst van de vakbonden in Holtum, dichtbij Nedcar. Vele honderden stakers luisterden er op de Markt in het Limburgse dorp naar toespraken van onder meer FNV-voorzitter Tuur Elzinga.

Minister Micky Adriaansens van Economische Zaken, verklaart via haar woordvoerder dat zij en Rutte VDL “actief” ondersteunen bij het vinden van nieuwe klanten en opdrachten, om zo werkgelegenheid en bedrijvigheid in de regio te behouden.

Zevende stakingsdag

De vakbonden hebben voor maandag de zevende formele stakingsdag uitgeroepen bij Nedcar. Ook kondigden de bonden maandag een nieuwe 24-uursstaking aan later deze week. De exacte dag werd nog niet bekendgemaakt, volgens FNV-bestuurder Peter Reniers.

FNV-voorzitter Elzinga noemde het in zijn toespraak “schandalig” dat VDL de werknemers in de kou laat staan. Hij benadrukte dat VDL van BMW een financiële bijdrage heeft ontvangen voor het opvangen van de sociale gevolgen van de aangekondigde massaontslagen. Bij Nedcar worden Mini’s voor BMW geproduceerd, maar het contract loopt volgend jaar af. VDL kondigde vorige week aan dat er vanaf 1 november al 1.800 van de 3.950 banen verloren zullen gaan. De vakbonden eisen een beter sociaal plan, maar de onderhandelingen hierover zijn mislukt.

Productieachterstand

Intussen geeft de ondernemingsraad (or) VDL nog één dag de tijd om bepaalde documenten in te zien, waaronder informatie over een dividend van 300 miljoen euro en de bedragen met betrekking tot de mislukte deal met het Amerikaanse autobedrijf Rivian. Tot nu toe heeft VDL niet gereageerd. Voorzitter Abdel Lahssaini van de ondernemingsraad verklaarde maandag dat als VDL maandag niet alsnog over de brug komt, de ondernemingsraad dinsdag naar de Ondernemingskamer zal stappen. Hij begrijpt verder de opstelling van VDL in de onderhandelingen met de vakbonden niet. Hij zei: “Onze voorstellen verschilden minder dan 20 miljoen euro”, en voegde eraan toe: “Als je bedenkt dat elke stakingsdag hen zeker 9 miljoen euro kost, blijkt daaruit dat VDL liever geld verspilt dan het aan het eigen personeel te geven.”

Lahssaini merkte ook op dat de productieachterstand voor de zomer niet meer kan worden ingehaald. Ook maandag lag de productie bij Nedcar stil. VDL heeft eerder aangegeven geen mededelingen te willen doen over productieaantallen.

Geplaatst in rubriek:
Sander Van Vliet
Sander Van Vliet

Sander is vaste redacteur van Automotive en Fleet & Mobility. Na omzwervingen in de sportjournalistiek streek hij in 2023 neer op Automotive-redactie. In zijn vrije tijd houdt hij zich bezig met wielrennen, voetbal en goed eten.