Zwitsers onderzoek: Brand EV niet risicovoller dan ‘gewone’ autobrand

Ivonne Vermeulen Ivonne Vermeulen
• Laatste update:
Brand van EV's niet gevaarlijker dan van 'gewone' auto's, volgens Zwitsers onderzoek. (Foto: Shutterstock).

Het Zwitserse onderzoeksinstituut Empa en ingenieursbureau A+W Progress deden de afgelopen twee jaar onderzoek naar de risico’s van brandende elektrische auto’s en stellen dat een in brand staande EV niet gevaarlijker is dan een ‘gewone’ autobrand. 

Volgens dit onderzoek is een in brand staande elektrische auto niet gevaarlijker, ook niet als het om de hitteontwikkeling gaat. De stoffen die bij een brandend voertuig vrijkomen zijn in alle gevallen schadelijk, aldus de onderzoekers. Bij een brand van een elektrisch voertuig komen wel brandbare en giftige gassen vrij, maar deze bleven volgens het onderzoek, onder de kritische waardes. Moderne ventilatiesystemen in tunnels en ondergrondse garages zouden een mogelijke oplossing kunnen zijn, is de conclusie. Ook zouden er richtlijnen moeten komen voor het zwaar vervuilde blus- en koelwater. Na het blussen van een elektrische auto zouden er teveel zware metalen in dit water zitten om het in het rioolwater te lozen.Ga naar de Automotive Kennisbank voor het hele rapport.

Oplaaiende discussie 

Eerder dit jaar laaide in Nederland de discussie op over het vermeende (brand)gevaar van elektrische auto’s in ondergrondse parkeergarages. Volgens het consumentenprogramma Kassa waren er grote zorgen, onder andere over het ondergronds laden van elektrische auto’s. Het leidde uiteindelijk tot Kamervragen en nader onderzoek van het Instituut Fysieke Veiligheid en de Brandweer Nederland die onderzoeken of een aanpassing van de NEN-normering nodig is.

Geplaatst in rubriek:
Ivonne Vermeulen
Ivonne Vermeulen

Ivonne Vermeulen is redacteur bij Automotive, waar ze onder andere de portefeuilles Schade en Universele markt beheert.