Acea presenteert ‘checklist autonoom rijden’ voor Europese politici

Maarten Bokslag Maarten Bokslag
• Laatste update:
Autonoom rijden is de toekomst, stelt Acea (foto: Shutterstock)

Acea presenteert vandaag de ‘Roadmap voor de implementatie van automatisch rijden in de Europese Unie’. Dit is een  checklist met regels en voorschriften die volgens de Europese koepel van autofabrikanten moeten worden ingevoerd om autonoom rijden in de EU mogelijk te maken. Dit meldt Acea in een persbericht.

Autonoom rijden kan verkeerscongestie en emissies verminderen.

Eric-Mark Huitema, directeur-generaal Acea

“Geautomatiseerd rijden is een paradigmaverschuiving, die de manier waarop we reizen en goederen vervoeren zal veranderen”, vertelt Eric-Mark Huitema, sinds september directeur-generaal van Acea. “Het heeft een groot potentieel om de verkeersveiligheid te verbeteren, sociale inclusie te verbeteren door vervoer toegankelijker te maken, verkeerscongestie te verminderen en emissies te verminderen – om nog maar te zwijgen over het bieden van meer vrijheid en comfort aan bestuurders.”

Juridisch kader

Acea wil dat beleidsmakers de randvoorwaarden scheppen voor autonoom rijden. De checklist geeft details over het wetgevingskader dat op nationaal en EU-niveau moet worden ingevoerd, en een tijdschema met de stappen die d komende decennia moeten worden gezet. Naast het scheppen van het juiste juridische kader moeten beleidsmakers de fysieke en digitale wegeninfrastructuur van Europa upgraden om deze geschikt te maken voor geautomatiseerd rijden. Ze moeten ook grootschalige en grensoverschrijdende tests van geautomatiseerde systemen op open wegen in de EU blijven uitvoeren, aldus Acea. 

Bewustwording

Huitema: “Geautomatiseerd rijden brengt enorme veranderingen met zich mee, dus het is cruciaal om ervoor te zorgen dat de samenleving er klaar voor is. We moeten nu werken aan de bewustmaking van burgers – en hun gekozen vertegenwoordigers – van wat dit allemaal betekent. ” De acceptatie van zelfrijdende auto’s is groot, zo blijkt uit consumentenonderzoek van Ansys.

Geplaatst in rubriek:
Maarten Bokslag
Maarten Bokslag

Maarten is een ervaren freelancer op het gebied van de automotive en mobiliteit. Hij heeft een zwak voor klassieke auto's.

Acea presenteert ‘checklist autonoom rijden’ voor Europese politici | Automotive Online

Acea presenteert ‘checklist autonoom rijden’ voor Europese politici

Maarten Bokslag Maarten Bokslag
• Laatste update:
Autonoom rijden is de toekomst, stelt Acea (foto: Shutterstock)

Acea presenteert vandaag de ‘Roadmap voor de implementatie van automatisch rijden in de Europese Unie’. Dit is een  checklist met regels en voorschriften die volgens de Europese koepel van autofabrikanten moeten worden ingevoerd om autonoom rijden in de EU mogelijk te maken. Dit meldt Acea in een persbericht.

Autonoom rijden kan verkeerscongestie en emissies verminderen.

Eric-Mark Huitema, directeur-generaal Acea

“Geautomatiseerd rijden is een paradigmaverschuiving, die de manier waarop we reizen en goederen vervoeren zal veranderen”, vertelt Eric-Mark Huitema, sinds september directeur-generaal van Acea. “Het heeft een groot potentieel om de verkeersveiligheid te verbeteren, sociale inclusie te verbeteren door vervoer toegankelijker te maken, verkeerscongestie te verminderen en emissies te verminderen – om nog maar te zwijgen over het bieden van meer vrijheid en comfort aan bestuurders.”

Juridisch kader

Acea wil dat beleidsmakers de randvoorwaarden scheppen voor autonoom rijden. De checklist geeft details over het wetgevingskader dat op nationaal en EU-niveau moet worden ingevoerd, en een tijdschema met de stappen die d komende decennia moeten worden gezet. Naast het scheppen van het juiste juridische kader moeten beleidsmakers de fysieke en digitale wegeninfrastructuur van Europa upgraden om deze geschikt te maken voor geautomatiseerd rijden. Ze moeten ook grootschalige en grensoverschrijdende tests van geautomatiseerde systemen op open wegen in de EU blijven uitvoeren, aldus Acea. 

Bewustwording

Huitema: “Geautomatiseerd rijden brengt enorme veranderingen met zich mee, dus het is cruciaal om ervoor te zorgen dat de samenleving er klaar voor is. We moeten nu werken aan de bewustmaking van burgers – en hun gekozen vertegenwoordigers – van wat dit allemaal betekent. ” De acceptatie van zelfrijdende auto’s is groot, zo blijkt uit consumentenonderzoek van Ansys.

Geplaatst in rubriek:
Maarten Bokslag
Maarten Bokslag

Maarten is een ervaren freelancer op het gebied van de automotive en mobiliteit. Hij heeft een zwak voor klassieke auto's.