‘Partijleden VVD akkoord met kilometerheffing’

Bart Kuijpers Bart Kuijpers
• Laatste update:

Partijleden van de vier beoogde coalitiepartners, VVD, CDA, D66 en GroenLinks, en die van PvdA en ChristenUnie presenteerden vandaag hun duurzaamheidvoorstellen. Hierover hebben de achterbannen van die zes partijen overeenstemming bereikt. Als de voorstellen, die verder vrijblijvend zijn, worden overgenomen door de onderhandelaars is er sprake van een trendbreuk. Tijdens de verkiezingsdebatten was het de VVD die zich het felst tegen deze plannen, een kilometerheffing en de Motie Vos, verzette.

De gedane voorstellen zouden zijn ‘Bedoeld als input voor het regeerakkoord 2017-2021’, schrijft de Volkskrant. Gijs Dröge, voorzitter het het overleg en van Liberaal groen, zegt tegen de krant dat er bij de kabinetsformatie niet meer hoeft te worden onderhandeld over gezamenlijke duurzaamheidsvoorstellen. “Dat hebben wij al gedaan.”

Ed Nijpels, voorzitter van de commissie die ervoor moet zorgen dat de duurzaamheidsafspraken uit het Energieakkoord worden nagekomen, nam de voorstellen in ontvangst. “Dit is een heel bijzonder en overduidelijk signaal naar de formatie. De overheid moet inderdaad de regie nemen”, zegt oud-minister Nijpels tegen de Volkskrant. Hij is te spreken over het voorstel om de belasting op arbeid te verlagen en tegelijk die op vervuiling te verhogen. “Dat is een voorstel van GroenLinks en tegelijk een puur liberaal principe. De vervuiler moet betalen, niet de belastingbetaler, niet een ander land en niet de volgende generatie.”

Geplaatst in rubriek:
Bart Kuijpers
Bart Kuijpers

Bart Kuijpers (’80) werkt sinds 2008 bij Automotive. Hij is als redacteur verantwoordelijk voor de portefeuilles Merkkanaal en Occasions. Bart houdt van voetbal en van Radiohead. Hij rijdt sinds februari '23 een Tesla en is daar erg tevreden (relatief betaalbaar en fantastische software) mee, maar hij is verder geen fan van het merk.