RIVM: gezondheidsrisico rubbergranulaat verwaarloosbaar

Paul van den Bogaard Paul van den Bogaard
• Laatste update:

Volgens het onderzoek zitten er in de rubberkorrels wel stoffen die geassocieerd worden met kanker, maar het gaat hierbij om dusdanig kleine hoeveelheden dat een speelverbod niet genoodzaakt is. Het gaat volgens het RIVM om een ‘verwaarloosbaar’ risico op kanker. 

Het RIVM onderzocht in totaal honderd kunstgrasvelden. Het rubbergranulaat bevat wel stoffen die kankerverwekkend kunnen zijn. Maar deze stoffen, PAK’s, ftalaten (weekmakers), benzothiazolen, metalen en fenole, komen volgens het instituut in zeer beperkte mate vrij als bijvoorbeeld voetballers er op sporten. 

Voor de bandenbranche is de uitkomst een opsteker omdat de resultaten aansluiten op wat zij zelf altijd al beweerden. Toch is de toekomst van kunstgras met vermalen autobanden onzeker. Zo heeft de gemeente Amsterdam al besloten om te stoppen met kunstgras, ongeacht de uitkomst van het RIVM-onderzoek.

Bekijk het volledige onderzoeksrapport in de Automotive Kennisbank.

Het RIVM adviseert wel om de norm voor rubbergranulaat dichter in de buurt te brengen van de norm voor consumentenproducten. Het PAK-gehalte in consumentenproducten mag een factor 100 à 1.000 lager zijn dan voor mengsels. De norm waar rubbergranulaat onder valt.

Voor speelgoed zijn de normen voor kankerverwekkende PAK’s nog een factor 2 strenger dan die voor consumentenproducten. De in dit onderzoek gemeten concentraties PAK’s in rubbergranulaat liggen in veel monsters (iets) boven de norm voor consumentenproducten en ook boven de norm voor speelgoed.

“Gezien de aard van het gebruik van kunstgrasvelden, ook door jonge kinderen, is er vanuit gezondheidsperspectief behoefte aan gedegen onderbouwde normen voor rubbergranulaat”, schrijft het RIVM in het rapport.

Geplaatst in rubriek:
Paul van den Bogaard
Paul van den Bogaard

Paul ('77) werkt sinds 2011 bij Automotive en richt zich in het bijzonder op Automotive Werkplaats. In zijn vrije tijd sleutelt hij aan klassiekers.