Recybem: frustratie over granulaat-ophef overheerst
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) concludeerde, net als het deed in eerdere onderzoeken, dat het gezondheidsrisico van sporten op met rubbergranulaat ingestrooide kunstgrasvelden verwaarloosbaar is. “De boodschap van het RIVM is helder en bevestigt zowel onze bevindingen als die in alle andere onderzoeken naar rubbergranulaat.”
“We zijn al jaren met dit onderwerp bezig, samen met de Vaco en de overheid. Er zijn in Nederland honderden mensen werkzaam in de productie, montage en verwerking van banden, die dag in, dag uit in aanraking komen met dit materiaal. Het zou vreemd zijn als wij er dan niet voor gezorgd hadden dat we de risico’s kenden. We hebben nota bene zelf meegewerkt aan een zorgdocument voor de veilige verwerking van rubbergranulaat.”
Van Oostenrijk vraagt zich vooral af hoe het mogelijk is dat een televisieprogramma als Zembla zoveel ophef kan veroorzaken op basis van uitspraken van een wetenschapper, zonder wetenschappelijk onderzoek als onderbouwing.
Nieuwe norm
In het rapport pleit het RIVM ervoor om de verschillende normen voor rubberproducten dichter bij elkaar te brengen. Nu gelden er verschillende eisen voor rubber in consumentenproducten, rubber in speelgoed en rubbermengsels, waar het rubbergranulaat in sportvelden onder valt. Van Oostenrijk zegt zich hierin te kunnen vinden en wil meedenken over een nieuwe invulling van de normen.
“Misschien moeten we ook kijken naar de mogelijkheid van een certificering van rubbergranulaat, zoals het FSC-certificaat voor hout dat verantwoord is gekapt. Dan weet je als vereniging zeker wat er op je sportveld komt te liggen.”