Ieder jaar zes nieuwe modules voor AutoTechPoint

Brandstory • Met hun gedragsmodules zorgt AutoTechPoint dat het schadeherstel nog professioneler verloopt.
Foto: AutoTechPoint

Met AutoTechPoint lanceerde de AutoTech Alliantie in februari 2021 het eerste online platform dat is gericht op veilig schadeherstel. Daarmee worden zowel productie- als front office medewerkers in de gelegenheid gesteld om bij te leren over verschillende actuele onderwerpen. Denk daarbij aan zaken als ADAS, persoonlijke veiligheid, connectiviteit en het maken van veilige verbindingen. Iedere twee maanden, sinds de lancering, wordt er een nieuwe module toegevoegd met de meest actuele onderwerpen.

AutoTechPoint heeft een vliegende start gemaakt. Bij verschillende schadeherstelbedrijven hebben medewerkers de eerste modules inmiddels afgerond. Met de toevoeging van ook dit jaar weer zes nieuwe modules wordt het aanbod verder gecompleteerd. Deze zijn toegespitst op zaken als duurzaam werken, ketenverantwoordelijkheid, slim demonteren, werkplaatshygiëne en Leven Lang Leren. Oftewel, aspecten die de basis vormen voor goed en veilig schadeherstel.

Specifieke kennis

De hightech automodellen die de laatste tijd op de markt zijn gekomen, zorgen ervoor dat de werkzaamheden van schadeherstellers ook veranderen. Die vereisen namelijk specifieke kennis van de nieuwe technologieën en complexe systemen tijdens het herstelwerk. Schadeherstellers beschikken echter niet altijd over deze kennis. Als procedures verkeerd worden uitgevoerd, levert dat gevaar op voor zowel de schadeherstellers als de bestuurder, passagiers en medeweggebruikers. Zodoende is het letterlijk van levensbelang dat schadeherstellers weten hoe ze veilig aan deze auto’s kunnen werken. De trainingsmodules van AutoTechPoint leveren daar een belangrijke bijdrage aan. AutoTechPoint is een initiatief van AutoTech Alliantie, een vereniging van 115 schadeherstelvestigingen die streeft naar veilig schadeherstel zoals de autofabrikant het bedoeld heeft. Alleen schadebedrijven die deze visie delen, maken deel uit van deze Alliantie.

Bewustwording

Vaak begint het ook met bewustwording. Als deelnemers risico’s leren herkennen, kunnen ze hun gedrag hierop aanpassen. Bij de samenstelling van de gedragsmodules is samengewerkt met Gedragspsychologen. Psychologische impulsen in de training dragen namelijk bij aan het bewerkstelligen van gedragsverandering. Met behulp van serious gaming en e-learning worden de hersenen getraind en de waarneming verbeterd. Ook wordt er bewustwording gecreëerd. Er wordt niet alleen ingezet op online trainen, het is zeker ook de bedoeling dat deelnemers met elkaar in gesprek gaan en collega’s wijzen op onveilige situaties en gewoontes. Zo komt iedereen een stapje verder.

Ieder jaar zes nieuwe modules voor AutoTechPoint | Automotive Online

Ieder jaar zes nieuwe modules voor AutoTechPoint

Brandstory • Met hun gedragsmodules zorgt AutoTechPoint dat het schadeherstel nog professioneler verloopt.
Foto: AutoTechPoint

Met AutoTechPoint lanceerde de AutoTech Alliantie in februari 2021 het eerste online platform dat is gericht op veilig schadeherstel. Daarmee worden zowel productie- als front office medewerkers in de gelegenheid gesteld om bij te leren over verschillende actuele onderwerpen. Denk daarbij aan zaken als ADAS, persoonlijke veiligheid, connectiviteit en het maken van veilige verbindingen. Iedere twee maanden, sinds de lancering, wordt er een nieuwe module toegevoegd met de meest actuele onderwerpen.

AutoTechPoint heeft een vliegende start gemaakt. Bij verschillende schadeherstelbedrijven hebben medewerkers de eerste modules inmiddels afgerond. Met de toevoeging van ook dit jaar weer zes nieuwe modules wordt het aanbod verder gecompleteerd. Deze zijn toegespitst op zaken als duurzaam werken, ketenverantwoordelijkheid, slim demonteren, werkplaatshygiëne en Leven Lang Leren. Oftewel, aspecten die de basis vormen voor goed en veilig schadeherstel.

Specifieke kennis

De hightech automodellen die de laatste tijd op de markt zijn gekomen, zorgen ervoor dat de werkzaamheden van schadeherstellers ook veranderen. Die vereisen namelijk specifieke kennis van de nieuwe technologieën en complexe systemen tijdens het herstelwerk. Schadeherstellers beschikken echter niet altijd over deze kennis. Als procedures verkeerd worden uitgevoerd, levert dat gevaar op voor zowel de schadeherstellers als de bestuurder, passagiers en medeweggebruikers. Zodoende is het letterlijk van levensbelang dat schadeherstellers weten hoe ze veilig aan deze auto’s kunnen werken. De trainingsmodules van AutoTechPoint leveren daar een belangrijke bijdrage aan. AutoTechPoint is een initiatief van AutoTech Alliantie, een vereniging van 115 schadeherstelvestigingen die streeft naar veilig schadeherstel zoals de autofabrikant het bedoeld heeft. Alleen schadebedrijven die deze visie delen, maken deel uit van deze Alliantie.

Bewustwording

Vaak begint het ook met bewustwording. Als deelnemers risico’s leren herkennen, kunnen ze hun gedrag hierop aanpassen. Bij de samenstelling van de gedragsmodules is samengewerkt met Gedragspsychologen. Psychologische impulsen in de training dragen namelijk bij aan het bewerkstelligen van gedragsverandering. Met behulp van serious gaming en e-learning worden de hersenen getraind en de waarneming verbeterd. Ook wordt er bewustwording gecreëerd. Er wordt niet alleen ingezet op online trainen, het is zeker ook de bedoeling dat deelnemers met elkaar in gesprek gaan en collega’s wijzen op onveilige situaties en gewoontes. Zo komt iedereen een stapje verder.