Van concurreren op prijs naar sturen op betrouwbare benchmark

Realtime data als rendementsmaker

Steven Don Steven Don
• Laatste update:
Pieter Seeder, Jan-Willem Seeder en Ronald Scholtus. (Foto: Japiecars)

De broers Jan-Willem en Pieter (Japie) Seeder kregen het idee voor hun bedrijf in 2016 toen ze op zoek waren naar een occasion. “We kwamen erachter dat autobedrijven op het moment dat er auto’s aangekocht moeten worden net als consumenten handmatig en op basis van prijswaardigheid auto’s analyseren. Dat moet anders, dachten wij, en dat was de geboorte van Japiecars”, legt Jan-Willem uit. Vijf jaar later levert het bedrijf software waarmee de prijzen en courantheden van zowel in te kopen als te verkopen auto’s snel en nauwkeurig worden bepaald. “Daarmee lossen we voor de autobedrijven de uitdagingen van emotie, tijd en volume op”, zegt Ronald Scholtus, verantwoordelijk voor marketing en sales van Japiecars. “Heb je tientallen auto’s op voorraad, dan kun je ze niet dagelijks allemaal handmatig controleren. Maar je wilt wel dagelijks inzicht in hoe jouw voorraad het doet ten opzichte van de markt.” Met de technologie van Japiecars lukt dat. “Hetzelfde geldt voor inkoop, zeker nu er een tekort is aan occasions. Je moet meer auto’s analyseren en meer biedingen plaatsen om tot ten minste hetzelfde resultaat te komen. Ook dat is niet haalbaar zonder technologische hulp.” De algoritmes van Japiecars analyseren nationaal en internationaal vele honderdduizenden auto’s per dag en selecteren aan de hand van klantspecifieke protocollen de auto’s die interessant zijn, op basis van courantheid en marge.

Krijg je genoeg auto voor je geld en genoeg geld voor je auto?

Realtime

Door realtime inzicht in de markt weet de Japiecars-software altijd wat de trend is van huidige en toekomstige restwaardes en courantheden. “Zo kun je op courante auto’s meer bieden dan op incourante auto’s. Onze data leiden direct tot acties en dat levert aantoonbaar meer rendement. Iedereen vist in dezelfde vijver, dus wil je net even sneller zijn dan de buurman. Wordt een auto couranter, dan passen onze algoritmes de prijs daarop automatisch aan. In een dynamische markt geeft onze software dus direct het advies om de prijs te verhogen. Wij tonen bij elke klant aan dat de omloopsnelheid met 40 tot 120% stijgt, dat de leeftijd van de voorraad daalt en het rendement stijgt. Daarnaast wordt er een tijdsbesparing van 80% gerealiseerd”, aldus Ronald.

Maar als die buurman ook Japiecars gebruikt, wat dan? “Onze software is ingericht op de specifieke wensen van de klant. Een universeel autobedrijf zal waarschijnlijk een andere strategie hebben dan een merkdealer. Ook als iedereen Japiecars gebruikt krijg je dus geen eenheidsworst. Het zorgt wel voor minder relatieve prijsverschillen. Elke auto is uniek en wordt gewogen op bijvoorbeeld leeftijd, aantal pk’s, opties en kilometerstand, maar het doel is om prijswaardigheid te bieden: krijg je genoeg auto voor je geld en genoeg geld voor je auto?” Ronald heeft nog een dringend advies aan de automobranche: “Ga auto’s managen op basis van prijswaardigheid: weeg elke optie en elke kilometer en baseer daar de prijs op. Dat leidt tot meer rendement dan altijd maar op absolute prijs een van de goedkoopsten te willen zijn.”

Japiecars kijkt ook over de grens. “Dat is de wens van onze klanten. We kunnen en willen een betrouwbare benchmark worden voor automotive Europa. Dit jaar worden we eerst actief in onze buurlanden België en Duitsland, waarna we in een steeds sneller tempo de rest van Europa en Amerika gaan uitrollen.”