Alle energie naar EV

Vakgarage van der Klij richt zich op duurzaam ondernemen

Foto: Marcel Cazemier

Het nieuwe pand dat Ronald van der Klij (47) voor zijn autobedrijf liet bouwen is ruim en licht. “Het is heel goed geïsoleerd, zodat een groot deel van de verwarming al door de zon gebeurt”, vertelt Van der Klij. Daarbij is het dak voorzien van 98 zonnepanelen die het volledige energieverbruik van het autobedrijf verzorgen. Een gasaansluiting is niet nodig.

Verwarming en koeling gebeurt met een warmtepomp en vloerverwarming. Het bedrijf beschikt over een eigen milieustraat waar het afval zeer strikt wordt gescheiden.

Van der Klij begon in 2006 met dit bedrijf en besloot twee jaar geleden tot nieuwbouw. “Ik zie dat de werkplaats verandert. De elektrische auto komt eraan en de service aan klanten wordt steeds belangrijker. In de toekomst gaan er ook zeker autobedrijven verdwijnen. Als je niet meegaat met je tijd, houdt het op een gegeven moment op.”

Toekomstgericht

Van der Klij besloot zijn bedrijf in te richten op de toekomst. Duurzaam dus, maar ook helemaal ingericht op elektrische auto’s. “Ik merk dat al die mooie elektrische auto’s en stekkerhybrides die hier in Nederland nieuw zijn verkocht, na de lease naar het buitenland worden verkocht. Dat is toch zonde? Daarom maken wij ons sterk voor tweedehands elektrische auto’s. Voor zover ik weet zijn daar nog niet veel bedrijven mee bezig.”

Van der Klij had daarbij veel aan de steun van Vakgarage. De monteurs volgden cursussen via de Automotive Academy om EV’s te kunnen servicen. “Als monteur moet je goed weten waar je mee bezig bent, want EV’s werken met een hoog voltage. Goed isoleren en weten wat je precies moet uitschakelen is dus belangrijk.” Voor de eigen auto’s, maar ook voor de klanten en buurtbewoners werd een dubbele laadpaal voor het bedrijf geplaatst. Ook dat werd gefaciliteerd door Vakgarage. En Van der Klij, die ook een autohandel heeft, zorgt dat er altijd wat occasions staan.

Op dit moment heeft hij acht gebruikte EV’s te koop staan. “Wij zijn klaar voor de toekomst. Zelfs als het grootste deel van het werk nog benzine- en dieselauto’s betreft. Dit is gewoon heel ­ fijn ondernemen.”

Vakgarage: klaar voor EV’s

“Wij willen het netwerk van de Vakgarages zoveel mogelijk voorbereiden op de komst van EV’s”, vertelt Vishal Durgaram, voorzitter van de Vakgarages. “Door trainingen voor monteurs aan te bieden via de Automotive Academy, maar ook door een compleet concept aan te bieden voor de kopers van een EV. Onze bedrijven kunnen een elektrische auto of stekkerhybride nieuw of gebruikt aanbieden, in combinatie met een laadpaal voor de klant en zelfs met zonnepanelen.

Ook voor de bedrijven bieden we de mogelijkheid om een laadpaal te plaatsen. Voor eigen gebruik, voor de klanten of openbaar.” Daarnaast werkt Vakgarage aan een concept voor elektrische leenauto’s en zelfs aan een private leaseconcept voor nieuwe EV’s, wederom compleet met laadpaal.

Vakgarage van der Klij richt zich op duurzaam ondernemen | Automotive Online
Alle energie naar EV

Vakgarage van der Klij richt zich op duurzaam ondernemen

Foto: Marcel Cazemier

Het nieuwe pand dat Ronald van der Klij (47) voor zijn autobedrijf liet bouwen is ruim en licht. “Het is heel goed geïsoleerd, zodat een groot deel van de verwarming al door de zon gebeurt”, vertelt Van der Klij. Daarbij is het dak voorzien van 98 zonnepanelen die het volledige energieverbruik van het autobedrijf verzorgen. Een gasaansluiting is niet nodig.

Verwarming en koeling gebeurt met een warmtepomp en vloerverwarming. Het bedrijf beschikt over een eigen milieustraat waar het afval zeer strikt wordt gescheiden.

Van der Klij begon in 2006 met dit bedrijf en besloot twee jaar geleden tot nieuwbouw. “Ik zie dat de werkplaats verandert. De elektrische auto komt eraan en de service aan klanten wordt steeds belangrijker. In de toekomst gaan er ook zeker autobedrijven verdwijnen. Als je niet meegaat met je tijd, houdt het op een gegeven moment op.”

Toekomstgericht

Van der Klij besloot zijn bedrijf in te richten op de toekomst. Duurzaam dus, maar ook helemaal ingericht op elektrische auto’s. “Ik merk dat al die mooie elektrische auto’s en stekkerhybrides die hier in Nederland nieuw zijn verkocht, na de lease naar het buitenland worden verkocht. Dat is toch zonde? Daarom maken wij ons sterk voor tweedehands elektrische auto’s. Voor zover ik weet zijn daar nog niet veel bedrijven mee bezig.”

Van der Klij had daarbij veel aan de steun van Vakgarage. De monteurs volgden cursussen via de Automotive Academy om EV’s te kunnen servicen. “Als monteur moet je goed weten waar je mee bezig bent, want EV’s werken met een hoog voltage. Goed isoleren en weten wat je precies moet uitschakelen is dus belangrijk.” Voor de eigen auto’s, maar ook voor de klanten en buurtbewoners werd een dubbele laadpaal voor het bedrijf geplaatst. Ook dat werd gefaciliteerd door Vakgarage. En Van der Klij, die ook een autohandel heeft, zorgt dat er altijd wat occasions staan.

Op dit moment heeft hij acht gebruikte EV’s te koop staan. “Wij zijn klaar voor de toekomst. Zelfs als het grootste deel van het werk nog benzine- en dieselauto’s betreft. Dit is gewoon heel ­ fijn ondernemen.”

Vakgarage: klaar voor EV’s

“Wij willen het netwerk van de Vakgarages zoveel mogelijk voorbereiden op de komst van EV’s”, vertelt Vishal Durgaram, voorzitter van de Vakgarages. “Door trainingen voor monteurs aan te bieden via de Automotive Academy, maar ook door een compleet concept aan te bieden voor de kopers van een EV. Onze bedrijven kunnen een elektrische auto of stekkerhybride nieuw of gebruikt aanbieden, in combinatie met een laadpaal voor de klant en zelfs met zonnepanelen.

Ook voor de bedrijven bieden we de mogelijkheid om een laadpaal te plaatsen. Voor eigen gebruik, voor de klanten of openbaar.” Daarnaast werkt Vakgarage aan een concept voor elektrische leenauto’s en zelfs aan een private leaseconcept voor nieuwe EV’s, wederom compleet met laadpaal.