Raad van State: Auto Hofman in Leek mag geen grote supermarkt openen

Raad van State • Ondernemer Eelco Hofman wil al jaren een supermarkt openen op de plek van zijn autobedrijf, dat direct aan het Grootwinkelplein grenst. Maar de gemeente ligt dwars en weigerde vergunning. De Raad van State heeft nu de definitieve beslissing genomen.
Maarten Bokslag Maarten Bokslag
(foto: Shutterstock)

Auto Hofman in Leek mag zijn pand niet verbouwen tot een grote supermarkt. Dat heeft de Raad van State bepaald.

Het bedrijf, een handel in klassiekers en sportwagens, ligt direct aan winkelcentrum Grootwinkelplein, met onder meer een Aldi en een Jumbo. Hofman wil al jaren vergunning krijgen om ook in zijn pand een supermarkt te openen. De gemeente Westerkwartier wil dat niet, omdat daarmee het winkelcentrum zou worden uitgebreid. Dat gaat tegen het gemeentelijk beleid in om de detailhandel zoveel mogelijk in het centrum van Leek te concentreren. In 2020 ging de Plus in het centrum van Leek failliet.

De gemeente Westerkwartier wil vooral grote woon- en lifestylewinkels op het Grootwinkelplein. Dat er intussen twee supermarkten zijn gevestigd betekent nog niet dat de gemeente meer supermarkten moet toelaten, stelt de Raad van State in zijn uitspraak.

De advocaat van Hofman betoogde dat de gemeente met twee maten meet. Want vastgoedbedrijf Brivec kreeg in 2018 wel toestemming om de Jumbo op het Grootwinkelplein fors uit te breiden. Volgens de Raad van State is een uitbreiding van een bestaande supermarkt iets anders dan het toelaten van een geheel nieuwe supermarkt. Het verzoek van Hofman is daarmee definitief van de baan.

Geplaatst in rubriek:
Maarten Bokslag
Maarten Bokslag

Maarten is een ervaren freelancer op het gebied van de automotive en mobiliteit. Hij heeft een zwak voor klassieke auto's.

Raad van State: Auto Hofman in Leek mag geen grote supermarkt openen | Automotive Online

Raad van State: Auto Hofman in Leek mag geen grote supermarkt openen

Raad van State • Ondernemer Eelco Hofman wil al jaren een supermarkt openen op de plek van zijn autobedrijf, dat direct aan het Grootwinkelplein grenst. Maar de gemeente ligt dwars en weigerde vergunning. De Raad van State heeft nu de definitieve beslissing genomen.
Maarten Bokslag Maarten Bokslag
(foto: Shutterstock)

Auto Hofman in Leek mag zijn pand niet verbouwen tot een grote supermarkt. Dat heeft de Raad van State bepaald.

Het bedrijf, een handel in klassiekers en sportwagens, ligt direct aan winkelcentrum Grootwinkelplein, met onder meer een Aldi en een Jumbo. Hofman wil al jaren vergunning krijgen om ook in zijn pand een supermarkt te openen. De gemeente Westerkwartier wil dat niet, omdat daarmee het winkelcentrum zou worden uitgebreid. Dat gaat tegen het gemeentelijk beleid in om de detailhandel zoveel mogelijk in het centrum van Leek te concentreren. In 2020 ging de Plus in het centrum van Leek failliet.

De gemeente Westerkwartier wil vooral grote woon- en lifestylewinkels op het Grootwinkelplein. Dat er intussen twee supermarkten zijn gevestigd betekent nog niet dat de gemeente meer supermarkten moet toelaten, stelt de Raad van State in zijn uitspraak.

De advocaat van Hofman betoogde dat de gemeente met twee maten meet. Want vastgoedbedrijf Brivec kreeg in 2018 wel toestemming om de Jumbo op het Grootwinkelplein fors uit te breiden. Volgens de Raad van State is een uitbreiding van een bestaande supermarkt iets anders dan het toelaten van een geheel nieuwe supermarkt. Het verzoek van Hofman is daarmee definitief van de baan.

Geplaatst in rubriek:
Maarten Bokslag
Maarten Bokslag

Maarten is een ervaren freelancer op het gebied van de automotive en mobiliteit. Hij heeft een zwak voor klassieke auto's.