Ondernemingsraad Nedcar zet kort geding tegen VDL voorlopig stop

VDL • De ondernemingsraad mag de financiële documenten onder strikte voorwaarden inzien.
Sander Van Vliet Sander Van Vliet
• Laatste update:
De fabriek van VDL in Born. (Foto: VDL)

De ondernemingsraad (or) van Nedcar heeft het aangekondigde kort geding tegen eigenaar VDL van de autofabriek in Born tijdelijk stopgezet. Dit gebeurde nadat VDL had beloofd om inzage te geven in de gevraagde documenten, zij het onder strikte voorwaarden. Dat meldt ANP.

De ondernemingsraad wilde via het kort geding onder andere informatie verkrijgen over het afkoopbedrag dat BMW aan VDL heeft betaald vanwege het vroegtijdig beëindigen van het contract. Dit geld zou deels bestemd zijn voor een sociaal plan, nu duizenden werknemers van Nedcar hun baan dreigen te verliezen.

De raad vindt echter de gestelde voorwaarden door de directie onacceptabel. In een brief verzocht de advocaat van de or woensdagavond om soepelere voorwaarden. Op dit moment mag alleen de vijfkoppige financiële commissie van de or onder toezicht van de financieel directeur van VDL de documenten inzien, aldus or-voorzitter Abdel Lahssaini. Er mogen geen aantekeningen gemaakt worden en in de ruimte waar de documenten zich bevinden in Eindhoven is het verboden om pennen, papier, mobiele telefoons of camera’s mee te nemen. Overtreding van deze regels kan leiden tot een boete van 10 duizend euro per overtreding. Bovendien is het niet toegestaan om de gelezen informatie met anderen te delen.

Tegenvoorstel

De or heeft een tegenvoorstel gedaan waarbij aantekeningen wel toegestaan zijn en inzage mogelijk is zonder aanwezigheid van iemand van VDL. Een brief met dit voorstel is woensdagavond verzonden.

Het conflict draait voornamelijk om een compensatie die BMW aan VDL zou hebben betaald vanwege het niet nakomen van eerdere productieafspraken tot 2030. Van dit bedrag zou 70 procent bestemd zijn voor een sociaal plan. De or wil exact weten of dit geld daadwerkelijk hiervoor wordt gebruikt. Er is een verschil van ongeveer 20 miljoen euro tussen de eis van de vakbonden en het aanbod van VDL voor een nieuw sociaal plan. De vakbonden en de or begrijpen niet waarom het bedrijf hier moeilijk over doet. Dit heeft al geleid tot stakingen, en ook komende vrijdag wordt er opnieuw gestaakt.

Geplaatst in rubriek:
Sander Van Vliet
Sander Van Vliet

Sander is vaste redacteur van Automotive en Fleet & Mobility. Na omzwervingen in de sportjournalistiek streek hij in 2023 neer op de Automotive-redactie. In zijn vrije tijd houdt hij zich bezig met wielrennen, voetbal en goed eten.

Ondernemingsraad Nedcar zet kort geding tegen VDL voorlopig stop | Automotive Online

Ondernemingsraad Nedcar zet kort geding tegen VDL voorlopig stop

VDL • De ondernemingsraad mag de financiële documenten onder strikte voorwaarden inzien.
Sander Van Vliet Sander Van Vliet
• Laatste update:
De fabriek van VDL in Born. (Foto: VDL)

De ondernemingsraad (or) van Nedcar heeft het aangekondigde kort geding tegen eigenaar VDL van de autofabriek in Born tijdelijk stopgezet. Dit gebeurde nadat VDL had beloofd om inzage te geven in de gevraagde documenten, zij het onder strikte voorwaarden. Dat meldt ANP.

De ondernemingsraad wilde via het kort geding onder andere informatie verkrijgen over het afkoopbedrag dat BMW aan VDL heeft betaald vanwege het vroegtijdig beëindigen van het contract. Dit geld zou deels bestemd zijn voor een sociaal plan, nu duizenden werknemers van Nedcar hun baan dreigen te verliezen.

De raad vindt echter de gestelde voorwaarden door de directie onacceptabel. In een brief verzocht de advocaat van de or woensdagavond om soepelere voorwaarden. Op dit moment mag alleen de vijfkoppige financiële commissie van de or onder toezicht van de financieel directeur van VDL de documenten inzien, aldus or-voorzitter Abdel Lahssaini. Er mogen geen aantekeningen gemaakt worden en in de ruimte waar de documenten zich bevinden in Eindhoven is het verboden om pennen, papier, mobiele telefoons of camera’s mee te nemen. Overtreding van deze regels kan leiden tot een boete van 10 duizend euro per overtreding. Bovendien is het niet toegestaan om de gelezen informatie met anderen te delen.

Tegenvoorstel

De or heeft een tegenvoorstel gedaan waarbij aantekeningen wel toegestaan zijn en inzage mogelijk is zonder aanwezigheid van iemand van VDL. Een brief met dit voorstel is woensdagavond verzonden.

Het conflict draait voornamelijk om een compensatie die BMW aan VDL zou hebben betaald vanwege het niet nakomen van eerdere productieafspraken tot 2030. Van dit bedrag zou 70 procent bestemd zijn voor een sociaal plan. De or wil exact weten of dit geld daadwerkelijk hiervoor wordt gebruikt. Er is een verschil van ongeveer 20 miljoen euro tussen de eis van de vakbonden en het aanbod van VDL voor een nieuw sociaal plan. De vakbonden en de or begrijpen niet waarom het bedrijf hier moeilijk over doet. Dit heeft al geleid tot stakingen, en ook komende vrijdag wordt er opnieuw gestaakt.

Geplaatst in rubriek:
Sander Van Vliet
Sander Van Vliet

Sander is vaste redacteur van Automotive en Fleet & Mobility. Na omzwervingen in de sportjournalistiek streek hij in 2023 neer op de Automotive-redactie. In zijn vrije tijd houdt hij zich bezig met wielrennen, voetbal en goed eten.