CBS: Aantal verreden kilometers steeg 5 procent in 2021

Ivonne Vermeulen Ivonne Vermeulen
• Laatste update:
Vooral bestelauto's reden meer kilometers ni 2021. (Foto: Shutterstock)

In totaal hebben Nederlandse voertuigen in 2021 samen bijna 134 miljard kilometer gereden. Dat is bijna 5 procent meer dan in 2020, maar nog altijd 11 procent minder dan in 2019. Daarmee is het aantal kilometers nog niet terug op het niveau van voor de coronacrisis, zo meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Het overgrote deel (78%) van het aantal afgelegde kilometers werd afgelegd door personenauto’s. Deze reden 4,8 miljard kilometer meer dan een jaar eerder, maar nog steeds 16,8 miljard kilometer minder dan in 2019, aldus het CBS. Het aantal personenauto’s is in 2021 met twee procent toegenomen in vergelijking met 2019. Het gemiddelde jaarkilometrage per voertuig nam af met 11 duizend kilometer (-16%). Per personenauto worden dus minder kilometers gemaakt. In 2020 daalde het aantal kilometers met 13 procent.

Bestelauto’s

Vooral Nederlandse bestelauto’s legden veel kilometers af: ruim 18,8 miljard kilometer: dat is bijna 5 procent meer dan een jaar daarvoor. Het aantal bestelauto’s was 4 procent hoger dan in 2019, maar per bestelauto werd gemiddeld iets minder gereden. Bij vrachtwagens is het omgekeerde het geval: het aantal voertuigen daalde met 2 procent, terwijl per vrachtwagen meer kilometers werden gemaakt.

afgelegde-kilometers-ned.png

Geplaatst in rubriek:
Ivonne Vermeulen
Ivonne Vermeulen

Ivonne Vermeulen is redacteur bij Automotive, waar ze onder andere de portefeuilles Schade en Universele markt beheert.

CBS: Aantal verreden kilometers steeg 5 procent in 2021 | Automotive Online

CBS: Aantal verreden kilometers steeg 5 procent in 2021

Ivonne Vermeulen Ivonne Vermeulen
• Laatste update:
Vooral bestelauto's reden meer kilometers ni 2021. (Foto: Shutterstock)

In totaal hebben Nederlandse voertuigen in 2021 samen bijna 134 miljard kilometer gereden. Dat is bijna 5 procent meer dan in 2020, maar nog altijd 11 procent minder dan in 2019. Daarmee is het aantal kilometers nog niet terug op het niveau van voor de coronacrisis, zo meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Het overgrote deel (78%) van het aantal afgelegde kilometers werd afgelegd door personenauto’s. Deze reden 4,8 miljard kilometer meer dan een jaar eerder, maar nog steeds 16,8 miljard kilometer minder dan in 2019, aldus het CBS. Het aantal personenauto’s is in 2021 met twee procent toegenomen in vergelijking met 2019. Het gemiddelde jaarkilometrage per voertuig nam af met 11 duizend kilometer (-16%). Per personenauto worden dus minder kilometers gemaakt. In 2020 daalde het aantal kilometers met 13 procent.

Bestelauto’s

Vooral Nederlandse bestelauto’s legden veel kilometers af: ruim 18,8 miljard kilometer: dat is bijna 5 procent meer dan een jaar daarvoor. Het aantal bestelauto’s was 4 procent hoger dan in 2019, maar per bestelauto werd gemiddeld iets minder gereden. Bij vrachtwagens is het omgekeerde het geval: het aantal voertuigen daalde met 2 procent, terwijl per vrachtwagen meer kilometers werden gemaakt.

afgelegde-kilometers-ned.png

Geplaatst in rubriek:
Ivonne Vermeulen
Ivonne Vermeulen

Ivonne Vermeulen is redacteur bij Automotive, waar ze onder andere de portefeuilles Schade en Universele markt beheert.