Veiligheidsmonitor: 444 miljoen euro schade in 2021 door vernieling van auto’s

Michael van Wijngaarden Michael van Wijngaarden
• Laatste update:
557 duizend auto’s hadden te maken met vernielingen. (foto: Shutterstock)

In 2021 waren Nederlanders naar eigen zeggen 3,2 miljoen keer het slachtoffer van een vermogensdelict en 1 miljoen keer van een vernieling van eigendom. De totale gerapporteerde schade bedroeg 2,5 miljard euro. Vernieling van auto’s leidde tot een schade van 444 miljoen euro. Dit meldt het CBS op basis van de Veiligheidsmonitor 2021.

Vernieling

Autodiefstal kent per delict de hoogste schade, maar komt relatief weinig voor, meldt het CBS. Volgens opgave in de enquête werden 10 duizend auto’s gestolen. Veel meer auto’s hadden te maken met vernielingen: 557 duizend, waarbij het bij de helft om een schadebedrag van ten minste 600 euro ging.

Vernieling van auto’s veroorzaakte in 2021, samen met fietsendiefstal, de grootste financiële schade onder burgers. Vernieling van auto’s leidde tot een schade van 444 miljoen euro, de schade door fietsdiefstal bedroeg 404 miljoen euro. Ondanks alle toegebrachte schade en het daaruit voortvloeiende reparatiewerk luidde de schadebranche onlangs de noodklok over de sterk gestegen energieprijzen.

Verzekering

Voertuigdiefstal en vernieling vormden de grootste schadeposten voor de financiële dienstverleners. Hiervoor werd achtereenvolgens 235 en 188 miljoen euro aan slachtoffers uitgekeerd, aldus het CBS, waarbij het bureau opmerkt dat de schade bij autodelicten relatief vaak werd vergoed. Het verschil in verzekeringspremie tussen de goedkoopste en duurste autoverzekering met dezelfde dekking kan overigens oplopen tot 850 euro per jaar.

De Veiligheidsmonitor is een tweejaarlijkse enquête van het CBS en het ministerie van Justitie en Veiligheid over veiligheid en slachtofferschap van criminaliteit.

Geplaatst in rubriek:
Michael van Wijngaarden
Michael van Wijngaarden

Was jarenlang werkzaam als freelancer voor Automobiel Management en kwam in 2019 in dienst bij ProMedia als vaste redacteur. Sinds 2022 schrijft hij onder meer voor de titels Automotive en Fleet & Mobility. Bijt zich nu vast in de dossiers aftermarket en bedrijfsauto's.  

Veiligheidsmonitor: 444 miljoen euro schade in 2021 door vernieling van auto’s | Automotive Online

Veiligheidsmonitor: 444 miljoen euro schade in 2021 door vernieling van auto’s

Michael van Wijngaarden Michael van Wijngaarden
• Laatste update:
557 duizend auto’s hadden te maken met vernielingen. (foto: Shutterstock)

In 2021 waren Nederlanders naar eigen zeggen 3,2 miljoen keer het slachtoffer van een vermogensdelict en 1 miljoen keer van een vernieling van eigendom. De totale gerapporteerde schade bedroeg 2,5 miljard euro. Vernieling van auto’s leidde tot een schade van 444 miljoen euro. Dit meldt het CBS op basis van de Veiligheidsmonitor 2021.

Vernieling

Autodiefstal kent per delict de hoogste schade, maar komt relatief weinig voor, meldt het CBS. Volgens opgave in de enquête werden 10 duizend auto’s gestolen. Veel meer auto’s hadden te maken met vernielingen: 557 duizend, waarbij het bij de helft om een schadebedrag van ten minste 600 euro ging.

Vernieling van auto’s veroorzaakte in 2021, samen met fietsendiefstal, de grootste financiële schade onder burgers. Vernieling van auto’s leidde tot een schade van 444 miljoen euro, de schade door fietsdiefstal bedroeg 404 miljoen euro. Ondanks alle toegebrachte schade en het daaruit voortvloeiende reparatiewerk luidde de schadebranche onlangs de noodklok over de sterk gestegen energieprijzen.

Verzekering

Voertuigdiefstal en vernieling vormden de grootste schadeposten voor de financiële dienstverleners. Hiervoor werd achtereenvolgens 235 en 188 miljoen euro aan slachtoffers uitgekeerd, aldus het CBS, waarbij het bureau opmerkt dat de schade bij autodelicten relatief vaak werd vergoed. Het verschil in verzekeringspremie tussen de goedkoopste en duurste autoverzekering met dezelfde dekking kan overigens oplopen tot 850 euro per jaar.

De Veiligheidsmonitor is een tweejaarlijkse enquête van het CBS en het ministerie van Justitie en Veiligheid over veiligheid en slachtofferschap van criminaliteit.

Geplaatst in rubriek:
Michael van Wijngaarden
Michael van Wijngaarden

Was jarenlang werkzaam als freelancer voor Automobiel Management en kwam in 2019 in dienst bij ProMedia als vaste redacteur. Sinds 2022 schrijft hij onder meer voor de titels Automotive en Fleet & Mobility. Bijt zich nu vast in de dossiers aftermarket en bedrijfsauto's.