Verkeersveiligheidscoalitie: Kabinet moet miljarden euro’s investeren in verkeersveiligheid

Jeroen Vos Jeroen Vos
Het aankomende kabinet moet miljarden euro's investeren in verkeersveiligheid, stelt de Verkeersveiligheidscoalitie. (Foto: Shutterstock)

De Verkeersveiligheidscoalitie, waar onder andere branchevereniging Bovag en de Vereniging van Nederlandse Autoleasemaatschappijen (VNA) zich bij hebben aangesloten, roept het aankomende kabinet op om miljarden euro’s te investeren in verkeersveiligheid. Die oproep doet het in een manifest dat vandaag aangeboden is aan de Tweede Kamer.

Verkeersdoden

De coalitie wijst in het manifest op het door de demissionaire regering gestelde doel voor 2020 om het aantal verkeersdoden terug te brengen naar 500 en het aantal ernstige gewonden naar 10.600. Beide doelen werden niet gehaald, zo bleek uit cijfers van het CBS. Het aantal gewonden in het verkeer steeg naar circa 21 duizend, waardoor de maatschappelijke kosten geschat worden op 17 miljard euro.

Een daling van het aantal verkeersdoden en het aantal ernstige gewonden wordt volgens de coalitie alleen gerealiseerd als er concrete doelen gesteld worden. Zo is het doel van nul verkeersdoden in 2050 van koepelorganisaties Acea, Clepa en Fia, dat Nederland onderschrijft, alleen haalbaar als het verkeer jaarlijks 11 procent veiliger wordt. Volgens de coalitie zou Nederland verder door moeten pakken. De EU pleit namelijk voor een halvering van huidige aantal verkeersslachtoffers in 2030 en die ambitie zou de Nederlandse regering ook moeten hebben. Hierbij begroot de coalitie dat alleen al voor een verkeersveilige infrastructuur 5 miljard euro nodig is en de huidige budgetten aangevuld moeten worden met minstens 12 miljard euro in de komende 30 jaar.

Geplaatst in rubriek:
Jeroen Vos
Jeroen Vos

Jeroen Vos (’82) is redacteur bij Automotive. In 2006 afgestudeerd aan de School voor Journalistiek in Utrecht en liefhebber van goed voetbal, films en muziek uit de jaren ’80.

Verkeersveiligheidscoalitie: Kabinet moet miljarden euro’s investeren in verkeersveiligheid | Automotive Online

Verkeersveiligheidscoalitie: Kabinet moet miljarden euro’s investeren in verkeersveiligheid

Jeroen Vos Jeroen Vos
Het aankomende kabinet moet miljarden euro's investeren in verkeersveiligheid, stelt de Verkeersveiligheidscoalitie. (Foto: Shutterstock)

De Verkeersveiligheidscoalitie, waar onder andere branchevereniging Bovag en de Vereniging van Nederlandse Autoleasemaatschappijen (VNA) zich bij hebben aangesloten, roept het aankomende kabinet op om miljarden euro’s te investeren in verkeersveiligheid. Die oproep doet het in een manifest dat vandaag aangeboden is aan de Tweede Kamer.

Verkeersdoden

De coalitie wijst in het manifest op het door de demissionaire regering gestelde doel voor 2020 om het aantal verkeersdoden terug te brengen naar 500 en het aantal ernstige gewonden naar 10.600. Beide doelen werden niet gehaald, zo bleek uit cijfers van het CBS. Het aantal gewonden in het verkeer steeg naar circa 21 duizend, waardoor de maatschappelijke kosten geschat worden op 17 miljard euro.

Een daling van het aantal verkeersdoden en het aantal ernstige gewonden wordt volgens de coalitie alleen gerealiseerd als er concrete doelen gesteld worden. Zo is het doel van nul verkeersdoden in 2050 van koepelorganisaties Acea, Clepa en Fia, dat Nederland onderschrijft, alleen haalbaar als het verkeer jaarlijks 11 procent veiliger wordt. Volgens de coalitie zou Nederland verder door moeten pakken. De EU pleit namelijk voor een halvering van huidige aantal verkeersslachtoffers in 2030 en die ambitie zou de Nederlandse regering ook moeten hebben. Hierbij begroot de coalitie dat alleen al voor een verkeersveilige infrastructuur 5 miljard euro nodig is en de huidige budgetten aangevuld moeten worden met minstens 12 miljard euro in de komende 30 jaar.

Geplaatst in rubriek:
Jeroen Vos
Jeroen Vos

Jeroen Vos (’82) is redacteur bij Automotive. In 2006 afgestudeerd aan de School voor Journalistiek in Utrecht en liefhebber van goed voetbal, films en muziek uit de jaren ’80.