CBS: wagenpark vergrijst

Paul van den Bogaard Paul van den Bogaard
• Laatste update:
Oudere Corsa's komen relatief vaak voor op de Nederlandse wegen. (Foto: Shutterstock)

Het aantal personenauto’s van 15 jaar of ouder is sinds 2008 meer dan verdubbeld. Vooral het aantal jonge (15 tot 25 jaar) youngtimers nam toe.Nederland telde op 1 januari 2018 bijna 1,9 miljoen young- en oldtimers. Tien jaar eerder waren dat er nog ongeveer 900 duizend. Dat meldt het CBS. Het aandeel young- en oldtimers in het totale personenautopark is dan ook toegenomen, van 12 procent in 2008 naar 22 procent begin 2018.

Vooral auto’s van 15 tot 25 jaar oud (jonge youngtimers) zijn populair. Het aantal auto’s dat in deze leeftijdscategorie valt is in de laatste tien jaar gegroeid van 9 naar 19 procent. Het percentage oldtimers (40 jaar en ouder) nam tegelijkertijd veel minder toe, namelijk van 1 naar 2 procent. Nederland telde op 1 januari 2018 1,6 miljoen youngtimers van 15 tot 25 jaar en 141 duizend oldtimers.Bovag en RDC constateerden onlangs dat de import van oldtimers toeneemt en de export afneemt.

De merken Opel (Astra en Corsa), Volkswagen (Golf en Polo) en Peugeot (206) zijn populaire youngtimers (15 tot 25 jaar) bij particulieren. Auto’s geregistreerd op naam van een bedrijf zijn vaker een Volvo (V70), Mercedes (diverse typen) of BMW (3 en 5 serie). Daarnaast valt op dat de Ford Focus zowel privé als zakelijk populair is. Bij de oldtimers komen populaire klassiekers als de Volkswagen Kever, Citroën 2CV en verschillende modellen van Mercedes vaak voor.

Oude youngtimer minder aantrekkelijk

De populariteit van de oudere youngtimers (25 tot 40 jaar) daalde sinds 2008. Volgens het CBS omdat auto’s in deze leeftijdscategorie sinds begin 2014 niet langer zijn vrijgesteld van wegenbelasting. Voor 2014 lag het aandeel youngtimers met deze leeftijd op 2,5 procent, vanaf dat moment is het gedaald naar 2 procent op 1 januari 2018. Begin vorig jaar stonden er in ons land bijna 170 duizend youngtimers in de leeftijd van 25 tot 40 jaar geregistreerd.

 

Geplaatst in rubriek:
Paul van den Bogaard
Paul van den Bogaard

Paul ('77) werkt sinds 2011 bij Automotive en richt zich in het bijzonder op Automotive Werkplaats. In zijn vrije tijd sleutelt hij aan klassiekers.