‘VDL probeert staking af te kopen’

Floor Vink Floor Vink
• Laatste update:
VDL zou bang zijn dat de staking dit weekend voor problemen gaat zorgen met opdrachtgever BMW in Duitsland. (Foto: Shutterstock)

Bij VDL Nedcar, waar BMW’s en Mini’s worden geproduceerd, heerst volgens het FD de angst dat er problemen ontstaan met de Duitse opdrachtgever BMW en dat er mogelijk contracten en banen verloren zullen gaan als gevolg van de stakingen die deze week al werden aangekondigd. VDL Nedcar kampt door de acties met een productieachterstand van 2.200 auto’s. Daarom is onder werknemers gepeild of ze wilden afzien van deelname aan de staking in ruil voor extra salaris. “We hebben afgetast welke maatregelen we zouden kunnen nemen om te voorkomen dat mensen gaan staken. Mensen extra betalen was een onderdeel van dat pakket aan maatregelen”, aldus een woordvoerder van de VDL Groep tegen de krant.

Intimidatie

Volgens FNV-bestuurder Hans Wijers was er een bonus uitgeloofd van 50 procent als de komende dagen 80 procent van de productie zou worden gehaald. Volgens Wijers en ook bronnen in de fabriek zijn stakers bij VDL Nedcar in diverse gevallen geïntimideerd, schrijft het FD. Sommige uitzendkrachten zouden te horen hebben gekregen hun kansen op een vaste baan te verminderen door te staken. De VDL Groep zegt tegen het FD zich niet in dat beeld te herkennen.

‘Geen namen genoemd’

Directeur Paul van Vuuren van VDL Nedcar in Born wil volgens dagblad De Limburger per se niet dat stakers in de autofabriek door hun directe leidinggevenden worden geïntimideerd. De directie van VDL Nedcar heeft met de vakbonden afgesproken dat werknemers intimidaties door hun chef kunnen melden zonder consequenties voor de betrokkenen, aldus het dagblad. Volgens de woordvoerder van VDL Groep zijn aan de directie van de autofabriek nog nooit namen gemeld: “Dan is het moeilijk om er iets aan te doen.”

Overname Siemens met baanbehoud

Op dezelfde dag dat de staking VDL Nedcar platlegt, neemt VDL ook Siemens Hengelo over. Bij deze overname moeten zeker 400 van de 470 banen behouden blijven, dat meldt VDL op zijn website. Siemens Nederland en VDL hebben daartoe een intentieverklaring ondertekend.

Een oplossing voor het conflict lijkt nog niet in zicht. Volgens Wijers ligt vrijdag en zaterdag de productie bij het Limburgse autobedrijf plat. Voor werkwilligen zijn er alternatieve werkzaamheden. Volgens De Telegraaf schat het FNV dat 1.900 van de in totaal 7.200 medewerkers meedoen aan de staking. Omdat VDL auto’s in productielijnen produceert, heeft dit gevolgen voor de hele fabriek.