Bezorgde ouders: ‘Sanering vervuilde kunstgrasvelden in doofpot gestopt’

Floor Vink Floor Vink
• Laatste update:
Gerecyclede autobanden laten volgens 'Kom van dat gras af' wel degelijk sporen na op sportvelden. (Foto: Shutterstock)

Kvdga is opgericht door een groep bezorgde ouders, die ooit een Facebook-pagina zijn begonnen met deze naam. Inmiddels is Kvdga uitgegroeid tot een serieuze stichting. Recybem/Vereniging Band en Milieu stelde gisteren dat alle onderzochte kunstgrasvelden waar rubbergranulaat op is gestrooid ‘schoon’ zijn. Dat is volgens Veenstra een lobbyschandaal.

Info weggelaten en gemanipuleerd

Volgens Veenstra wordt in de analyses veel informatie weggelaten en gemanipuleerd. “De industrie betaalt de onderzoeken waar nu beleid op wordt gemaakt. Ook is de industrie oververtegenwoordigd in diverse werkgroepen, waardoor zij veel invloed heeft op hoe die onderzoeken worden uitgevoerd en uiteindelijk gepresenteerd.” Een voorbeeld is volgens Veenstra het uitlogen van rubbergranulaat. “Het RIVM heeft aangetoond dat rubbergranulaat uitloogt. Iets dat uitloogt, verdwijnt niet”, aldus de Kvdga-voorzitter.

Bij de velden die wél gesaneerd zijn, overschreden meerdere stoffen de interventiewaarden. “Er werd bijvoorbeeld veel te veel zink, koper, minerale olie en barium in de monsters aangetroffen. Dat lees ik niet terug in de analyses van Recybem”, aldus Veenstra. Veenstra beroept zich onder andere op het onderzoek ‘Sportveld constructie’, dat in onze Kennisbank te vinden is.

Band en Milieu: geen enkel veld vervuild door rubbergranulaat

“Dit zijn zeer ernstige beschuldigingen”, reageert Kees van Oostenrijk, directeur Recybem en bestuurder van Band en Milieu. “Ik durf er niet eens aan te denken om informatie te manipuleren of achter te houden. Er is geen enkel veld gesaneerd doordat het vervuild was door rubber. Er zijn wel velden gesaneerd, maar dat kwam door vervuiling van andere materialen, door de constructie van de velden en doordat de velden zwaar verouderd waren.”

De Stichting Kom van dat gras af is volgens hem dan ook niet integer en ethisch bezig. “Het is ook niet goed voor het imago van de bandenbranche. Terwijl wij meer velden hebben laten onderzoeken dan wie dan ook in de wereld. Ik verwacht dat wij ook helemaal schoon uit het RIVM-onderzoek komen”, sluit hij af.Lees ook het interview met Kees van Oostenrijk uit maart 2017 over de kunstgrasdiscussie.