‘Kunstgrasvelden met rubberkorrels schoon verklaard’

Floor Vink Floor Vink
• Laatste update:
De Tweede Kamer debatteert morgen over het onderwerp. (Foto: Shutterstock)

Dat blijkt uit een analyse van gepubliceerde documenten van gemeenten die hier in het afgelopen jaar onderzoek naar hebben laten doen, door de Vereniging Band en Milieu.

Het RIVM is bezig een grootschaliger onderzoek op te zetten. De Tweede Kamer debatteert morgenavond over het onderwerp rubbergranulaat en milieu. Een Fins onderzoeksbureau stelde vorig jaar al dat het gebruik van rubberkorrels niet schadelijk is.

Kunstgrasvelden met een onderlaag van gerecyclede autobanden kunnen ernstige bodemvervuiling veroorzaken, stelde het tv-programma Zembla eerder op basis van 20 onderzoeken waar het programma inzage in had.

Zink en kobalt

Rubbergranulaat van gerecyclede banden blijkt niet alleen te worden gebruikt om kunstgrasvelden in te strooien, maar ook voor de onderlaag. In de korrels zitten, volgens Zembla, zware metalen zoals zink en kobalt die in de bodem en het drinkwater terecht kunnen komen. De Vereniging Band en Milieu, die in opdracht van de overheid de recycling van autobanden in Nederland aanstuurt, heeft alle in 2017 gepubliceerde onderzoeken van gemeenten naar bodemverontreiniging onder kunstgrasvelden geanalyseerd.

Twee velden en bermen onderzocht

Het meest recente onderzoek werd uitgevoerd door de gemeente Purmerend. Daarin wordt vermeld dat er geen bodemverontreiniging is geconstateerd. De gemeente had het bureau KWInfra gevraagd onderzoek te doen. Dat bureau heeft twee velden en de omliggende bermen onderzocht op verontreiniging. Ook werd het grond- en drainagewater bij de velden getoetst. Noch de bodem, noch het water toonde verontreiniging die herleidbaar was tot het gebruik van de rubberkorrels. Het onderzoek geeft “geen enkele aanleiding tot urgente of vergaande maatregelen op de sportcomplexen”, aldus de onderzoekers van KWInfra volgens Band en Milieu.

Ook uit onderzoeken naar velden in Valkenswaard, Baarn, Oosterhout en Utrecht blijkt dat geen verontreiniging is aangetroffen.

“Veel gemeenten wachten het onderzoek van het RIVM af, maar gemeenten die al wel onderzoek hebben laten doen, melden allemaal dat de grond onder de met rubbergranulaat ingestrooide velden schoon is. We zien hier voor de derde keer op rij dat het programma Zembla veel paniek weet te veroorzaken over het rubbergranulaat, maar dat de feiten een heel ander beeld geven”, stelt Kees van Oostenrijk, bestuurder van Band en Milieu.