Recybem overweegt juridische stappen tegen Zembla om korrel-uitzending
Volgens de VU wordt er vaker onderzoek gedaan naar de gezondheidsrisico’s van chemische stoffen voor mensen op zebravisjes. De onderzoekers zeggen wel dat er meer onderzoek nodig is om een duidelijke conclusie te kunnen trekken. Zembla bracht in oktober vorig jaar een discussie op gang door een uitzending te wijden aan de gezondheidsrisico’s van rubbergranulaat op kunstgrasvelden.
Bij het onderzoek zijn zebravisjes en veertig zebravisembryo’s blootgesteld aan water waarin rubberkorrels hebben gelegen. Alle embryo’s waren binnen vijf dagen na blootstelling aan het water dood. De zebravisjes vertoonden hyperactief gedrag. Volgens VU-toxicoloog Jessica Legradi is het zorgelijk als de stof de hersenen aantast, omdat het bij mensen epilepsie, ADHD en autisme kan veroorzaken. De voor het onderzoek gebruikte korrels zijn afkomstig van tien verschillende voetbalvelden in Amsterdam.
De initiatiefnemer van het onderzoek is hoogleraar Milieuchemie en Toxicologie aan de VU, Jacob de Boer. De hoogleraar, adviseert volgens Zembla om niet te sporten op velden waar granulaatkorrels liggen. Hij wijst ook op de gebreken van het onderzoek van de Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), dat aantoonde dat rubbergranulaat niet schadelijk is voor mensen. “In het rapport van het RIVM staat dat de stoffen zitten opgesloten in het granulaat. Dat is in tegenspraak met de resultaten uit ons onderzoek. Er komen stoffen wel vrij. Dus als je zegt: het boek is dicht want de giftige PAKS komen er toch niet uit, dan sla je dus een heleboel over”, zegt hij tegen Zembla.
Meer onderzoek nodig
Het RIVM laat desgevraagd aan Automotive weten geen reden te hebben om de eigen onderzoeksresultaten te herzien. Volgens de woordvoerder heeft het RIVM het onderzoek van de VU nog niet volledig kunnen beoordelen, omdat er weinig onderzoeksresultaten zijn vrijgegeven. De resultaten die het RIVM heeft ontvangen, vormen volgens het instituut geen directe aanleiding om de eigen onderzoeksresultaten te herzien. Wanneer het volledige rapport wordt gepresenteerd, zal het RIVM hiernaar kijken.
Volgens De Boer zijn alle relevante details aan het RIVM gegeven. Het rapport zal in de vorm van een wetenschappelijk artikel worden gepubliceerd, maar dat kan nog een aantal maanden op zich laten wachten.
Kees van Oostenrijk, directeur van inzamelings- en verwerkingssysteem van autobanden Recybem, zegt dat zijn organisatie vasthoudt aan het onderzoek van het RIVM. “Wij worden in onze integriteit aangetast. Zembla heeft weer een zogenaamde expert ingeschakeld die wat roept, en de media pakken het op. Wij voelen ons achtervolgt, vooral omdat wij juist proberen om de autobanden op een zo milieuvriendelijke manier te verwerken. We vragen ons af wat deze mensen willen bereiken.”
Van Oostenrijk zegt dat er wordt gekeken of er juridische stappen kunnen worden gezet tegen Zembla. “Wij bespreken met advocaten of er hier sprake is van onrechtmatig handelen, want het publiek wordt op het verkeerde been gezet en dat moet je nooit willen.”