Automotive Jaar in Beeld: de hoogte- en dieptepunten van 2016

Redactie Redactie
• Laatste update:

Alles op Helmond

hagelstenenHagelstenen, oh als eieren zo groot, kwamen er afgelopen zomer uit de lucht vallen. De storm leidde tot chaos in het zuiden, maar ook tot opmerkelijke samenwerkingen en ideeën. Automotive-columnist Johan Schoonhoven, voormalig directeur ook van Schade­garant, is tegenwoordig importeur van hagelscanner van CSI Adomea. Hij kon zich geen beter moment voor een lancering wensen. Die vond plaats in Apeldoorn, bij een evenement van onder andere Centraal Beheer. En daarna kwam er vanuit Interpolis (eveneens Achmea), ­Schadegarant, maar ook enkele schadeketens, het nieuws dat ze exclusief en alleen voor hun klanten een hagelschadecentrum hadden ingericht in Helmond. Inderdaad: het ging op dezelfde locatie.

Burgt met pensioen?

burgtWe geven het toe: we hebben een zwak voor Sjaak van der Burgt. Nooit te beroerd om ons, journalisten die proberen de ontwikkelingen in de markt te duiden, uit te leggen hoe de lakken- en schadebranche nu in elkaar zit. Vergroeid met ‘zijn’ PPG, dus afscheid nemen kon nauwelijks. Maar hij moest, want bij het Amerikaanse bedrijf geldt: 65=pensioen. Maar Sjaak is natuurlijk net zo met pensioen als bijvoorbeeld Adriaan ­Roggeveen of Arjen de Jong. Dit jaar startte zijn zoon Joost met een nieuw lakkenimportbedrijf, JBCoatings, met steun van Sjaak. Dat is nog eens een steun in de rug. En wij kunnen Sjaak gelukkig gewoon blijven bellen.

Sjoemelsensor

sjoemelsensorDe door steeds meer autofabrikanten toegepaste indirecte tpms-systemen blijken onder ­praktijkomstandigheden nauwelijks drukverlies te signaleren. Net als bij de sjoemeldiesels van Volkswagen is er tijdens de Europese typegoedkeuringstest geen vuiltje aan de lucht. Indirecte systemen maken gebruik van de abs-sensoren in plaats van een sensor in de band zelf. Uit een test in opdracht van milieuorganisatie Transport & Environment blijkt dat een beetje modder op de band al genoeg is om zo’n indirect systeem in storing te laten gaan zonder daar melding van te maken. Verder kan het uren duren voordat het systeem, wanneer het wel werkt, doorheeft dat een band leegloopt of al leeg is.

Fraude (1)

Politie en justitie hebben dit jaar hun handen vol gehad aan de autobranche. Het belangrijkste lopende dossier is dat rond de aan­be­steding van duizenden voertuigen door de overheid, waarbij Pon en Athlon een ­dubieuze rol zouden hebben gespeeld.
Het Pon-dossier werd gesloten met een schikking van twaalf miljoen euro, de zaak tegen Athlon is ge­seponeerd. Het onderzoek naar de betrokkenheid van Renault Nederland en de betrokken ambtenaren loopt nog. Er werden ook nieuwe dossiers geopend: zoals de ‘Swalmense-autozwendel waarbij een autobedrijf wrakken importeerde en met gestolen onderdelen zou hebben opgelapt. In Brabant startte de politie een grootschalig onderzoek naar de verhuurbranche. Alleen al in Tilburg zijn er meer dan zestig verhuur­bedrijven die ervan worden verdacht een ­criminele dekmantel te zijn.

Stoelendans

stoelendansHet regende overnames in de leasebranche. Met die van Athlon door Daimler Financial Services als meest omvangrijke. Leaseplan werd vorig jaar al overgenomen, door een consortium van investeerders, waaronder het Nederlandse pensioenfonds PGGM. Deze overnames leiden niet zozeer tot veranderingen op de markt, maar wel tot een stoelendans op directieniveau. Bij Athlon Nederland blijft ceo Marchel Koops zitten, maar internationaal ceo Frans Janssen is gepromoveerd naar de positie van ­internationaal commercieel directeur. Leaseplans Berno Kleinherenbrink ging van bestuursvoorzitter Nederland naar commercieel verantwoordelijke op internationaal niveau. Verder nam ALD Automotive begin dit jaar Bright Lease over. De International Car Lease Holding (onderdeel Van Mossel Groep) kocht Autolease Groningen en Lease Quality en wil nu verder groeien in België. Zuidwest Lease (Automotions) nam Kyotolease over. 

Fraude (2)

Of er bij dieselgate sprake is van fraude, hangt van het perspectief af. In de VS wel, in Europa (vooralsnog) niet; dat heeft te maken met de specifieke wet- en regelgeving. In de VS heeft VW dan ook miljardenschikkingen getroffen. De ophef is er in Europa niet minder om, en volgens de onderzoekcommissie van het ­Europees Parlement hielpen de meeste betrokken lidstaten hun autofabrikanten graag een handje mee bij het sjoemelen. De nieuwe verbruiks- en emissietesten (RDE en WLTP) moeten ervoor zorgen dat de metingen veel accurater worden. Of politici in de komende jaren verder nog stappen ondernemen tegen fabrikanten valt te betwijfelen, gezien de enorme kracht van de autolobby.

Vaco verslikt zich in kunstgraskorrel

Een reportage van het tv-programma Zembla over rubbergranulaat in kunstgrasvelden veroorzaakte de nodige hoofdpijn bij b­andenbranchevereniging Vaco en Recybem, dat de inzameling en verwerking van gebruikte autobanden organiseert. Volgens een door Zembla geraadpleegde wetenschapper is de hoeveelheid kankerverwekkende stoffen in het rubbergranulaat op het gras te groot om veilig op te kunnen sporten. Ondanks dat er nog geen wetenschappelijk onderzoek is gevonden dat dit onderbouwt blijft de rel door­smeulen. De laatste stand van zaken: de hoeveelheid kankerverwekkende stoffen in het ­granulaat blijft keurig onder de productienorm, maar ligt wel boven de consumentennorm.

Slechte beurt

hoekFastfitter Kwik-Fit kreeg het dit jaar aan de stok met RAI Vereniging omdat het in een reclamecampagne beweerde dat zijn merkbeurt 30 procent goedkoper is dan die van merkdealer. Volgens de advocaten van RAI Vereniging klopt het prijsverschil niet in alle gevallen. Verder vinden de importeurs die RAI vertegenwoordigt dat Kwik-Fit ten onrechte de suggestie wekte dat de bij zijn filialen uitgevoerde onderhoudsbeurten exact gelijk zijn aan die van de dealer. Kwik-Fit heeft zijn campagne inmiddels aangepast, maar het onderzoek naar andere aanbieders met vergelijkbare publiciteitscampagnes loopt nog. Onder meer Profile Car & Tyreservice adverteert op zijn website met een merkbeurt.

Opium voor het autobedrijf

Een kop op onze website met daarin de combinatie: private lease + (naam leasemaatschappij) + (naam supermarkt/retailketen) is gegarandeerd clickbait. Voor Toyota en Fiat komt al snel zo’n tien procent van alle registraties uit zo’n actie. Komend jaar kunnen we nog veel meer samenwerkingen verwachten. Leuk voor de aantallen, maar ze zetten de marges danig onder druk. Wel hebben de importeurs hun greep op de grote campagnes verstevigd en is het onderhoud inmiddels in bijna alle gevallen weer terug bij de dealer. 

Keurmerk: discussie zonder einde

keurmerkHet Keurmerk Private Lease heeft ongeveer net zoveel tegen- als voorstanders. De ­kwaliteit van de invulling is een never ending discussie. Dertig leaselabels sloten zich in één keer aan tijdens de lancering van het keurmerk, in februari. Tegenstanders vinden ­bijvoorbeeld dat leasemaatschappijen te veel ruimte krijgen om fikse boetes uit te delen bij voortijdige contractbeëindiging. Ook staat er niets in over een verrekening als een ­con­tractant minder kilometers maakt dan ­contractueel vastgelegd. Voorstanders zeggen dat het bij wet verboden is de markt dicht te timmeren. In ieder geval is de branche een keurmerk rijker en blijft daarmee – voorlopig – de wft buiten de deur. 

En de winnaars zijn

winnaarsEvert Louwman. Automotive kroonde op het eigen 20-jarig jubileumcongres Louwman tot Automotive Personality 1996-2016. Hij bleef Wim van der Leegte en Adriaan Roggeveen nipt voor.

Broekhuis Groep. De dealerholding liet begin dit jaar bij de Automotive Company of the Year-verkiezing remmenproducten ABS All Brake systems en Terberg Leasing achter zich. 

Sander Jansen. Hij werd – tijdens hetzelfde galadiner – verkozen tot Automotive Talent of the Year. Hij versloeg Jasper Verweij (DAT Nederland) en Arnout Veld (Stern). Niet alleen wij riepen dit jaar winnaars uit, er waren er nog veel meer. We kiezen er een paar uit. Autobedrijf De Baaij werd verkozen tot Bovag Autobedrijf van het Jaar. Miranda Koning (wagenparkbeheerder van Ymere) werd gekroond tot Mobiliteitsmanager van het Jaar. De Opel Astra werd dit jaar onder meer Auto van het Jaar, Trekauto van het Jaar en Private leaseauto van het Jaar. Voor iedereen die geen prijs won zijn er gelukkig altijd nog de Nationale Business Succes Awards, waarbij de organisatie tegen geringe vergoeding graag een categorie en prijs verzint en toekent.

In memoriam 

Helaas ontvielen ons in 2016 een aantal prominente branche­genoten. Piet Bochane (70), die de Bochane Groep uitbouwde tot top-10 dealerholding, overleed in oktober in zijn woonplaats Veenendaal. Een andere markante man, voormalig Van den Udenhout-directeur Joep Chappin (78), overleed in oktober. In mei werd de aftermarket opgeschrikt door het plotselinge overlijden van revisiespecialist Ronald Morien (49), zijn bedrijf wordt voortgezet door twee medewerkers. Eveneens onverwacht was het overlijden van Evert Overtoom (56), directeur van A-Point. Tot slot nam de branche afscheid van Vakgarage-secretaris Henk Veenstra, die de rol van secretaris al sinds 1993 vervulde. 

Carglass + herstel = Carmetics

Een ster in de ruit, een deukje in de bumper of het vervangen van een band: dat zou toch iedereen met een beetje verstand van autotechniek moeten kunnen oplossen? Dan hoeft de klant ook niet meer voor elk pitje van hot naar her. En zo geschiedt: diverse fitters doen ook ruitreparatie, schadeherstellers zijn inmiddels actief in de ruitbusiness (niet verder vertellen: Glassdrive wordt volgend jaar geïntroduceerd en wordt inmiddels al door diverse Schadenet-bedrijven aangeboden), en dit jaar lanceerde Carglass onder de ­noemer Carmetics een formule voor kleine reparaties. Ook autowasstraten doen inmiddels volop mee, zoals iClean in Naarden waar ook spotrepair wordt uitgevoerd. We worden steeds veelzijdiger, in de autobranche.

Barsten in het glazen plafond

barstenDe autobranche is en blijft een mannen-aangelegenheid. Des te bijzonderder is het dat drie volumemerken in Nederland een vrouwelijke directeur hebben. Geraldine Brouwers was in 2014 de eerste, bij Mazda. Dit jaar kwam daar eerst Christiana Alicata bij. Zij moet het kwakkelende Fiat weer de goede richting op sturen. En later dit jaar kwam ook het grootste merk van Nederland, Volkswagen, in handen van een vrouwelijke directeur: Petra Vijverberg. De importeurs zijn overstag en ook bij occasionportals Marktplaats en Autotrack zwaait een vrouw de scepter. Nu de leasemaatschappijen, schadebedrijven, dealerholdings – eigenlijk gewoon de rest van de branche –  nog.

Fraude (3)

Er werd ook veel gedaan aan het tegengaan van fraude, bijvoorbeeld op de occasionmarkt (denk aan de btw-carrousel en de soms schimmige herkomst van auto’s). Verschillende marktpartijen introduceerden producten om meer transparantie op de occasionmarkt te bewerkstelligen. Zo kwam Autodata dit jaar met Schadeverleden, VWE verstrekt autorapporten met onder meer info over ­diefstal en de apk-historie en Autotrack ­kondigde een samenwerking met Carfax aan. 

Stiba-leden slopen ARN-plan

sloopOnder demontagebedrijven brak dit voorjaar een rel uit over de plannen van ARN om de ­demontagepremie te schrappen. De waarde van de onderdelen en materialen in een wrak zijn volgens ARN voldoende om de kosten van demontage te dekken. ‘Onzin’, zeggen de slopers. Degene die de recycling daadwerkelijk uitvoert, moet hiervoor een vergoeding krijgen; nu blijft de recyclingbijdrage die nieuwe autokopers betalen aan de strijkstok van ARN ­hangen. Naar aanleiding van een aantal verhitte bijeenkomsten in het land is besloten dat de vergoeding blijft, maar over de hoogte en de naam wordt nog gesproken.

Wat waren uw hoogte- en dieptepunten? Laat het ons weten via de reactiemodule onderaan deze pagina.

Geplaatst in rubriek:
Redactie
Redactie

De redactie van Automotive is dagelijks op zoek naar het laatste nieuws uit de autobranche. Heeft u een tip voor ons? Stuur dan een mail naar redactie@automotive-online.nl, of bel 010 - 280 1000.

Automotive Jaar in Beeld: de hoogte- en dieptepunten van 2016 | Automotive Online

Automotive Jaar in Beeld: de hoogte- en dieptepunten van 2016

Redactie Redactie
• Laatste update:

Alles op Helmond

hagelstenenHagelstenen, oh als eieren zo groot, kwamen er afgelopen zomer uit de lucht vallen. De storm leidde tot chaos in het zuiden, maar ook tot opmerkelijke samenwerkingen en ideeën. Automotive-columnist Johan Schoonhoven, voormalig directeur ook van Schade­garant, is tegenwoordig importeur van hagelscanner van CSI Adomea. Hij kon zich geen beter moment voor een lancering wensen. Die vond plaats in Apeldoorn, bij een evenement van onder andere Centraal Beheer. En daarna kwam er vanuit Interpolis (eveneens Achmea), ­Schadegarant, maar ook enkele schadeketens, het nieuws dat ze exclusief en alleen voor hun klanten een hagelschadecentrum hadden ingericht in Helmond. Inderdaad: het ging op dezelfde locatie.

Burgt met pensioen?

burgtWe geven het toe: we hebben een zwak voor Sjaak van der Burgt. Nooit te beroerd om ons, journalisten die proberen de ontwikkelingen in de markt te duiden, uit te leggen hoe de lakken- en schadebranche nu in elkaar zit. Vergroeid met ‘zijn’ PPG, dus afscheid nemen kon nauwelijks. Maar hij moest, want bij het Amerikaanse bedrijf geldt: 65=pensioen. Maar Sjaak is natuurlijk net zo met pensioen als bijvoorbeeld Adriaan ­Roggeveen of Arjen de Jong. Dit jaar startte zijn zoon Joost met een nieuw lakkenimportbedrijf, JBCoatings, met steun van Sjaak. Dat is nog eens een steun in de rug. En wij kunnen Sjaak gelukkig gewoon blijven bellen.

Sjoemelsensor

sjoemelsensorDe door steeds meer autofabrikanten toegepaste indirecte tpms-systemen blijken onder ­praktijkomstandigheden nauwelijks drukverlies te signaleren. Net als bij de sjoemeldiesels van Volkswagen is er tijdens de Europese typegoedkeuringstest geen vuiltje aan de lucht. Indirecte systemen maken gebruik van de abs-sensoren in plaats van een sensor in de band zelf. Uit een test in opdracht van milieuorganisatie Transport & Environment blijkt dat een beetje modder op de band al genoeg is om zo’n indirect systeem in storing te laten gaan zonder daar melding van te maken. Verder kan het uren duren voordat het systeem, wanneer het wel werkt, doorheeft dat een band leegloopt of al leeg is.

Fraude (1)

Politie en justitie hebben dit jaar hun handen vol gehad aan de autobranche. Het belangrijkste lopende dossier is dat rond de aan­be­steding van duizenden voertuigen door de overheid, waarbij Pon en Athlon een ­dubieuze rol zouden hebben gespeeld.
Het Pon-dossier werd gesloten met een schikking van twaalf miljoen euro, de zaak tegen Athlon is ge­seponeerd. Het onderzoek naar de betrokkenheid van Renault Nederland en de betrokken ambtenaren loopt nog. Er werden ook nieuwe dossiers geopend: zoals de ‘Swalmense-autozwendel waarbij een autobedrijf wrakken importeerde en met gestolen onderdelen zou hebben opgelapt. In Brabant startte de politie een grootschalig onderzoek naar de verhuurbranche. Alleen al in Tilburg zijn er meer dan zestig verhuur­bedrijven die ervan worden verdacht een ­criminele dekmantel te zijn.

Stoelendans

stoelendansHet regende overnames in de leasebranche. Met die van Athlon door Daimler Financial Services als meest omvangrijke. Leaseplan werd vorig jaar al overgenomen, door een consortium van investeerders, waaronder het Nederlandse pensioenfonds PGGM. Deze overnames leiden niet zozeer tot veranderingen op de markt, maar wel tot een stoelendans op directieniveau. Bij Athlon Nederland blijft ceo Marchel Koops zitten, maar internationaal ceo Frans Janssen is gepromoveerd naar de positie van ­internationaal commercieel directeur. Leaseplans Berno Kleinherenbrink ging van bestuursvoorzitter Nederland naar commercieel verantwoordelijke op internationaal niveau. Verder nam ALD Automotive begin dit jaar Bright Lease over. De International Car Lease Holding (onderdeel Van Mossel Groep) kocht Autolease Groningen en Lease Quality en wil nu verder groeien in België. Zuidwest Lease (Automotions) nam Kyotolease over. 

Fraude (2)

Of er bij dieselgate sprake is van fraude, hangt van het perspectief af. In de VS wel, in Europa (vooralsnog) niet; dat heeft te maken met de specifieke wet- en regelgeving. In de VS heeft VW dan ook miljardenschikkingen getroffen. De ophef is er in Europa niet minder om, en volgens de onderzoekcommissie van het ­Europees Parlement hielpen de meeste betrokken lidstaten hun autofabrikanten graag een handje mee bij het sjoemelen. De nieuwe verbruiks- en emissietesten (RDE en WLTP) moeten ervoor zorgen dat de metingen veel accurater worden. Of politici in de komende jaren verder nog stappen ondernemen tegen fabrikanten valt te betwijfelen, gezien de enorme kracht van de autolobby.

Vaco verslikt zich in kunstgraskorrel

Een reportage van het tv-programma Zembla over rubbergranulaat in kunstgrasvelden veroorzaakte de nodige hoofdpijn bij b­andenbranchevereniging Vaco en Recybem, dat de inzameling en verwerking van gebruikte autobanden organiseert. Volgens een door Zembla geraadpleegde wetenschapper is de hoeveelheid kankerverwekkende stoffen in het rubbergranulaat op het gras te groot om veilig op te kunnen sporten. Ondanks dat er nog geen wetenschappelijk onderzoek is gevonden dat dit onderbouwt blijft de rel door­smeulen. De laatste stand van zaken: de hoeveelheid kankerverwekkende stoffen in het ­granulaat blijft keurig onder de productienorm, maar ligt wel boven de consumentennorm.

Slechte beurt

hoekFastfitter Kwik-Fit kreeg het dit jaar aan de stok met RAI Vereniging omdat het in een reclamecampagne beweerde dat zijn merkbeurt 30 procent goedkoper is dan die van merkdealer. Volgens de advocaten van RAI Vereniging klopt het prijsverschil niet in alle gevallen. Verder vinden de importeurs die RAI vertegenwoordigt dat Kwik-Fit ten onrechte de suggestie wekte dat de bij zijn filialen uitgevoerde onderhoudsbeurten exact gelijk zijn aan die van de dealer. Kwik-Fit heeft zijn campagne inmiddels aangepast, maar het onderzoek naar andere aanbieders met vergelijkbare publiciteitscampagnes loopt nog. Onder meer Profile Car & Tyreservice adverteert op zijn website met een merkbeurt.

Opium voor het autobedrijf

Een kop op onze website met daarin de combinatie: private lease + (naam leasemaatschappij) + (naam supermarkt/retailketen) is gegarandeerd clickbait. Voor Toyota en Fiat komt al snel zo’n tien procent van alle registraties uit zo’n actie. Komend jaar kunnen we nog veel meer samenwerkingen verwachten. Leuk voor de aantallen, maar ze zetten de marges danig onder druk. Wel hebben de importeurs hun greep op de grote campagnes verstevigd en is het onderhoud inmiddels in bijna alle gevallen weer terug bij de dealer. 

Keurmerk: discussie zonder einde

keurmerkHet Keurmerk Private Lease heeft ongeveer net zoveel tegen- als voorstanders. De ­kwaliteit van de invulling is een never ending discussie. Dertig leaselabels sloten zich in één keer aan tijdens de lancering van het keurmerk, in februari. Tegenstanders vinden ­bijvoorbeeld dat leasemaatschappijen te veel ruimte krijgen om fikse boetes uit te delen bij voortijdige contractbeëindiging. Ook staat er niets in over een verrekening als een ­con­tractant minder kilometers maakt dan ­contractueel vastgelegd. Voorstanders zeggen dat het bij wet verboden is de markt dicht te timmeren. In ieder geval is de branche een keurmerk rijker en blijft daarmee – voorlopig – de wft buiten de deur. 

En de winnaars zijn

winnaarsEvert Louwman. Automotive kroonde op het eigen 20-jarig jubileumcongres Louwman tot Automotive Personality 1996-2016. Hij bleef Wim van der Leegte en Adriaan Roggeveen nipt voor.

Broekhuis Groep. De dealerholding liet begin dit jaar bij de Automotive Company of the Year-verkiezing remmenproducten ABS All Brake systems en Terberg Leasing achter zich. 

Sander Jansen. Hij werd – tijdens hetzelfde galadiner – verkozen tot Automotive Talent of the Year. Hij versloeg Jasper Verweij (DAT Nederland) en Arnout Veld (Stern). Niet alleen wij riepen dit jaar winnaars uit, er waren er nog veel meer. We kiezen er een paar uit. Autobedrijf De Baaij werd verkozen tot Bovag Autobedrijf van het Jaar. Miranda Koning (wagenparkbeheerder van Ymere) werd gekroond tot Mobiliteitsmanager van het Jaar. De Opel Astra werd dit jaar onder meer Auto van het Jaar, Trekauto van het Jaar en Private leaseauto van het Jaar. Voor iedereen die geen prijs won zijn er gelukkig altijd nog de Nationale Business Succes Awards, waarbij de organisatie tegen geringe vergoeding graag een categorie en prijs verzint en toekent.

In memoriam 

Helaas ontvielen ons in 2016 een aantal prominente branche­genoten. Piet Bochane (70), die de Bochane Groep uitbouwde tot top-10 dealerholding, overleed in oktober in zijn woonplaats Veenendaal. Een andere markante man, voormalig Van den Udenhout-directeur Joep Chappin (78), overleed in oktober. In mei werd de aftermarket opgeschrikt door het plotselinge overlijden van revisiespecialist Ronald Morien (49), zijn bedrijf wordt voortgezet door twee medewerkers. Eveneens onverwacht was het overlijden van Evert Overtoom (56), directeur van A-Point. Tot slot nam de branche afscheid van Vakgarage-secretaris Henk Veenstra, die de rol van secretaris al sinds 1993 vervulde. 

Carglass + herstel = Carmetics

Een ster in de ruit, een deukje in de bumper of het vervangen van een band: dat zou toch iedereen met een beetje verstand van autotechniek moeten kunnen oplossen? Dan hoeft de klant ook niet meer voor elk pitje van hot naar her. En zo geschiedt: diverse fitters doen ook ruitreparatie, schadeherstellers zijn inmiddels actief in de ruitbusiness (niet verder vertellen: Glassdrive wordt volgend jaar geïntroduceerd en wordt inmiddels al door diverse Schadenet-bedrijven aangeboden), en dit jaar lanceerde Carglass onder de ­noemer Carmetics een formule voor kleine reparaties. Ook autowasstraten doen inmiddels volop mee, zoals iClean in Naarden waar ook spotrepair wordt uitgevoerd. We worden steeds veelzijdiger, in de autobranche.

Barsten in het glazen plafond

barstenDe autobranche is en blijft een mannen-aangelegenheid. Des te bijzonderder is het dat drie volumemerken in Nederland een vrouwelijke directeur hebben. Geraldine Brouwers was in 2014 de eerste, bij Mazda. Dit jaar kwam daar eerst Christiana Alicata bij. Zij moet het kwakkelende Fiat weer de goede richting op sturen. En later dit jaar kwam ook het grootste merk van Nederland, Volkswagen, in handen van een vrouwelijke directeur: Petra Vijverberg. De importeurs zijn overstag en ook bij occasionportals Marktplaats en Autotrack zwaait een vrouw de scepter. Nu de leasemaatschappijen, schadebedrijven, dealerholdings – eigenlijk gewoon de rest van de branche –  nog.

Fraude (3)

Er werd ook veel gedaan aan het tegengaan van fraude, bijvoorbeeld op de occasionmarkt (denk aan de btw-carrousel en de soms schimmige herkomst van auto’s). Verschillende marktpartijen introduceerden producten om meer transparantie op de occasionmarkt te bewerkstelligen. Zo kwam Autodata dit jaar met Schadeverleden, VWE verstrekt autorapporten met onder meer info over ­diefstal en de apk-historie en Autotrack ­kondigde een samenwerking met Carfax aan. 

Stiba-leden slopen ARN-plan

sloopOnder demontagebedrijven brak dit voorjaar een rel uit over de plannen van ARN om de ­demontagepremie te schrappen. De waarde van de onderdelen en materialen in een wrak zijn volgens ARN voldoende om de kosten van demontage te dekken. ‘Onzin’, zeggen de slopers. Degene die de recycling daadwerkelijk uitvoert, moet hiervoor een vergoeding krijgen; nu blijft de recyclingbijdrage die nieuwe autokopers betalen aan de strijkstok van ARN ­hangen. Naar aanleiding van een aantal verhitte bijeenkomsten in het land is besloten dat de vergoeding blijft, maar over de hoogte en de naam wordt nog gesproken.

Wat waren uw hoogte- en dieptepunten? Laat het ons weten via de reactiemodule onderaan deze pagina.

Geplaatst in rubriek:
Redactie
Redactie

De redactie van Automotive is dagelijks op zoek naar het laatste nieuws uit de autobranche. Heeft u een tip voor ons? Stuur dan een mail naar redactie@automotive-online.nl, of bel 010 - 280 1000.