Indicata: Occasionaanbod wordt steeds kleiner, prijzen blijven gelijk

Luberto van Buiten Luberto van Buiten
Foto: Shutterstock

In heel Europa neemt de vraag naar occasions toe, maar het aanbod stagneert. Dat blijkt uit cijfers van Indicata, een Europese dienstverlener op het gebied van occasionmanagement. In Nederland is het voorraadtekort volgens Indicata met 13 procent gestegen ten opzichte van april 2020. Dat betekent dat er op 1 augustus 13 procent minder auto’s op de online portals werd aangeboden dan op 1 april.

De occasionverkoop in Europa lag in juli 12,5 procent hoger dan vorig jaar. De aanwas van het aanbod is beperkt, wat leidt tot een voorraadtekort: op Europees niveau ligt het totale voorraadniveau van dealers op dit moment 14 procent lager dan in april. In Nederland daalde de voorraad met 13 procent. Dat dit een tekort betekent, baseert het bedrijf op het feit dat het aantal stadagen ook flink afneemt. In Nederland stonden occasions een jaar geleden gemiddeld 85 dagen online voordat ze werden verkocht, op 1 maart waren dat 79 dagen. Tijdens de coronapiek steeg dit naar 125 dagen; inmiddels zit er echter nog slechts 69 dagen tussen het aanbieden van een auto en de verkoop aan een particulier.Bekijk ook onze Livestream met Frank Tanke van Indicata: hoe belangrijk is dynamic pricing?

Lagere prijzen

Ondanks de schaarste op de markt, liggen de verkoopprijzen nog wel onder het niveau van de corona-pandemie. Er is wel een stijging te zien, van 97,9 eind juli naar 98,2 nu (index: februari = 100). Verder blijkt uit deze cijfers, verzameld in Marketwatch, dat er twee keer zoveel elektrische auto’s zijn verkocht, en dat ook het aantal verkochte hybride occasions bijna is verdubbeld. Ook in Nederland is een verdubbeling te zien, maar blijkt uit het feit dat de subsidiepot niet opraakt dat er te weinig gebruikte EV’s beschikbaar zijn.

indicata voorrfaad aug2020

Geplaatst in rubriek:
Luberto van Buiten
Luberto van Buiten

Luberto van Buiten (’76) ging in 2006 aan de slag bij Automotive. Hij was als hoofdredacteur eindverantwoordelijk voor de redactionele inhoud van sites en magazines van het cluster Auto & Fleet van ProMedia, en beheerde voor Automotive de portefeuilles verhuur en leasing. In zijn vrije tijd speelt Luberto gitaar in Nederpopband Laagland, tennist en loopt – zo af en toe – hard. Op 1 januari 2023 maakte hij bij ProMedia de overstap naar de functie van uitgever bij de divisie Rail & Cargo.

Indicata: Occasionaanbod wordt steeds kleiner, prijzen blijven gelijk | Automotive Online

Indicata: Occasionaanbod wordt steeds kleiner, prijzen blijven gelijk

Luberto van Buiten Luberto van Buiten
Foto: Shutterstock

In heel Europa neemt de vraag naar occasions toe, maar het aanbod stagneert. Dat blijkt uit cijfers van Indicata, een Europese dienstverlener op het gebied van occasionmanagement. In Nederland is het voorraadtekort volgens Indicata met 13 procent gestegen ten opzichte van april 2020. Dat betekent dat er op 1 augustus 13 procent minder auto’s op de online portals werd aangeboden dan op 1 april.

De occasionverkoop in Europa lag in juli 12,5 procent hoger dan vorig jaar. De aanwas van het aanbod is beperkt, wat leidt tot een voorraadtekort: op Europees niveau ligt het totale voorraadniveau van dealers op dit moment 14 procent lager dan in april. In Nederland daalde de voorraad met 13 procent. Dat dit een tekort betekent, baseert het bedrijf op het feit dat het aantal stadagen ook flink afneemt. In Nederland stonden occasions een jaar geleden gemiddeld 85 dagen online voordat ze werden verkocht, op 1 maart waren dat 79 dagen. Tijdens de coronapiek steeg dit naar 125 dagen; inmiddels zit er echter nog slechts 69 dagen tussen het aanbieden van een auto en de verkoop aan een particulier.Bekijk ook onze Livestream met Frank Tanke van Indicata: hoe belangrijk is dynamic pricing?

Lagere prijzen

Ondanks de schaarste op de markt, liggen de verkoopprijzen nog wel onder het niveau van de corona-pandemie. Er is wel een stijging te zien, van 97,9 eind juli naar 98,2 nu (index: februari = 100). Verder blijkt uit deze cijfers, verzameld in Marketwatch, dat er twee keer zoveel elektrische auto’s zijn verkocht, en dat ook het aantal verkochte hybride occasions bijna is verdubbeld. Ook in Nederland is een verdubbeling te zien, maar blijkt uit het feit dat de subsidiepot niet opraakt dat er te weinig gebruikte EV’s beschikbaar zijn.

indicata voorrfaad aug2020

Geplaatst in rubriek:
Luberto van Buiten
Luberto van Buiten

Luberto van Buiten (’76) ging in 2006 aan de slag bij Automotive. Hij was als hoofdredacteur eindverantwoordelijk voor de redactionele inhoud van sites en magazines van het cluster Auto & Fleet van ProMedia, en beheerde voor Automotive de portefeuilles verhuur en leasing. In zijn vrije tijd speelt Luberto gitaar in Nederpopband Laagland, tennist en loopt – zo af en toe – hard. Op 1 januari 2023 maakte hij bij ProMedia de overstap naar de functie van uitgever bij de divisie Rail & Cargo.