Indicata: Occasionprijzen te laag

Bart Kuijpers Bart Kuijpers
De prijs moet omhoog, stelt Indicata. (Foto: Shutterstock)

De verkoop van occasions ligt al weken hoger dan de inkoop. Tegelijkertijd stijgen de occasionprijzen niet. Dat concludeert Indicata, de datadochter van Autorola, op basis van zijn meest recente marktanalyse.

Het bedrijf noemt in zijn rapport het opvallend dat de retailprijzen ondanks de toenemende vraag niet omhoog schieten. De index (met 1 februari als 100) ligt op 97,4; begin juni was dit 97, het laagste punt van de index. En dat terwijl er tegenover een verkoop van 4.500 auto’s per dag, een nieuwe voorraad van ongeveer 3.700 auto’s per dag staat. Volgens Indicata is de voorraad nu 9 procent lager dan in april, wat neerkomt op een tekort van ongeveer 33 duizend auto’s. Ook het aantal stadagen daalt, van 123 dagen eind april naar 66 dagen nu.

Eerder deze week meldde Autotelex dat uit zijn data blijkt dat de handelsprijzen wél hoger liggen

Diesels

De informatiedienstverlener ziet verder de vraag naar diesels dalen (-8%) en een toename in de vraag naar hybride voertuigen (+74 procent). Benzine laat een stijging zien van tien procent. In de leeftijdscategorie tussen de 3-6 jaar is de stijging van de vraag het grootst, terwijl auto’s tussen 6-9 jaar een daling in de vraag zien van 1,2 procent. Verder valt de toenemende vraag naar suv’s (+29%) en het S-segment (sportauto’s, +30%) op.  

Geplaatst in rubriek:
Bart Kuijpers
Bart Kuijpers

Bart Kuijpers (’80) werkt sinds 2008 bij Automotive. Hij is als redacteur verantwoordelijk voor de portefeuilles Merkkanaal en Occasions. Bart houdt van voetbal en van Radiohead. Hij rijdt sinds kort (op eigen initiatief) een Tesla en is daar erg tevreden (goedkoop en fantastische software) mee, maar hij is verder geen fan van het merk.

Indicata: Occasionprijzen te laag | Automotive Online

Indicata: Occasionprijzen te laag

Bart Kuijpers Bart Kuijpers
De prijs moet omhoog, stelt Indicata. (Foto: Shutterstock)

De verkoop van occasions ligt al weken hoger dan de inkoop. Tegelijkertijd stijgen de occasionprijzen niet. Dat concludeert Indicata, de datadochter van Autorola, op basis van zijn meest recente marktanalyse.

Het bedrijf noemt in zijn rapport het opvallend dat de retailprijzen ondanks de toenemende vraag niet omhoog schieten. De index (met 1 februari als 100) ligt op 97,4; begin juni was dit 97, het laagste punt van de index. En dat terwijl er tegenover een verkoop van 4.500 auto’s per dag, een nieuwe voorraad van ongeveer 3.700 auto’s per dag staat. Volgens Indicata is de voorraad nu 9 procent lager dan in april, wat neerkomt op een tekort van ongeveer 33 duizend auto’s. Ook het aantal stadagen daalt, van 123 dagen eind april naar 66 dagen nu.

Eerder deze week meldde Autotelex dat uit zijn data blijkt dat de handelsprijzen wél hoger liggen

Diesels

De informatiedienstverlener ziet verder de vraag naar diesels dalen (-8%) en een toename in de vraag naar hybride voertuigen (+74 procent). Benzine laat een stijging zien van tien procent. In de leeftijdscategorie tussen de 3-6 jaar is de stijging van de vraag het grootst, terwijl auto’s tussen 6-9 jaar een daling in de vraag zien van 1,2 procent. Verder valt de toenemende vraag naar suv’s (+29%) en het S-segment (sportauto’s, +30%) op.  

Geplaatst in rubriek:
Bart Kuijpers
Bart Kuijpers

Bart Kuijpers (’80) werkt sinds 2008 bij Automotive. Hij is als redacteur verantwoordelijk voor de portefeuilles Merkkanaal en Occasions. Bart houdt van voetbal en van Radiohead. Hij rijdt sinds februari '23 een Tesla en is daar erg tevreden (relatief betaalbaar en fantastische software) mee, maar hij is verder geen fan van het merk.