Indicata: Diesels in de verdrukking in opverende Europese markt

Bart Kuijpers Bart Kuijpers
De verkoop komt snel op gang in de landen waar weer verkocht kan worden. (Foto: Shutterstock)

De Europese occasionmarkt toont tekenen van herstel. Dat concludeert Indicata, de datadochter van remarketingbedrijf Autorola, in zijn maandelijkse Market Watch. De vraagprijzen zijn over het algemeen licht gedaald, terwijl de handelsprijzen weer wat opveren in de markten die niet (langer) in lockdown zitten. Diesels en grote auto’s zijn daarbij de grote dissonant, stelt Indicata, dat zich baseert op een analyse van miljoenen occasionadvertenties van autobedrijven. Lees de hele Market Watch in de Automotive Kennisbank.

In de landen met minder strenge bewegingsbeperkingen daalden de prijzen het hardst (in andere landen was verkoop vaak niet mogelijk). In Zweden zakten de prijzen met 4,4 procent het hardst. De handelsprijzen daalden harder, waardoor Indicata eerder al meldde dat er prijsbubbels ontstaan.

Inmiddels zit Zweden weer op 98% van het normale salesvolume. In Denemarken (102%) en Nederland (90%) is te zien dat de markt snel herstelt. Ook in Duitsland en Oostenrijk heeft herstel ingezet. Indicata constateert daarbij parallellen met de vorige crisis: net als toen stijgt de verkoop van ‘plezierauto’s’, die ligt in beide landen op 130 procent.

Diesels

In de zes markten die weer grotendeels operationeel zijn is de populariteit van diesels de afgelopen maanden afgenomen, veelal ten gunste van benzinemodellen. De teloorgang van de diesel lijkt te versnellen, stelt Indicata, dat Polen daarbij als voorbeeld noemt. Daar wonnen benzinemodellen relatief het meeste aan populariteit.

Gisteren meldde Autotelex eveneens dat het restwaardeverschil tussen diesel- en benzinemodellen oploopt. Groothandelaar Jan Bloemhof verwacht dat de prijzen van dieselmodellen wel weer opkrabbelen, dat vertelde hij gisteren in de Automotive Livestream. En Leaseplan meldde vanochtend een afschrijving van tientallen miljoenen te doen op de restwaarde van zijn vloot.

Geplaatst in rubriek:
Bart Kuijpers
Bart Kuijpers

Bart Kuijpers (’80) werkt sinds 2008 bij Automotive. Hij is als redacteur verantwoordelijk voor de portefeuilles Merkkanaal en Occasions. Bart houdt van voetbal en van Radiohead. Hij rijdt sinds februari '23 een Tesla en is daar erg tevreden (relatief betaalbaar en fantastische software) mee, maar hij is verder geen fan van het merk.

Indicata: Diesels in de verdrukking in opverende Europese markt | Automotive Online

Indicata: Diesels in de verdrukking in opverende Europese markt

Bart Kuijpers Bart Kuijpers
De verkoop komt snel op gang in de landen waar weer verkocht kan worden. (Foto: Shutterstock)

De Europese occasionmarkt toont tekenen van herstel. Dat concludeert Indicata, de datadochter van remarketingbedrijf Autorola, in zijn maandelijkse Market Watch. De vraagprijzen zijn over het algemeen licht gedaald, terwijl de handelsprijzen weer wat opveren in de markten die niet (langer) in lockdown zitten. Diesels en grote auto’s zijn daarbij de grote dissonant, stelt Indicata, dat zich baseert op een analyse van miljoenen occasionadvertenties van autobedrijven. Lees de hele Market Watch in de Automotive Kennisbank.

In de landen met minder strenge bewegingsbeperkingen daalden de prijzen het hardst (in andere landen was verkoop vaak niet mogelijk). In Zweden zakten de prijzen met 4,4 procent het hardst. De handelsprijzen daalden harder, waardoor Indicata eerder al meldde dat er prijsbubbels ontstaan.

Inmiddels zit Zweden weer op 98% van het normale salesvolume. In Denemarken (102%) en Nederland (90%) is te zien dat de markt snel herstelt. Ook in Duitsland en Oostenrijk heeft herstel ingezet. Indicata constateert daarbij parallellen met de vorige crisis: net als toen stijgt de verkoop van ‘plezierauto’s’, die ligt in beide landen op 130 procent.

Diesels

In de zes markten die weer grotendeels operationeel zijn is de populariteit van diesels de afgelopen maanden afgenomen, veelal ten gunste van benzinemodellen. De teloorgang van de diesel lijkt te versnellen, stelt Indicata, dat Polen daarbij als voorbeeld noemt. Daar wonnen benzinemodellen relatief het meeste aan populariteit.

Gisteren meldde Autotelex eveneens dat het restwaardeverschil tussen diesel- en benzinemodellen oploopt. Groothandelaar Jan Bloemhof verwacht dat de prijzen van dieselmodellen wel weer opkrabbelen, dat vertelde hij gisteren in de Automotive Livestream. En Leaseplan meldde vanochtend een afschrijving van tientallen miljoenen te doen op de restwaarde van zijn vloot.

Geplaatst in rubriek:
Bart Kuijpers
Bart Kuijpers

Bart Kuijpers (’80) werkt sinds 2008 bij Automotive. Hij is als redacteur verantwoordelijk voor de portefeuilles Merkkanaal en Occasions. Bart houdt van voetbal en van Radiohead. Hij rijdt sinds februari '23 een Tesla en is daar erg tevreden (relatief betaalbaar en fantastische software) mee, maar hij is verder geen fan van het merk.