Autorola: Dreigend tekort aan gebruikte diesels

 Foppe Lycklama à Nijeholt Foppe Lycklama à Nijeholt
• Laatste update:
Bij premiummerken Audi en BMW zijn die verkoopwaardes van dieseloccasions in drie jaar tijd flink teruggelopen. (Foto: Shutterstock)

Gebruikte diesels winnen aan populariteit en een tekort ligt op de loer. Dat meldt Indicata, de datadochter van remarketingbedrijf Autorola. 

Uit een marktanalyse van het bedrijf komt naar voren dat het aantal stadagen van diesels, zowel online als in de showroom, vrijwel gelijk is aan die van benzineauto’s. Op basis van het aanbod en de huidige import- en exportstromen verwacht Autorola dat er een tekort aan gebruikte dieselauto’s aan het ontstaan is. Van Mossel-topman Eric Berkhof stelde augustus vorig jaar al dat de branche de inzet van diesels ‘te snel heeft afgebouwd’.

Volgens Frank Tanke, countrymanager Autorola Nederland, zijn er meerdere redenen waarom er een tekort dreigt te ontstaan. “Er zijn heel veel gebruikte diesels geëxporteerd naar Zuid-Europa. In landen als Spanje en Portugal speelt de dieselproblematiek in de markt veel minder dan in Duitsland of Nederland (zo zijn in meerdere Duitse en Nederlandse steden strenge milieuzones ingesteld, red). En mede als gevolg van die problematiek zijn er in de afgelopen jaren veel minder nieuwe diesels ingezet. Daardoor is er nu zelfs zo weinig aanbod dat er in Nederland schaarste is ontstaan. Bedrijven zoeken nu steeds vaker in het buitenland naar dieselauto’s.” 

Grote verschillen

Autorola heeft de restwaardes van dieseloccasions van Audi, BMW en Volkswagen vergeleken. Bij de premiummerken Audi en BMW zijn die verkoopwaardes van dieseloccasions in drie jaar tijd flink teruggelopen, waarbij die van BMW blijven dalen. 

De gemiddelde verkoopprijs van Volkswagen-diesels is de afgelopen jaren niet gedaald, al fluctueert de prijs wel behoorlijk. Als gevolg van de dalende prijzen van diesels, zijn bij alle drie de merken de prijzen van benzinemodellen wel gestegen.

 audi prijsontwikkeling

vw prijsontwikkeling

bmw prijsontwikkeling

 

Geplaatst in rubriek:
 Foppe Lycklama à Nijeholt
Foppe Lycklama à Nijeholt

Foppe (’81) is dit jaar (2019) begonnen bij Automotive. Hij houdt zich als redacteur onder andere bezig met telematica en bedrijfseconomische dossiers die aansluiten op de auto- en mobiliteitsbranche. Ook volgt hij politieke ontwikkelingen (hij is politicoloog) op de voet.

Autorola: Dreigend tekort aan gebruikte diesels | Automotive Online

Autorola: Dreigend tekort aan gebruikte diesels

Foppe Lycklama à Nijeholt Foppe Lycklama à Nijeholt
• Laatste update:
Bij premiummerken Audi en BMW zijn die verkoopwaardes van dieseloccasions in drie jaar tijd flink teruggelopen. (Foto: Shutterstock)

Gebruikte diesels winnen aan populariteit en een tekort ligt op de loer. Dat meldt Indicata, de datadochter van remarketingbedrijf Autorola. 

Uit een marktanalyse van het bedrijf komt naar voren dat het aantal stadagen van diesels, zowel online als in de showroom, vrijwel gelijk is aan die van benzineauto’s. Op basis van het aanbod en de huidige import- en exportstromen verwacht Autorola dat er een tekort aan gebruikte dieselauto’s aan het ontstaan is. Van Mossel-topman Eric Berkhof stelde augustus vorig jaar al dat de branche de inzet van diesels ‘te snel heeft afgebouwd’.

Volgens Frank Tanke, countrymanager Autorola Nederland, zijn er meerdere redenen waarom er een tekort dreigt te ontstaan. “Er zijn heel veel gebruikte diesels geëxporteerd naar Zuid-Europa. In landen als Spanje en Portugal speelt de dieselproblematiek in de markt veel minder dan in Duitsland of Nederland (zo zijn in meerdere Duitse en Nederlandse steden strenge milieuzones ingesteld, red). En mede als gevolg van die problematiek zijn er in de afgelopen jaren veel minder nieuwe diesels ingezet. Daardoor is er nu zelfs zo weinig aanbod dat er in Nederland schaarste is ontstaan. Bedrijven zoeken nu steeds vaker in het buitenland naar dieselauto’s.” 

Grote verschillen

Autorola heeft de restwaardes van dieseloccasions van Audi, BMW en Volkswagen vergeleken. Bij de premiummerken Audi en BMW zijn die verkoopwaardes van dieseloccasions in drie jaar tijd flink teruggelopen, waarbij die van BMW blijven dalen. 

De gemiddelde verkoopprijs van Volkswagen-diesels is de afgelopen jaren niet gedaald, al fluctueert de prijs wel behoorlijk. Als gevolg van de dalende prijzen van diesels, zijn bij alle drie de merken de prijzen van benzinemodellen wel gestegen.

 audi prijsontwikkeling

vw prijsontwikkeling

bmw prijsontwikkeling

 

Geplaatst in rubriek:
Foppe Lycklama à Nijeholt
Foppe Lycklama à Nijeholt

Foppe (’81) is dit jaar (2019) begonnen bij Automotive. Hij houdt zich als redacteur onder andere bezig met telematica en bedrijfseconomische dossiers die aansluiten op de auto- en mobiliteitsbranche. Ook volgt hij politieke ontwikkelingen (hij is politicoloog) op de voet.