Occasionimport: Rechtbank veegt miljoenen bpm-naheffing van tafel

Bart Kuijpers Bart Kuijpers
• Laatste update:
Onder druk van de rechtbank is er uiteindelijk geschikt. (Foto: Shutterstock)

De rechtbank Noord-Nederland heeft een naheffing van 4,2 miljoen euro ongegrond verklaard. De naheffing was in 2013 door de Belastingdienst opgelegd aan autobedrijf Bert Kramer. De rechter verwierp echter de argumenten van de Belastingdienst. Uiteindelijk schikten beide partijen voor 75 duizend euro. Dat blijkt uit de uitspraak, die eerder deze maand is gedaan.

In 2013 werd een inval gedaan bij het Groningse autobedrijf. Daarna volgde zowel een strafrechtelijke als civiele procedure. In de strafrechtelijk procedure werd Bert Kramer veroordeeld tot een celstraf van dertig maanden. In deze zaak loopt nu hoger beroep. De Belastingdienst legde een naheffing op van 4,2 miljoen euro. In deze procedure werd Kramer wel in het gelijk gesteld. In de civiele zaak controleerde de Fiod bij 66 van de 2.341 door Bert Kramer geïmporteerde auto’s de bpm-aangifte. Op basis daarvan concludeerde de dienst dat er ruim 200 duizend euro te weinig aan bpm was afgedragen, gemiddeld drieduizend euro per auto. Vervolgens heeft de Belastingdienst dat bedrag geëxtrapoleerd en met een correctiefactor van 0,6 vermenigvuldigd.

Geen schuldbekentenis

De rechtbank stelt in het vonnis dat deze extrapolatie echter niet zomaar kan worden uitgevoerd, omdat het individuele objecten betreft. “De inspecteur moet dus voor elke personenauto aannemelijk maken dat zowel absoluut als relatief aanzienlijk te weinig bpm is voldaan”, staat er in het vonnis. De rechtbank stelde daarbij dat voor de 66 beoordeelde auto’s geldt dat er nooit voor meer dan 120 duizend euro (200 duizend euro x 0,6 correctiefactor) aan naheffing opgelegd kan worden. Daarna besloten beide partijen om te schikken voor 75 duizend euro. 

Van een schuldbekentenis is echter geen sprake, aldus Kramer. “Dit bedrag is tot stand gekomen op proces economische belangen”, zegt hij in een reactie. “Ofwel, het werd tijd om deze zaak te sluiten.” Volgens Kramer is het zijn eerlijkheid geweest, die de Belastingdienst heeft getriggerd de Fiod in te schakelen. “Ik heb toegegeven dat er zaken wellicht anders hadden gemoeten. Op basis daarvan dacht de Belastingdienst met een megazaak van te doen hebben, wat volstrekt niet het geval is. In de praktijk is bpm-aangifte echter nog steeds geen exacte wetenschap, dat heb ik vaak genoeg geprobeerd uit te leggen.” 

De Belastingdienst kan ondanks de schikking nog wel beroep aantekenen.     

IMPEX Day

Op Automotive IMPEX Day, op 27 november in Den Haag, is er volop aandacht voor btw- en bpm-gerelateerde zaken bij import en export. Maar ook de WLTP, de opkomst van online retail en tellerfraude staan op de agenda. Kijk hier voor meer informatie

Geplaatst in rubriek:
Bart Kuijpers
Bart Kuijpers

Bart Kuijpers (’80) werkt sinds 2008 bij Automotive. Hij is als redacteur verantwoordelijk voor de portefeuilles Merkkanaal en Occasions. Bart houdt van voetbal en van Radiohead. Hij rijdt sinds kort (op eigen initiatief) een Tesla en is daar erg tevreden (goedkoop en fantastische software) mee, maar hij is verder geen fan van het merk.