Dealerdirect wint kort geding tegen Auto1 Group

Bart Kuijpers Bart Kuijpers
• Laatste update:
Het is nog onbekend of Auto1 Group hoger beroep aantekent. (Foto: Shutterstock)

Dealerdirect heeft de rechtszaak om het gebruik van de slogan ‘Ikwilvanmijnautoaf’ gewonnen van concurrent Wijkopenauto’s. Ikwilvanmijnautoaf.nl is de naam waaronder Dealerdirect werkt.

Dealerdirect spande de rechtszaak aan omdat Wijkopenauto’s onrechtmatig gebruik zou maken van de slogan en daarmee verwarring zou zaaien.

Inbreuk op het woordmerk

De rechtbank stelt dat Wijkopenauto’s inbreuk maakt op het woordmerk. In het vonnis schrijft de rechtbank dat er voldoende redenen zijn om aan te nemen dat regelmatig sprake is van verwarring bij consumenten als gevolg van het gebruik van de slogan ‘Ik wil van mijn auto af’ op de site van Wijkopenautos.nl. Volgens de rechtbank is de slogan beschermd door merkrechtenbureau BBIE, waar het merk is ingeschreven. Auto1 Group betwist nu de inschrijving bij het BBIE, er loopt een intrekkingsprocedure, maar dat betekent niet dat het bedrijf zich nu niet aan de regels moet houden, aldus de rechter.

Auto1 Group krijgt drie dagen de tijd om te stoppen met het gebruik van de slogan, op straffe van een dwangsom van tienduizend euro per dag dat het langer duurt. Ook moet Auto1 Group de proceskosten, begroot op 15 duizend euro, betalen. 

Miljoenen geïnvesteerd

Oprichter Niels Oude Luttikhuis stelde tijdens de zitting dat Auto1 Group probeert het merk Ikwilvanmijnauto.nl te vernietigen. “Ik vraag mij dan echt af waarom, het is een miljardenbedrijf met onbegrensde financiële mogelijkheden. Willen ze alleenheerschappij, is het ze daar om te doen? Wij hebben in de afgelopen twaalf jaar miljoenen geïnvesteerd in ons merk, wij zijn er enorm trots op en ik snap dat Wijkopenauto’s daar op inhaakt. Maar daarom moeten wij deze stap naar de rechter wel maken.” Lees hier een verslag van de zitting van het kort geding.

Auto1 Group laat in een reactie weten de uitspraak van de rechter te respecteren en te stoppen met het gebruik van de slogan. Of het bedrijf in hoger beroep gaat, moet nog worden besloten.

Geplaatst in rubriek:
Bart Kuijpers
Bart Kuijpers

Bart Kuijpers (’80) werkt sinds 2008 bij Automotive. Hij is als redacteur verantwoordelijk voor de portefeuilles Merkkanaal en Occasions. Bart houdt van voetbal en van Radiohead. Hij rijdt sinds kort (op eigen initiatief) een Tesla en is daar erg tevreden (goedkoop en fantastische software) mee, maar hij is verder geen fan van het merk.

Dealerdirect wint kort geding tegen Auto1 Group | Automotive Online

Dealerdirect wint kort geding tegen Auto1 Group

Bart Kuijpers Bart Kuijpers
• Laatste update:
Het is nog onbekend of Auto1 Group hoger beroep aantekent. (Foto: Shutterstock)

Dealerdirect heeft de rechtszaak om het gebruik van de slogan ‘Ikwilvanmijnautoaf’ gewonnen van concurrent Wijkopenauto’s. Ikwilvanmijnautoaf.nl is de naam waaronder Dealerdirect werkt.

Dealerdirect spande de rechtszaak aan omdat Wijkopenauto’s onrechtmatig gebruik zou maken van de slogan en daarmee verwarring zou zaaien.

Inbreuk op het woordmerk

De rechtbank stelt dat Wijkopenauto’s inbreuk maakt op het woordmerk. In het vonnis schrijft de rechtbank dat er voldoende redenen zijn om aan te nemen dat regelmatig sprake is van verwarring bij consumenten als gevolg van het gebruik van de slogan ‘Ik wil van mijn auto af’ op de site van Wijkopenautos.nl. Volgens de rechtbank is de slogan beschermd door merkrechtenbureau BBIE, waar het merk is ingeschreven. Auto1 Group betwist nu de inschrijving bij het BBIE, er loopt een intrekkingsprocedure, maar dat betekent niet dat het bedrijf zich nu niet aan de regels moet houden, aldus de rechter.

Auto1 Group krijgt drie dagen de tijd om te stoppen met het gebruik van de slogan, op straffe van een dwangsom van tienduizend euro per dag dat het langer duurt. Ook moet Auto1 Group de proceskosten, begroot op 15 duizend euro, betalen. 

Miljoenen geïnvesteerd

Oprichter Niels Oude Luttikhuis stelde tijdens de zitting dat Auto1 Group probeert het merk Ikwilvanmijnauto.nl te vernietigen. “Ik vraag mij dan echt af waarom, het is een miljardenbedrijf met onbegrensde financiële mogelijkheden. Willen ze alleenheerschappij, is het ze daar om te doen? Wij hebben in de afgelopen twaalf jaar miljoenen geïnvesteerd in ons merk, wij zijn er enorm trots op en ik snap dat Wijkopenauto’s daar op inhaakt. Maar daarom moeten wij deze stap naar de rechter wel maken.” Lees hier een verslag van de zitting van het kort geding.

Auto1 Group laat in een reactie weten de uitspraak van de rechter te respecteren en te stoppen met het gebruik van de slogan. Of het bedrijf in hoger beroep gaat, moet nog worden besloten.

Geplaatst in rubriek:
Bart Kuijpers
Bart Kuijpers

Bart Kuijpers (’80) werkt sinds 2008 bij Automotive. Hij is als redacteur verantwoordelijk voor de portefeuilles Merkkanaal en Occasions. Bart houdt van voetbal en van Radiohead. Hij rijdt sinds februari '23 een Tesla en is daar erg tevreden (relatief betaalbaar en fantastische software) mee, maar hij is verder geen fan van het merk.