Jaguar Land Rover sluit verliesgevend boekjaar af met winst in Q1

Maarten Bokslag Maarten Bokslag
• Laatste update:
Twee succesnummers voor het concern: Jaguar F-Pace en Land Rover Discovery (foto: Shutterstock)

Jaguar Land Rover (JLR) heeft zijn eerste winst in vier kwartalen gerapporteerd. De winst voor belasting over de eerste drie maanden van dit jaar was 137 miljoen euro. Daarmee werd het boekjaar afgesloten, dat bij JLR loopt tot 31 maart. Over het gehele boekjaar maakte het bedrijf bijna 4 miljard euro verlies. Het grootste deel daarvan werd eind 2018 geïncasseerd, toen een verlies van 3,5 miljard euro werd afgeschreven en een omvangrijke reorganisatie bekendgemaakt. Daarbij werden onder meer 4.500 banen geschrapt.

Afgelopen kwartaal werden zowel in het Verenigd Koninkrijk (+8,4%) als in de Verenigde Staten (+8,1%). meer auto’s verkocht, meldt het concern. De verkopen in China herstelden zich nog niet, daar werden 5,8 procent minder auto’s verkocht. In Nederland was de elektrische I-Pace het succesnummer van Jaguar, dankzij de lage bijtelling.

Als verklaring voor de slechte cijfers geeft JLR de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China, de onzekerheid rond de Brexit en de verschuiving naar elektrisch aangedreven auto’s. JLR is eigendom van de Indiase Tata Group. Pathamadai Balaji, cfo van Tata Motors, vertelde in een toelichting aan Bloomberg dat hij verwacht dat de verkoop in China zich dit kwartaal weer zal stabiliseren, nu in China een groot aantal voorraadauto’s is verkocht. Hij ontkende daarbij de geruchten dat Tata plannen had om de Engelse autofabrikant te verkopen.

Geplaatst in rubriek:
Maarten Bokslag
Maarten Bokslag

Maarten is een ervaren freelancer op het gebied van de automotive en mobiliteit. Hij heeft een zwak voor klassieke auto's.

Jaguar Land Rover sluit verliesgevend boekjaar af met winst in Q1 | Automotive Online

Jaguar Land Rover sluit verliesgevend boekjaar af met winst in Q1

Maarten Bokslag Maarten Bokslag
• Laatste update:
Twee succesnummers voor het concern: Jaguar F-Pace en Land Rover Discovery (foto: Shutterstock)

Jaguar Land Rover (JLR) heeft zijn eerste winst in vier kwartalen gerapporteerd. De winst voor belasting over de eerste drie maanden van dit jaar was 137 miljoen euro. Daarmee werd het boekjaar afgesloten, dat bij JLR loopt tot 31 maart. Over het gehele boekjaar maakte het bedrijf bijna 4 miljard euro verlies. Het grootste deel daarvan werd eind 2018 geïncasseerd, toen een verlies van 3,5 miljard euro werd afgeschreven en een omvangrijke reorganisatie bekendgemaakt. Daarbij werden onder meer 4.500 banen geschrapt.

Afgelopen kwartaal werden zowel in het Verenigd Koninkrijk (+8,4%) als in de Verenigde Staten (+8,1%). meer auto’s verkocht, meldt het concern. De verkopen in China herstelden zich nog niet, daar werden 5,8 procent minder auto’s verkocht. In Nederland was de elektrische I-Pace het succesnummer van Jaguar, dankzij de lage bijtelling.

Als verklaring voor de slechte cijfers geeft JLR de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China, de onzekerheid rond de Brexit en de verschuiving naar elektrisch aangedreven auto’s. JLR is eigendom van de Indiase Tata Group. Pathamadai Balaji, cfo van Tata Motors, vertelde in een toelichting aan Bloomberg dat hij verwacht dat de verkoop in China zich dit kwartaal weer zal stabiliseren, nu in China een groot aantal voorraadauto’s is verkocht. Hij ontkende daarbij de geruchten dat Tata plannen had om de Engelse autofabrikant te verkopen.

Geplaatst in rubriek:
Maarten Bokslag
Maarten Bokslag

Maarten is een ervaren freelancer op het gebied van de automotive en mobiliteit. Hij heeft een zwak voor klassieke auto's.