Prognose ING: kwart meer nieuwverkopen in 2015

Redactie Redactie
• Laatste update:

Eerdere prognoses van andere partijen waren aanzienlijk lager: RAI/Bovag zetten in op 400 duizend, Aumacon op 390 duizend. Maar zij deden hun voorspellingen dan ook voordat de definitieve belastingplannen voor 2016 bekend werden.

Voor 2016 verwacht ING Economisch Bureau een soberder jaar met ongeveer 400 duizend registraties. Maar dat is nog altijd meer dan dit jaar. De bank voorziet dat 2014 wordt afgesloten met 375 duizend verkopen. 

Marktverstorend
Het beleid van de overheid werkt sterk marktverstorend, zegt ING. Dat geldt voor de komende jaren, en is duidelijk terug te zien in verkoopstatistieken van afgelopen jaren. Zo viel in 2009 72 procent van de verkochte auto`s in de 25% bijtellingcategorie, in 2013 was dat nog maar 18 procent. In de categorie 14% bijtelling werd in 2009 nog maar 13 procent verkocht, in 2013 was deze uitgegroeid tot de grootste categorie (45 procent, zie afbeelding).

Consumenten houden hand op de knip
Anders dan zakelijke automobilisten laten consumenten zich niet leiden door op stapel staande belastinghervormingen. Op 1 januari 2015 komt er een einde aan de bpm-vrijstelling voor de kleine, zuinige auto’s die het erg goed doen onder consumenten. Dat is voor hen echter geen reden nu nog een nieuwe auto aan te schaffen.

ING verwacht dat de particuliere verkopen ook in 2015 en 2016 rond hetzelfde, lage niveau blijven steken. Tot en met oktober werden er 126 duizend nieuwe auto’s op naam van particulieren gezet. Zij maken daarmee 39 procent uit van de totale registraties en zijn goed voor 33 procent van de omzet. 

Bekijk het Kwartaalbericht van ING (pdf) in de rubriek Feiten&Cijfers.  

Geplaatst in rubriek:
Redactie
Redactie

De redactie van Automotive is dagelijks op zoek naar het laatste nieuws uit de autobranche. Heeft u een tip voor ons? Stuur dan een mail naar redactie@automotive-online.nl, of bel 010 - 280 1000.

Prognose ING: kwart meer nieuwverkopen in 2015 | Automotive Online

Prognose ING: kwart meer nieuwverkopen in 2015

Redactie Redactie
• Laatste update:

Eerdere prognoses van andere partijen waren aanzienlijk lager: RAI/Bovag zetten in op 400 duizend, Aumacon op 390 duizend. Maar zij deden hun voorspellingen dan ook voordat de definitieve belastingplannen voor 2016 bekend werden.

Voor 2016 verwacht ING Economisch Bureau een soberder jaar met ongeveer 400 duizend registraties. Maar dat is nog altijd meer dan dit jaar. De bank voorziet dat 2014 wordt afgesloten met 375 duizend verkopen. 

Marktverstorend
Het beleid van de overheid werkt sterk marktverstorend, zegt ING. Dat geldt voor de komende jaren, en is duidelijk terug te zien in verkoopstatistieken van afgelopen jaren. Zo viel in 2009 72 procent van de verkochte auto`s in de 25% bijtellingcategorie, in 2013 was dat nog maar 18 procent. In de categorie 14% bijtelling werd in 2009 nog maar 13 procent verkocht, in 2013 was deze uitgegroeid tot de grootste categorie (45 procent, zie afbeelding).

Consumenten houden hand op de knip
Anders dan zakelijke automobilisten laten consumenten zich niet leiden door op stapel staande belastinghervormingen. Op 1 januari 2015 komt er een einde aan de bpm-vrijstelling voor de kleine, zuinige auto’s die het erg goed doen onder consumenten. Dat is voor hen echter geen reden nu nog een nieuwe auto aan te schaffen.

ING verwacht dat de particuliere verkopen ook in 2015 en 2016 rond hetzelfde, lage niveau blijven steken. Tot en met oktober werden er 126 duizend nieuwe auto’s op naam van particulieren gezet. Zij maken daarmee 39 procent uit van de totale registraties en zijn goed voor 33 procent van de omzet. 

Bekijk het Kwartaalbericht van ING (pdf) in de rubriek Feiten&Cijfers.  

Geplaatst in rubriek:
Redactie
Redactie

De redactie van Automotive is dagelijks op zoek naar het laatste nieuws uit de autobranche. Heeft u een tip voor ons? Stuur dan een mail naar redactie@automotive-online.nl, of bel 010 - 280 1000.