Multicar handelde mogelijk onrechtmatig

Redactie Redactie
• Laatste update:

Dat heeft de Hoge Raad bepaald in reactie op het beroep in cassatie dat Alfa Romeo Nederland had ingesteld tegen het eerdere arrest van het Gerechtshof te Den Haag. Hierin waren de bezwaren tegen de handelswijze van Multicar afgewezen. Deze uitspraak is met het oordeel van de Hoge Raad ongedaan gemaakt.

Of Multicar daadwerkelijk onrechtmatig handelde jegens Alfa Romeo Nederland en haar dealers, moet in een vervolgzaak door het Gerechtshof te Amsterdam worden uitgemaakt. De Hoge Raad doet alleen een uitspraak over de vraag of het recht goed is toegepast en niet over de feiten.

Volgens de Hoge Raad werden de dealers door de werkwijze van Multicar mogelijk benadeeld, omdat dealers gebonden zijn aan standards en Multicar niet. De uitspraak is van groot belang voor het merkkanaal zegt Walter van Overbeek, advocaat van Alfa Romeo Nederland bij Houthoff Buruma. “Deze uitspraak maakt het in de toekomst makkelijker voor importeurs om, mede namens hun dealers, op te treden tegen deze vorm van oneerlijke concurrentie. Er zijn nogal was ex-dealers die zich schuldig maken aan deze handelswijze. Die zullen zeker aangepakt gaan worden.”

Of de zaak, die al sinds 2006 loopt, überhaupt wordt voortgezet, is nog maar de vraag. “Met het faillissement van Kroymans is de zaak in handen van de curatoren gekomen en die hebben er geen belang bij dit te continueren. De nieuwe importeur, Fiat Group Automobiles Nederland (FGAN), heeft er weinig belang bij de zaak over te nemen”, zegt Van Overbeek. Woordvoerder Hans Vervoorn van FGAN laat desgevraagd weten dat de importeur niet de intentie heeft de zaak over te nemen.

Multicar kocht de auto`s zelf in bij het internationale Alfa dealernetwerk, om ze vervolgens aan particulieren door te verkopen. Inmiddels heeft George Houthuijzen, eigenaar van Multicar, de verkoopmethode aangepast. Sinds 2006 verkoopt hij nieuwe auto’s alleen in naam en voor rekening van particulieren die hem daartoe schriftelijk hebben gemachtigd, en niet meer uit voorraad, zo stelt hij.

Geplaatst in rubriek:
Redactie
Redactie

De redactie van Automotive is dagelijks op zoek naar het laatste nieuws uit de autobranche. Heeft u een tip voor ons? Stuur dan een mail naar redactie@mobilitymedia.nl, of bel 020-5800974.

Multicar handelde mogelijk onrechtmatig | Automotive Online

Multicar handelde mogelijk onrechtmatig

Redactie Redactie
• Laatste update:

Dat heeft de Hoge Raad bepaald in reactie op het beroep in cassatie dat Alfa Romeo Nederland had ingesteld tegen het eerdere arrest van het Gerechtshof te Den Haag. Hierin waren de bezwaren tegen de handelswijze van Multicar afgewezen. Deze uitspraak is met het oordeel van de Hoge Raad ongedaan gemaakt.

Of Multicar daadwerkelijk onrechtmatig handelde jegens Alfa Romeo Nederland en haar dealers, moet in een vervolgzaak door het Gerechtshof te Amsterdam worden uitgemaakt. De Hoge Raad doet alleen een uitspraak over de vraag of het recht goed is toegepast en niet over de feiten.

Volgens de Hoge Raad werden de dealers door de werkwijze van Multicar mogelijk benadeeld, omdat dealers gebonden zijn aan standards en Multicar niet. De uitspraak is van groot belang voor het merkkanaal zegt Walter van Overbeek, advocaat van Alfa Romeo Nederland bij Houthoff Buruma. “Deze uitspraak maakt het in de toekomst makkelijker voor importeurs om, mede namens hun dealers, op te treden tegen deze vorm van oneerlijke concurrentie. Er zijn nogal was ex-dealers die zich schuldig maken aan deze handelswijze. Die zullen zeker aangepakt gaan worden.”

Of de zaak, die al sinds 2006 loopt, überhaupt wordt voortgezet, is nog maar de vraag. “Met het faillissement van Kroymans is de zaak in handen van de curatoren gekomen en die hebben er geen belang bij dit te continueren. De nieuwe importeur, Fiat Group Automobiles Nederland (FGAN), heeft er weinig belang bij de zaak over te nemen”, zegt Van Overbeek. Woordvoerder Hans Vervoorn van FGAN laat desgevraagd weten dat de importeur niet de intentie heeft de zaak over te nemen.

Multicar kocht de auto`s zelf in bij het internationale Alfa dealernetwerk, om ze vervolgens aan particulieren door te verkopen. Inmiddels heeft George Houthuijzen, eigenaar van Multicar, de verkoopmethode aangepast. Sinds 2006 verkoopt hij nieuwe auto’s alleen in naam en voor rekening van particulieren die hem daartoe schriftelijk hebben gemachtigd, en niet meer uit voorraad, zo stelt hij.

Geplaatst in rubriek:
Redactie
Redactie

De redactie van Automotive is dagelijks op zoek naar het laatste nieuws uit de autobranche. Heeft u een tip voor ons? Stuur dan een mail naar redactie@mobilitymedia.nl, of bel 020-5800974.