Mercedes-Benz Vans bouwt e-fabriek in Polen na afhaken Rivian

Michael van Wijngaarden Michael van Wijngaarden
• Laatste update:
(foto: Shutterstock)

Mercedes-Benz Vans wil in het Poolse Jawor een nieuwe fabriek bouwen voor de productie van elektrische bestelauto’s. Mercedes heeft hiertoe een intentieverklaring getekend met de Poolse overheid en andere partners. Dit laat het bedrijf vandaag in een verklaring weten.

De fabriek komt naast de bestaande productiefaciliteit in Jawor, waar verbrandingsmotoren en batterijen worden gebouwd voor de personenauto’s van het merk.

Rivian

De optie om de locatie nog verder uit te breiden in een joint venture met Rivian is momenteel van tafel omdat de Amerikanen ‘projecten steeds een andere prioriteit geven’. De Amerikaanse elektrische autofabrikant Rivian ziet af van plannen met autoconcern Mercedes-Benz voor de gezamenlijke productie van elektrische bestelbussen in Europa. Rivian laat bij monde van topman Robert Scaringe weten dat het bedrijf zich wil focussen op eigen producten en consumenten. Het besluit is opvallend omdat er in september nog een overeenkomst werd gesloten met Mercedes-Benz om een busjesfabriek van de Duitse autofabrikant samen te exploiteren. 

Vierde

De nieuwe  faciliteit in Jawor wordt de vierde Europese fabriek van Mercedes waar bestelauto’s worden gebouwd in het medium en grote segment, naast de fabrieken in Vitoria (Spanje), Düsseldorf en Ludwigsfelde. In het Franse Maubeuge rolt de Citan van de band, een co-productie met Renault-Nissan.

In 2025 komen de eerste elektrische bestelauto’s van Mercedes op de markt op basis van het nieuwe VAN.EA (Van Electric Architecture) platform.

mercedes benz vans fabrieken foto mercedes benz

Geplaatst in rubriek:
Michael van Wijngaarden
Michael van Wijngaarden

Was jarenlang werkzaam als freelancer voor Automobiel Management en kwam in 2019 in dienst bij ProMedia als vaste redacteur. Sinds 2022 schrijft hij onder meer voor de titels Automotive en Fleet & Mobility. Bijt zich nu vast in de dossiers aftermarket en bedrijfsauto's.