Wereldwijde productie Toyota daalt met 26 procent in oktober

Chiptekort • Het chiptekort is goed voelbaar bij Toyota, dat over de eerste tien maanden met onderproductie te maken kreeg.
Jeroen Vos Jeroen Vos
In oktober daalde de wereldwijde productie van Toyota met 25,8 procent. (Foto: Shutterstock)

De wereldwijde autoproductie van Toyota is in oktober met 25,8 procent gedaald naar ruim 627 duizend auto’s. In dezelfde periode vorig jaar produceerde het bedrijf ruim 845 duizend auto’s. De autofabrikant moest zijn productie terugschroeven door het mondiale chiptekort. De wereldwijde verkoop van auto’s van het merk daalde in oktober met 20 procent naar ruim 677 duizend auto’s. Vorig jaar verkocht het merk in dezelfde periode 847 duizend auto’s. Dat meldt Toyota.

Meer winst

In de afgelopen 10 maanden produceerde het merk 6,9 miljoen auto’s, zo’n 10 procent minder dan in 2020. Het totaal aantal verkochte Toyota’s kwam uit op een kleine 8 miljoen stuks, 15 procent minder dan in 2020. Vanaf deze maand wil het bedrijf zijn productie weer opschroeven om zo het herstel in te luiden.

Naast het merk Toyota fabriceert Toyota Corporation ook Daihatsu en Hino. Van deze merken werden er respectievelijk 594 duizend (-3,8%) en 126 duizend (-9,5%) verkocht in de eerste tien maanden van dit jaar. Waar bij Toyota het aantal geproduceerde auto’s over de eerste tien maanden zelfs lager lag dan het aantal verkochte voertuigen, is dit bij Daihatsu nog lang niet het geval: van dit merk werden er tussen januari en oktober ruim 1 miljoen geproduceerd.

Hoewel Toyota minder auto’s maakt en verkoopt stelde het bedrijf onlangs zijn winstverwachting voor 2021 naar boven bij. Het concern verwacht uit te komen op 21 miljard euro; eerder was nog sprake van 19 miljard. Toyota hanteert een boekjaar dat start op 1 april.

Geplaatst in rubriek:
Jeroen Vos
Jeroen Vos

Jeroen Vos (’82) is redacteur bij Automotive. In 2006 afgestudeerd aan de School voor Journalistiek in Utrecht en liefhebber van goed voetbal, films en muziek uit de jaren ’80.

Wereldwijde productie Toyota daalt met 26 procent in oktober | Automotive Online

Wereldwijde productie Toyota daalt met 26 procent in oktober

Chiptekort • Het chiptekort is goed voelbaar bij Toyota, dat over de eerste tien maanden met onderproductie te maken kreeg.
Jeroen Vos Jeroen Vos
In oktober daalde de wereldwijde productie van Toyota met 25,8 procent. (Foto: Shutterstock)

De wereldwijde autoproductie van Toyota is in oktober met 25,8 procent gedaald naar ruim 627 duizend auto’s. In dezelfde periode vorig jaar produceerde het bedrijf ruim 845 duizend auto’s. De autofabrikant moest zijn productie terugschroeven door het mondiale chiptekort. De wereldwijde verkoop van auto’s van het merk daalde in oktober met 20 procent naar ruim 677 duizend auto’s. Vorig jaar verkocht het merk in dezelfde periode 847 duizend auto’s. Dat meldt Toyota.

Meer winst

In de afgelopen 10 maanden produceerde het merk 6,9 miljoen auto’s, zo’n 10 procent minder dan in 2020. Het totaal aantal verkochte Toyota’s kwam uit op een kleine 8 miljoen stuks, 15 procent minder dan in 2020. Vanaf deze maand wil het bedrijf zijn productie weer opschroeven om zo het herstel in te luiden.

Naast het merk Toyota fabriceert Toyota Corporation ook Daihatsu en Hino. Van deze merken werden er respectievelijk 594 duizend (-3,8%) en 126 duizend (-9,5%) verkocht in de eerste tien maanden van dit jaar. Waar bij Toyota het aantal geproduceerde auto’s over de eerste tien maanden zelfs lager lag dan het aantal verkochte voertuigen, is dit bij Daihatsu nog lang niet het geval: van dit merk werden er tussen januari en oktober ruim 1 miljoen geproduceerd.

Hoewel Toyota minder auto’s maakt en verkoopt stelde het bedrijf onlangs zijn winstverwachting voor 2021 naar boven bij. Het concern verwacht uit te komen op 21 miljard euro; eerder was nog sprake van 19 miljard. Toyota hanteert een boekjaar dat start op 1 april.

Geplaatst in rubriek:
Jeroen Vos
Jeroen Vos

Jeroen Vos (’82) is redacteur bij Automotive. In 2006 afgestudeerd aan de School voor Journalistiek in Utrecht en liefhebber van goed voetbal, films en muziek uit de jaren ’80.