Toyota verwacht herstel in productie vanaf november

Chiptekort • Autofabrikant Toyota verwacht deze maand 40 procent minder auto’s te produceren dan gepland, volgende maand is dat nog ‘slechts’ 10 tot 15 procent minder.
Luberto van Buiten Luberto van Buiten
• Laatste update:
Toyota verwacht ook in november minder auto's te produceren. (Foto: Shutterstock)

Autofabrikant Toyota snoeit voor de derde maand op rij in zijn productie, vanwege het mondiale chiptekort. Dat meldt de fabrikant in een persbericht. Toch denkt het bedrijf dat het ergste achter de rug is, zo tekent Automotive News Europe op uit de mond van procurementmanager Kazunari Kumakura. Er zullen volgende maand tussen de 850 duizend en 900 duizend auto’s van de band rollen, tussen de 10 en 15 procent minder dan eerder gepland.

Tevreden

Toyota had de productie in november willen opschroeven naar 1 miljoen stuks, om de door de chiptekorten opgelopen achterstanden in te lopen. Dat het bedrijf ondanks de herziening tevreden is, komt mede doordat de productie wel boven die van vorig jaar uit zal komen: toen werden er 830 auto’s geproduceerd. Vanaf december moet de output weer op normaal niveau zijn, aldus Toyota.

In september lag de productie 40 procent lager, en in oktober zal de reductie op eenzelfde percentage uitkomen. Het bedrijf verwacht dat de totale productie op 9 miljoen stuks uitkomt (voor het fiscale jaar dat loopt tot en met maart 2022), in plaats van de 9,3 miljoen die vooraf was geprognotiseerd.

Vrijwel alle autofabrikanten hebben te maken met een verlaagde productie vanwege het gebrek aan microchips. In de retail is het chiptekort inmiddels ook voelbaar: zo blijven de occasionverkopen en -prijzen hoog omdat er een schaarste is aan nieuwe personenauto’s. 

Geplaatst in rubriek:
Luberto van Buiten
Luberto van Buiten

Luberto van Buiten (’76) ging in 2006 aan de slag bij Automotive. Hij was als hoofdredacteur eindverantwoordelijk voor de redactionele inhoud van sites en magazines van het cluster Auto & Fleet van ProMedia, en beheerde voor Automotive de portefeuilles verhuur en leasing. In zijn vrije tijd speelt Luberto gitaar in Nederpopband Laagland, tennist en loopt – zo af en toe – hard. Op 1 januari 2023 maakte hij bij ProMedia de overstap naar de functie van uitgever bij de divisie Rail & Cargo.