‘Advocaten VW-managers reageren op aanklacht dieselfraude’

Emissiefraude • Ze uitten kritiek op het proces, vooral ook op het feit dat de procedure tegen voormalig ceo Winterkorn vanwege gezondheidsredenen is uitgesteld.
Ivonne Vermeulen Ivonne Vermeulen
• Laatste update:
De rechtszaak tegen vier voormalig VW-bestuurders is begonnen. (Foto: Shutterstock)

De rechtszaak tegen vier voormalig managers van Volkswagen gaat vandaag verder met de verklaring van de verdediging. Zo meldt Automobilwoche. Het gaat om oud-bestuurders en -ingenieurs van de autofabrikant. Voormalig ceo Martin Winterkorn (74) is niet bij het proces aanwezig; zijn proces werd eerder al uitgesteld vanwege gezondheidsredenen. 

Bedrog

Vandaag krijgen de advocaten in de rechtbank van Braunschweig de gelegenheid om te reageren op de aanklacht tegen de voormalig VW-managers. Ze worden verdacht van medeplichtigheid aan fraude en bedrog met gemanipuleerde software. Het proces over de dieselfraude met gemanipuleerde software is vier dagen geleden begonnen en moest eerder al een aantal keren worden verschoven vanwege de coronapandemie. In de rechtszaak gaat het vooral om de vraag wie wat wist en wanneer en hoe het zit met de persoonlijke verantwoordelijkheid van de bestuurders.

Het proces zal een lange tijd in beslag nemen, is de verwachting. De sjoemeldieselaffaire kwam in 2015 aan het licht waarbij VW toegaf dat de software was gemanipuleerd bij emissietesten.  

Geplaatst in rubriek:
Ivonne Vermeulen
Ivonne Vermeulen

Ivonne Vermeulen is redacteur bij Automotive, waar ze onder andere de portefeuilles Schade en Universele markt beheert.