Volvo boekt hoogste halfjaarwinst ooit

Chiptekort • De Zweedse autofabrikant heeft naar eigen zeggen nog geen last van het microchiptekort, maar verwacht in het komende half jaar geen sterke groei in de verkopen.
Jeroen Vos Jeroen Vos
• Laatste update:
Hakan Samuelsson, ceo van Volvo Cars, matigt de verwachtingen voor het komende half jaar. (Foto: Volvo)

Volvo Cars heeft in het eerste halfjaar van 2021 een operationeel resultaat (operating income) gerealiseerd van 13 miljard Zweedse Kroon (1,3 miljard euro). Vorig jaar lag het operationele verlies over het eerste halfjaar op 989 miljoen Zweedse Kroon, ongeveer 97 miljoen euro. De omzet steeg met 26 procent naar 141 miljard SEK (10,9 miljard euro). De Ebitda lag op 20,9 miljard SEK (2 miljard euro), een stijging van 206 procent. Dat meldt het bedrijf vandaag.

China

China verstevigde zijn positie als grootste afzetmarkt voor de Zweedse autofabrikant: het verkoopaandeel kwam 1 procentpunt hoger uit dan vorig jaar (25%). De Verenigde Staten liet een even grote stijging in marktaandeel zien, met 1 procentpunt naar 16,7 procent. De verkopen in Zweden kwamen 1,1 procentpunt lager uit (7,9%).
In Europa was 41 procent van de verkopen een recharge-model, Volvo’s hybride lijn. Wereldwijd bedroeg dit 25 procent van de verkopen.

Mondiaal verkocht Volvo, dat tien jaar geleden van Ford werd gekocht door Geely, in de eerste helft van dit jaar 380.757 auto’s, een stijging van 41 procent in vergelijking met H1-2020. “De onderneming bleef in het afgelopen half jaar sterk groeien ondanks het tekort aan halfgeleiders in de hele sector”, zegt Hakan Samuelsson, chief executive van Volvo Cars.

Prognose

Hoewel de fabrikant naar eigen zeggen nog geen last van het huidige microchiptekort heeft, houdt het in zijn prognose wel rekening met het gebrek aan semiconductors. Zo verwacht Volvo geen sterke groei in verkopen en omzet voor het tweede half jaar, tenzij de levering van halfgeleiders verbetert.

De gewenste beursgang, waar de autofabrikant onderzoek naar liet doen, wordt momenteel geëvalueerd. Volvo geeft verder geen informatie wanneer de gang naar de beurs gezet gaat worden.

Geplaatst in rubriek:
Jeroen Vos
Jeroen Vos

Jeroen Vos (’82) is redacteur bij Automotive. In 2006 afgestudeerd aan de School voor Journalistiek in Utrecht en liefhebber van goed voetbal, films en muziek uit de jaren ’80.

Volvo boekt hoogste halfjaarwinst ooit | Automotive Online

Volvo boekt hoogste halfjaarwinst ooit

Chiptekort • De Zweedse autofabrikant heeft naar eigen zeggen nog geen last van het microchiptekort, maar verwacht in het komende half jaar geen sterke groei in de verkopen.
Jeroen Vos Jeroen Vos
• Laatste update:
Hakan Samuelsson, ceo van Volvo Cars, matigt de verwachtingen voor het komende half jaar. (Foto: Volvo)

Volvo Cars heeft in het eerste halfjaar van 2021 een operationeel resultaat (operating income) gerealiseerd van 13 miljard Zweedse Kroon (1,3 miljard euro). Vorig jaar lag het operationele verlies over het eerste halfjaar op 989 miljoen Zweedse Kroon, ongeveer 97 miljoen euro. De omzet steeg met 26 procent naar 141 miljard SEK (10,9 miljard euro). De Ebitda lag op 20,9 miljard SEK (2 miljard euro), een stijging van 206 procent. Dat meldt het bedrijf vandaag.

China

China verstevigde zijn positie als grootste afzetmarkt voor de Zweedse autofabrikant: het verkoopaandeel kwam 1 procentpunt hoger uit dan vorig jaar (25%). De Verenigde Staten liet een even grote stijging in marktaandeel zien, met 1 procentpunt naar 16,7 procent. De verkopen in Zweden kwamen 1,1 procentpunt lager uit (7,9%).
In Europa was 41 procent van de verkopen een recharge-model, Volvo’s hybride lijn. Wereldwijd bedroeg dit 25 procent van de verkopen.

Mondiaal verkocht Volvo, dat tien jaar geleden van Ford werd gekocht door Geely, in de eerste helft van dit jaar 380.757 auto’s, een stijging van 41 procent in vergelijking met H1-2020. “De onderneming bleef in het afgelopen half jaar sterk groeien ondanks het tekort aan halfgeleiders in de hele sector”, zegt Hakan Samuelsson, chief executive van Volvo Cars.

Prognose

Hoewel de fabrikant naar eigen zeggen nog geen last van het huidige microchiptekort heeft, houdt het in zijn prognose wel rekening met het gebrek aan semiconductors. Zo verwacht Volvo geen sterke groei in verkopen en omzet voor het tweede half jaar, tenzij de levering van halfgeleiders verbetert.

De gewenste beursgang, waar de autofabrikant onderzoek naar liet doen, wordt momenteel geëvalueerd. Volvo geeft verder geen informatie wanneer de gang naar de beurs gezet gaat worden.

Geplaatst in rubriek:
Jeroen Vos
Jeroen Vos

Jeroen Vos (’82) is redacteur bij Automotive. In 2006 afgestudeerd aan de School voor Journalistiek in Utrecht en liefhebber van goed voetbal, films en muziek uit de jaren ’80.