Amerikaans OM eist jarenlange celstraffen tegen Italiaanse FCA-managers

Emissiefraude • De managers kunnen ieder tot wel 27 jaar gevangenisstraf krijgen
Jeroen Vos Jeroen Vos
• Laatste update:
Het Amerikaanse Openbaar Ministerie heeft twee Italiaanse FCA-managers aangeklaagd voor hun rol in het dieselschandaal. (Foto: Shutterstock)

Twee Italiaanse senior diesel managers van FCA Italië zijn aangeklaagd door het Amerikaanse Openbaar Ministerie, vanwege hun rol in het dieselschandaal. Het tweetal zou een bijdrage geleverd hebben aan de sjoemelsoftware die in auto’s gebouwd werd om emissiefraude te plegen in meer dan 100 duizend verkochte voertuigen in de Verenigde Staten. De managers kunnen ieder tot wel 27 jaar gevangenisstraf krijgen.

Dat blijkt uit een statement van het Amerikaanse ministerie van justitie.

Sergio Pasini en Gianluca Sabbioni zouden betrokken zijn bij de ontwikkeling en kalibratie van de dieselmotor die gebruikt werd in de modellen van Ram 1500 en Jeep Cherokee. Volgens het Amerikaanse OM kalibreerden zij hierbij opzettelijk de emissiecontrolefuncties, waardoor een lagere CO2-uitstoot geregistreerd werd. Zodoende werd het mogelijk voor de autofabrikant om de op papier beste brandstofefficiëntie te bereiken in zijn klasse.

FCA trof in 2019 een schikking voor honderden miljoenen dollars in een rechtszaak die het Amerikaanse OM tegen de autofabrikant had aangespannen. De fabrikant hoefde toen geen schuld te bekennen in de zaak, maar moest in ruil daarvoor wel 104 duizend eigenaren van een Jeep Cherokee of Ram 1500 compenseren voor de geleden schade.

Geplaatst in rubriek:
Jeroen Vos
Jeroen Vos

Jeroen Vos (’82) is redacteur bij Automotive. In 2006 afgestudeerd aan de School voor Journalistiek in Utrecht en liefhebber van goed voetbal, films en muziek uit de jaren ’80.

Amerikaans OM eist jarenlange celstraffen tegen Italiaanse FCA-managers | Automotive Online

Amerikaans OM eist jarenlange celstraffen tegen Italiaanse FCA-managers

Emissiefraude • De managers kunnen ieder tot wel 27 jaar gevangenisstraf krijgen
Jeroen Vos Jeroen Vos
• Laatste update:
Het Amerikaanse Openbaar Ministerie heeft twee Italiaanse FCA-managers aangeklaagd voor hun rol in het dieselschandaal. (Foto: Shutterstock)

Twee Italiaanse senior diesel managers van FCA Italië zijn aangeklaagd door het Amerikaanse Openbaar Ministerie, vanwege hun rol in het dieselschandaal. Het tweetal zou een bijdrage geleverd hebben aan de sjoemelsoftware die in auto’s gebouwd werd om emissiefraude te plegen in meer dan 100 duizend verkochte voertuigen in de Verenigde Staten. De managers kunnen ieder tot wel 27 jaar gevangenisstraf krijgen.

Dat blijkt uit een statement van het Amerikaanse ministerie van justitie.

Sergio Pasini en Gianluca Sabbioni zouden betrokken zijn bij de ontwikkeling en kalibratie van de dieselmotor die gebruikt werd in de modellen van Ram 1500 en Jeep Cherokee. Volgens het Amerikaanse OM kalibreerden zij hierbij opzettelijk de emissiecontrolefuncties, waardoor een lagere CO2-uitstoot geregistreerd werd. Zodoende werd het mogelijk voor de autofabrikant om de op papier beste brandstofefficiëntie te bereiken in zijn klasse.

FCA trof in 2019 een schikking voor honderden miljoenen dollars in een rechtszaak die het Amerikaanse OM tegen de autofabrikant had aangespannen. De fabrikant hoefde toen geen schuld te bekennen in de zaak, maar moest in ruil daarvoor wel 104 duizend eigenaren van een Jeep Cherokee of Ram 1500 compenseren voor de geleden schade.

Geplaatst in rubriek:
Jeroen Vos
Jeroen Vos

Jeroen Vos (’82) is redacteur bij Automotive. In 2006 afgestudeerd aan de School voor Journalistiek in Utrecht en liefhebber van goed voetbal, films en muziek uit de jaren ’80.