‘Italiaanse overheid stelt strenge voorwaarden aan staatssteun FCA’

Luberto van Buiten Luberto van Buiten
Foto: Shutterstock

Autofabrikant FCA moet de overheid regelmatig rapporteren over waar het de lening van 6,3 miljard euro, waarvoor de overheid garant staat, aan besteed. Dat meldt persbureau Reuters op basis van ingewijden, die stellen dat de garantstelling voor 80 procent van het geleende bedrag binnenkort zal worden goedgekeurd, met een aantal strenge voorwaarden. FCA is net als andere autofabrikanten zwaar getroffen door de coronacrisis.

Volgens Automotive News Europe is de lening de grootste voor een Europese autofabrikant die gedekt wordt door de overheid. Het Franse Renault heeft een soortgelijke lening van 5 miljard euro, maar tegen gunstigere voorwaarden.
Een extra gevoeligheid bij de staatssteun van FCA, is dat het bedrijf fuseert met het Franse PSA, waarbij het hoofdkantoor in Nederland komt. Daarom houdt de Italiaanse overheid extra scherp toezicht of FCA het geleende geld wel investeert in zaken die de Italiaanse economie ten goede komen, zoals de werkgelegenheid. Hiervoor moet het geld onder andere worden gebruikt om leveranciers aan de Italiaanse fabrieken te betalen en om te investeren lokale initiatieven op het gebied van elektrisch vervoer. Het is nog onduidelijk of de Italiaanse regering ook restricties opwerpt voor de beloofde 5,5 miljard euro aan dividenduitkeringen, die onderdeel zijn van de fusie met PSA, zo meldt ANE.

Geplaatst in rubriek:
Luberto van Buiten
Luberto van Buiten

Luberto van Buiten (’76) ging in 2006 aan de slag bij Automotive. Hij was als hoofdredacteur eindverantwoordelijk voor de redactionele inhoud van sites en magazines van het cluster Auto & Fleet van ProMedia, en beheerde voor Automotive de portefeuilles verhuur en leasing. In zijn vrije tijd speelt Luberto gitaar in Nederpopband Laagland, tennist en loopt – zo af en toe – hard. Op 1 januari 2023 maakte hij bij ProMedia de overstap naar de functie van uitgever bij de divisie Rail & Cargo.

‘Italiaanse overheid stelt strenge voorwaarden aan staatssteun FCA’ | Automotive Online

‘Italiaanse overheid stelt strenge voorwaarden aan staatssteun FCA’

Luberto van Buiten Luberto van Buiten
Foto: Shutterstock

Autofabrikant FCA moet de overheid regelmatig rapporteren over waar het de lening van 6,3 miljard euro, waarvoor de overheid garant staat, aan besteed. Dat meldt persbureau Reuters op basis van ingewijden, die stellen dat de garantstelling voor 80 procent van het geleende bedrag binnenkort zal worden goedgekeurd, met een aantal strenge voorwaarden. FCA is net als andere autofabrikanten zwaar getroffen door de coronacrisis.

Volgens Automotive News Europe is de lening de grootste voor een Europese autofabrikant die gedekt wordt door de overheid. Het Franse Renault heeft een soortgelijke lening van 5 miljard euro, maar tegen gunstigere voorwaarden.
Een extra gevoeligheid bij de staatssteun van FCA, is dat het bedrijf fuseert met het Franse PSA, waarbij het hoofdkantoor in Nederland komt. Daarom houdt de Italiaanse overheid extra scherp toezicht of FCA het geleende geld wel investeert in zaken die de Italiaanse economie ten goede komen, zoals de werkgelegenheid. Hiervoor moet het geld onder andere worden gebruikt om leveranciers aan de Italiaanse fabrieken te betalen en om te investeren lokale initiatieven op het gebied van elektrisch vervoer. Het is nog onduidelijk of de Italiaanse regering ook restricties opwerpt voor de beloofde 5,5 miljard euro aan dividenduitkeringen, die onderdeel zijn van de fusie met PSA, zo meldt ANE.

Geplaatst in rubriek:
Luberto van Buiten
Luberto van Buiten

Luberto van Buiten (’76) ging in 2006 aan de slag bij Automotive. Hij was als hoofdredacteur eindverantwoordelijk voor de redactionele inhoud van sites en magazines van het cluster Auto & Fleet van ProMedia, en beheerde voor Automotive de portefeuilles verhuur en leasing. In zijn vrije tijd speelt Luberto gitaar in Nederpopband Laagland, tennist en loopt – zo af en toe – hard. Op 1 januari 2023 maakte hij bij ProMedia de overstap naar de functie van uitgever bij de divisie Rail & Cargo.