Autotentoonstelling IAA vertrekt na 70 jaar uit Frankfurt

Maarten Bokslag Maarten Bokslag
De editie van vorig jaar was de laatste IAA in Frankfurt (foto: Shutterstock)

Na bijna 70 jaar vertrekt autobeurs IAA uit Frankfurt. Dat heeft organisator VDA (Verbandes der Automobilindustrie) bekendgemaakt. Voor de volgende editie van de tentoonstelling is de VDA nog in gesprek met Berlijn, Hamburg en München.

De stad Frankfurt en de deelstaatregering van Hessen reageerden teleurgesteld na de bekendmaking.

Andere opzet

De VDA had voor aanvang van de editie 2019 al bekend gemaakt dat de IAA in de toekomst anders van opzet zou zijn. De tentoonstelling moet niet langer focussen op automodellen in tentoonstellingshallen, maar evenementen over mobiliteit in het stadscentrum laten zien. Dat zou volgens de VDA een groter publiek aanspreken. De bezoekersaantallen vielen de afgelopen editie erg tegen: De IAA 2019 trok 560 duizend bezoekers, terwijl het er twee jaar eerder nog 800 duizend waren.

Kritische burgemeester

In de Duitse media krijgt burgemeester Peter Feldmann van Frankfurt de zwartepiet toegespeeld. Traditioneel verzorgt de burgemeester een toespraak bij de opening. Dit keer was de tekst – die veel anti-auto sentimenten bevatte – vooraf echter uitgelekt. Prompt besloot de VDA hem niet als spreker uit te nodigen. Tijdens de beurs waren er diverse demonstraties van milieu-activisten bij de ingang van het beurscomplex.

Automerken haken af

Het traditionele concept van een jaarlijkse of tweejaarlijkse autotentoonstelling staat onder druk. Steeds meer automerken kiezen voor andere wegen om hun auto’s te promoten. Bij de IAA haakten vele merken af. Ook voor de komende tentoonstelling in Genève zijn diverse afmeldingen, waaronder Ford en de PSA-merken.