‘FCA betaalt Tesla 1,8 miljard euro voor emissierechten’

Maarten Bokslag Maarten Bokslag
De emissierechten die FCA gaat betalen zijn genoeg om de Europese Tesla-fabriek te financieren (foto: Shutterstock)

FCA gaat tot 2023 ongeveer 1,8 miljard euro aan Tesla betalen voor CO2-emissierechten, berekende Ben Kallo van de Amerikaanse investeringsbank Robert W. Baird & Co. FCA koopt deze ‘supercredits’ van Tesla om de te hoge eigen CO2-uitstoot te compenseren. “Deze credits financieren effectief de Europese fabriek van Tesla“, zo schreef Kallo donderdag in een rapport, dat door zowel Reuters als Bloomberg is ingezien. Jato berekende vorig jaar dat FCA bij ongewijzigd beleid jaarlijks meer dan 3 miljard boete aan de EU zou moeten betalen.

Vanaf dit jaar moeten Europese autofabrikanten waarvan de nieuw geregistreerde vloot gemiddeld meer dan 95 gram CO2 per kilometer uitstoot, boetes betalen aan de EU. Vanaf 2021 worden de regels flink aangescherpt. Om die boetes te voorkomen heeft Fiat Chrysler Automobiles (FCA) april vorig jaar een deal met Tesla gesloten. Dat heeft veel emissierechten over, omdat het enkel elektrische auto’s verkoopt. 

FCA gaat fuseren met PSA (Peugeot, Citroën, DS, Opel) dat een stuk beter scoort in het terugdringen van de CO2-uitstoot.