‘FCA-topman krijgt 5,5 jaar wegens corruptie’

Maarten Bokslag Maarten Bokslag
Foto: Shutterstock

Iacobelli, voormalig HRM-directeur bij Fiat-Chrysler in de VS, is door de rechtbank in Detroit veroordeeld tot 5,5 jaar gevangenisstraf. De veroordeling is de tweede in een schandaal dat de Amerikaanse media bezighoudt. FBI-agenten hebben onderzoek gedaan bij de drie in Detroit gevestigde autofabrikanten en kwamen uit bij de top van FCA. Volgens The Detroit News zou zelfs de recent overleden FCA-topman Sergio Marchionne van de corruptie hebben geweten. Iacobelli is veroordeeld voor het overtreden van de Wet op de arbeidsverhoudingen en valse belastingaangifte.

Iacobelli was de belangrijkste onderhandelaar met de vakbond. Om concessies van de vakbond los te krijgen gaf hij namens FCA waardevolle geschenken aan vakbondsleiders. Hij heeft voor de rechtbank toegegeven dat hij meer dan 1,5 miljoen dollar aan officials van vakbond UAW heeft betaald om onderhandelingen in het voordeel van FCA te sturen. Om de corruptie af te dekken was een regeling ontworpen, waarbij geld en geschenken via een door FCA-gefinancierd opleidingscentrum naar vakbondsleiders werden gestuurd. Het ging onder meer om designer schoenen, eersteklas reizen, meubels, weelderige maaltijden, feestjes, sieraden en op maat gemaakte Italiaanse horloges.

Iacobelli heeft daarnaast geld uit het trainingsfonds van de vakbond gestolen om privé-aankopen te doen. Dat zou gaan om een miljoen dollar. Hij kocht daarvan een nieuwe Ferrari, met juwelen bezette pennen en hij liet een zwembad in de tuin van zijn huis plaatsen.

Volgens Amerikaanse media hangen er nog diverse andere arrestaties en veroordelingen in de lucht.

‘FCA-topman krijgt 5,5 jaar wegens corruptie’ | Automotive Online

‘FCA-topman krijgt 5,5 jaar wegens corruptie’

Maarten Bokslag Maarten Bokslag
Foto: Shutterstock

Iacobelli, voormalig HRM-directeur bij Fiat-Chrysler in de VS, is door de rechtbank in Detroit veroordeeld tot 5,5 jaar gevangenisstraf. De veroordeling is de tweede in een schandaal dat de Amerikaanse media bezighoudt. FBI-agenten hebben onderzoek gedaan bij de drie in Detroit gevestigde autofabrikanten en kwamen uit bij de top van FCA. Volgens The Detroit News zou zelfs de recent overleden FCA-topman Sergio Marchionne van de corruptie hebben geweten. Iacobelli is veroordeeld voor het overtreden van de Wet op de arbeidsverhoudingen en valse belastingaangifte.

Iacobelli was de belangrijkste onderhandelaar met de vakbond. Om concessies van de vakbond los te krijgen gaf hij namens FCA waardevolle geschenken aan vakbondsleiders. Hij heeft voor de rechtbank toegegeven dat hij meer dan 1,5 miljoen dollar aan officials van vakbond UAW heeft betaald om onderhandelingen in het voordeel van FCA te sturen. Om de corruptie af te dekken was een regeling ontworpen, waarbij geld en geschenken via een door FCA-gefinancierd opleidingscentrum naar vakbondsleiders werden gestuurd. Het ging onder meer om designer schoenen, eersteklas reizen, meubels, weelderige maaltijden, feestjes, sieraden en op maat gemaakte Italiaanse horloges.

Iacobelli heeft daarnaast geld uit het trainingsfonds van de vakbond gestolen om privé-aankopen te doen. Dat zou gaan om een miljoen dollar. Hij kocht daarvan een nieuwe Ferrari, met juwelen bezette pennen en hij liet een zwembad in de tuin van zijn huis plaatsen.

Volgens Amerikaanse media hangen er nog diverse andere arrestaties en veroordelingen in de lucht.

Geplaatst in rubriek:
Maarten Bokslag
Maarten Bokslag

Maarten is een ervaren freelancer op het gebied van de automotive en mobiliteit. Hij heeft een zwak voor klassieke auto's.