Frankrijk wil af van benzine- en dieselauto’s

Maarten Bokslag Maarten Bokslag

Dit meldt Le Monde. 

Het klimaatplan heeft 23 actiepunten, waarvan er diverse gericht zijn op automobiliteit. Ze komt er een premie om de armste huishoudens te stimuleren hun oude auto in te ruilen voor een minder vervuilend exemplaar. Hiervoor zouden diesels voor 1997 en benzineauto’s voor 2001 in aanmerking komen.

In Nederland werd vorig jaar de Motie Vos aangenomen. Minister Henk Kamp van economische zaken stelt dat deze motie, die het kabinet verplicht te streven naar het “louter verkopen van emissieloze nieuwe auto`s in 2025”, praktisch niet uitvoerbaar is mede omdat er onvoldoende alternatieven zijn.

Zware opgave

De regering Macron wil ook dat voor 2040 de verkoop van auto’s die rijden op benzine of diesel in Frankrijk volledig stopt. Hulot geeft daarbij aan dat hij zich realiseert dat dit een zware opgave is, vooral voor de autofabrikanten. Op kortere termijn – Le Monde spreekt van vijf jaar – wil Hulot de belasting op auto’s met dieselmotor verhogen.

Traditioneel is Frankrijk een echt dieselland. Maar toch is ook daar de kentering in zicht: afgelopen maand werden er 6 procent minder diesels verkocht.

Frankrijk wil af van benzine- en dieselauto’s | Automotive Online

Frankrijk wil af van benzine- en dieselauto’s

Maarten Bokslag Maarten Bokslag

Dit meldt Le Monde. 

Het klimaatplan heeft 23 actiepunten, waarvan er diverse gericht zijn op automobiliteit. Ze komt er een premie om de armste huishoudens te stimuleren hun oude auto in te ruilen voor een minder vervuilend exemplaar. Hiervoor zouden diesels voor 1997 en benzineauto’s voor 2001 in aanmerking komen.

In Nederland werd vorig jaar de Motie Vos aangenomen. Minister Henk Kamp van economische zaken stelt dat deze motie, die het kabinet verplicht te streven naar het “louter verkopen van emissieloze nieuwe auto`s in 2025”, praktisch niet uitvoerbaar is mede omdat er onvoldoende alternatieven zijn.

Zware opgave

De regering Macron wil ook dat voor 2040 de verkoop van auto’s die rijden op benzine of diesel in Frankrijk volledig stopt. Hulot geeft daarbij aan dat hij zich realiseert dat dit een zware opgave is, vooral voor de autofabrikanten. Op kortere termijn – Le Monde spreekt van vijf jaar – wil Hulot de belasting op auto’s met dieselmotor verhogen.

Traditioneel is Frankrijk een echt dieselland. Maar toch is ook daar de kentering in zicht: afgelopen maand werden er 6 procent minder diesels verkocht.

Geplaatst in rubriek:
Maarten Bokslag
Maarten Bokslag

Maarten is een ervaren freelancer op het gebied van de automotive en mobiliteit. Hij heeft een zwak voor klassieke auto's.