Wereld van de Jong | Einde oefening

Column • Op de AutoRAI van 1975 wordt het merk Mitsubishi – dat sinds 1917 auto’s bouwt – door importeur Hart Nibbrig & Greeve (HNG) in Nederland gepresenteerd. De introductiecampagne “Mitsubishi de gestaalde perfectie” slaat in als een bom. De importeur stelt op de beurs een kale auto body tentoon, om het kwaliteitsimago van het merk te onderstrepen.
Arjen de Jong Arjen de Jong
• Laatste update:

Binnen vijf jaar verkoopt het merk 20 duizend eenheden per jaar. In september 1980 introduceert HNG de Mitsubishi Galant turbodiesel: een technologische innovatie. Scherpe consumentenprijzen, een sterk kwaliteitsimago en unieke motorisering geven het merk vleugels.

Internationaal helpt Mitsubishi Motor Corporation in de jaren ’70 het kleine opstartende Zuid-Koreaanse Hyundai met zijn automobielproductie. De Hyundai Pony krijgt een Mitsubishi aandrijflijn en de Hyundai Galloper was ‘badge engineering’ van de Mitsubishi Pajero. Mitsubishi’s imago werd versterkt door vele topprestaties in de East African Safari rally, de Paris Dakar en dankzij de vele WK Rally titels met de Mitsubishi Lancer EVO.

Je moet minimaal 4 miljoen auto’s per jaar produceren om te overleven.

Toch gaat het fout. Sinds 2004 zijn er constant management wisselingen aan de top. In de jaren 2000 en 2004 moet het concern erkennen dat het consequent verzuimde meldingen te maken van structurele technische problemen, om noodzakelijke recalls te vermijden. De gevolgen zijn zowel voor het imago als financieel catastrofaal. Mede als gevolg hiervan wordt MMC opgeslokt door de Renault-Nissan-Alliantie. 

In navolging van Chevrolet en Daihatsu verdwijnt nu ook Mitsubishi van het Europese toneel. Te weinig rendement en volume om in R&D te investeren. En research&development vormen het kloppend hart van een autofabrikant. Helemaal in een uitdagende markt als Europa, met zijn strenge veiligheids- en emissie-eisen en de daarmee samenhangende noodzaak tot elektrificatie. Een zelfstandige autoproducent in het wereldwijde volumesegment moet minimaal 4 miljoen auto’s per jaar produceren om te kunnen overleven. Anders renderen de investeringen in technologie nooit. Het eerste continent waarop je dan de aftocht blaast, is Europa.

Beste dealer, kijk eens naar de R&D-bestedingen van jouw automerk en de volumeontwikkeling. En vraag je dan af of, en zo ja hoe lang, je nog door moet gaan. Met investeren in het merk, of überhaupt als dealer.

Wereld van de Jong | Einde oefening | Automotive Online

Wereld van de Jong | Einde oefening

Column • Op de AutoRAI van 1975 wordt het merk Mitsubishi – dat sinds 1917 auto’s bouwt – door importeur Hart Nibbrig & Greeve (HNG) in Nederland gepresenteerd. De introductiecampagne “Mitsubishi de gestaalde perfectie” slaat in als een bom. De importeur stelt op de beurs een kale auto body tentoon, om het kwaliteitsimago van het merk te onderstrepen.
Arjen de Jong Arjen de Jong
• Laatste update:

Binnen vijf jaar verkoopt het merk 20 duizend eenheden per jaar. In september 1980 introduceert HNG de Mitsubishi Galant turbodiesel: een technologische innovatie. Scherpe consumentenprijzen, een sterk kwaliteitsimago en unieke motorisering geven het merk vleugels.

Internationaal helpt Mitsubishi Motor Corporation in de jaren ’70 het kleine opstartende Zuid-Koreaanse Hyundai met zijn automobielproductie. De Hyundai Pony krijgt een Mitsubishi aandrijflijn en de Hyundai Galloper was ‘badge engineering’ van de Mitsubishi Pajero. Mitsubishi’s imago werd versterkt door vele topprestaties in de East African Safari rally, de Paris Dakar en dankzij de vele WK Rally titels met de Mitsubishi Lancer EVO.

Je moet minimaal 4 miljoen auto’s per jaar produceren om te overleven.

Toch gaat het fout. Sinds 2004 zijn er constant management wisselingen aan de top. In de jaren 2000 en 2004 moet het concern erkennen dat het consequent verzuimde meldingen te maken van structurele technische problemen, om noodzakelijke recalls te vermijden. De gevolgen zijn zowel voor het imago als financieel catastrofaal. Mede als gevolg hiervan wordt MMC opgeslokt door de Renault-Nissan-Alliantie. 

In navolging van Chevrolet en Daihatsu verdwijnt nu ook Mitsubishi van het Europese toneel. Te weinig rendement en volume om in R&D te investeren. En research&development vormen het kloppend hart van een autofabrikant. Helemaal in een uitdagende markt als Europa, met zijn strenge veiligheids- en emissie-eisen en de daarmee samenhangende noodzaak tot elektrificatie. Een zelfstandige autoproducent in het wereldwijde volumesegment moet minimaal 4 miljoen auto’s per jaar produceren om te kunnen overleven. Anders renderen de investeringen in technologie nooit. Het eerste continent waarop je dan de aftocht blaast, is Europa.

Beste dealer, kijk eens naar de R&D-bestedingen van jouw automerk en de volumeontwikkeling. En vraag je dan af of, en zo ja hoe lang, je nog door moet gaan. Met investeren in het merk, of überhaupt als dealer.